מדליקי המשואות נפגשו עם מי שהצילו: "מייצגים את כולנו"
נהג האוטובוס שהציל נוסעים נפגש עמם כדי לחלוק את הבשורה על שנבחר להדליק משואה ביום העצמאות: "אנחנו כמו משפחה, לנצח נישאר מחוברים", סיפרו. "אם לא לך, הרצל, אז למי?"
"בטקס הדלקת המשואות הוא מייצג את כולנו, אנחנו שמחים שניתנה לו הזכות הזו ומתרגשים עבורו". כך סיכמה פולי בודניק, אחת מנוסעות אוטובוס "דן" בקו 40, שנקלעה לפיגוע דקירה בינואר 2015. הרצל ביטון, נהג האוטובוס שנאבק במחבל, נבחר להדליק משואה ביום העצמאות, ונפגש עם חמישה מפצועי הפיגוע שהציל. לדבריו, "אני מאוד מתרגש, זה כבוד גדול עבורי. כשהודיעו לי שנבחרתי בכיתי מהתרגשות, מבחינתי אני הולך לייצג את כולם בכבוד, את תושבי העיר, הפצועים וגם את הנהגים של דן שכל יום מסתכנים בעבודה, הם יכולים גם להידקר בכל יום", סיפר ביטון. "זה לא אדם שעשה משהו בשביל עצמו, אלא הציל חיים, הוא הציל את כל נוסעי האוטובוס", הוסיפה בודניק.
ויקטוריה קרסנוסטנוסקי, אחת מפצועות הפיגוע, סיפרה כי שמעה על בחירתו של ביטון במהלך טיול שנתי שאליו יצאה עם תלמידיה. "סיפרתי לכל התלמידים כי הם מכירים את הסיפור, וכולם מכירים את הרצל. הם ממש שמחו, ובעצם - אם לא לך, הרצל, אז למי? אני באמת לא יודעת איך בן אדם יכול להמשיך לתפקד במצב הזה, גם להיאבק בו וגם לנהוג, הוא פשוט הציל את החיים של כולנו. הוא נלחם איתו עם יד אחת והיד השנייה הייתה על ההגה".
מאז הפיגוע נוצר קשר בין הפצועים, והם אפילו נפגשו בינואר האחרון לציון שנה לפיגוע, "אמנם בהתחלה היינו נהג ונוסעים, ואחר כך פצועים. אבל עכשיו אנחנו כמו משפחה, בגלל זה נפגשנו. לנצח נישאר מחוברים. זה כמו היום הולדת השני שלנו, אנחנו אחים בדם, הסכין עברה מאחד לשני וזה חיבר בינינו לנצח".
הרצל שב וסיפר על רגעי הפיגוע: "הייתי צריך לקבל החלטות במהירות של שניות, וכמובן שאני נוהג תוך כדי שאני דקור ופצוע ונלחם איתו. אמרתי לעצמי שאם הוא ימשיך הוא יהרוג את כולם. אלוהים עשה איתי חסד שנתן לי כוחות להיאבק בו ולעצור את הפיגוע. ברוך השם שאף אחד לא נרצח באוטובוס שלי".
יורי הירשברג, מורה למוסיקה, סיפר שניצל מדקירה רק בגלל התושייה שהפגין ביטון: "נפלתי כל כך הרבה פעמים בגלל שהאוטובוס נע בתנועות חדות ובזיגזגים, כי הרצל ניסה להפיל אותו. ראיתי את המחבל מתקרב אלינו, הוא היה ממש מולי, הוא דקר לפני אישה ואני הייתי הבא בתור ואז הרצל בלם בפתאומיות וכולם עפו קדימה, גם המחבל. הוא רץ שוב להרצל ולצערי חזר לדקור אותו שוב ושוב. זה מה שהציל לי את החיים בעצם, שהרצל משך אותו שוב אליו".
יוסי בכר, ראש עיריית בת ים שהמליץ על הרצל לקבלת מעמד הדלקת המשואה, הוסיף כי המעשה של ביטון "מאוד הרואי, הוא בסיטואציה ממש בלתי אפשרית. מה שהוא עשה נחקק עמוק בזיכרון של אנשים, וחשבנו שזה צריך להגיע לוועדה של הדלקת המשואות. כל מי ששומע את הסיפור מבין שבזכותו לא נרצח אף אחד וכמה מגיע לו הכבוד הזה".
גבי ברשישת (49) מכפר אדומים ידליק משואה אף הוא, כהוקרה לפעילותו ההתנדבותית בתחומי הרפואה והחילוץ ובתחומים חברתיים וערכיים. ברשישת מתנדב כסגן מפקד יחידת החילוץ מגילות ים המלח ונחשב למומחה בתחום, שסייע למשלחות החילוץ וההצלה לנפאל, האיטי, יפן, הפיליפינים ועוד.
עדי אייל (27) נזקקה לחילוץ שכזה לפני כשנתיים, עת טיילה בנחל דרגות במדבר יהודה, ואז החליקה ונפלה מגובה. היא שברה כמה חוליות בגב, ויחידת החילוץ מגילות ים המלח חילצה אותה מתוך הקניון הצר. היא החלימה לחלוטין, ושנה לאחר התאונה אף חזרה לנחל דרגות ועשתה את המסלול מחדש, כמנצחת. "אני מרגישה טוב, קיבלתי את החיים שלי במתנה. זה היה אירוע קשה אבל יצאתי ממנו חזקה יותר".
את הבשורה כי ברשישת ידליק משואה בישרה לה אמה. "זו הזדמנות להגיד כמה אני מעריכה את המעשה, חילוץ זה לא היה רק לבוא ולקחת, הם הפגינו אנושיות מדהימה". ברשישת סיפר על "הרבה חילוצים שנוגעים בך. חילוצים עם ילדים, חילוצים מורכבים" הוא שאל את אייל כיצד חשה שהגיע כוח החילוץ. "זה כמו מלאכים", השיבה. "מה שלקחתי מהמקרה הזה, זה להיות טובה לאנשים כמו שהיו טובים אלי. יום אחד אולי אצטרף ליחידת המתנדבים ואעזור לאחרים".