שתף קטע נבחר

 

ר"מ בריטניה התקפל: "הרווחתי מהקרן של אבי במסמכי פנמה"

זה לקח חמישה ימים, אבל דיוויד קמרון הודה בראיון כי הרוויח תשואה מהמניות שהחזיק אביו באחת הקרנות שנחשפו בהדלפת הענק המכונה "פנמה-ליקס". "שילמתי מס", אמר קמרון. הביקורת בבריטניה רבה וקוראים לו להתפטר: "תחזיר את הכסף". הדלפה נוספת: נחשפו בעלי יצירת אמנות שנגנבה בשואה

דיוויד קמרון בצרות: ביקורת רבה מושמעת הבוקר (ו') בבריטניה לאחר הראיון שהעניק ראש הממשלה הבריטי דיוויד קמרון לערוץ ITV הבריטי ובו הודה לבסוף כי החזיק במניות של קרן ההשקעות שהוזכרה במסמכי פנמה.

 

הקרן הייתה שייכת לאביו, איאן. מאז הדלפת הענק שפורסמה לראשונה ביום שבת, קמרון דחה את הטענות שהיה לו קשר. אתמול בראיון הוא הודה לבסוף שהחזיק במניות, שאותם מכר ב-31.5 אלף לירות שטרלינג בשנת 2010 לפני שמונה לראשות הממשלה.

 

"אני ורעייתי סמנת'ה החזקנו במניות משנת 1997 ומכרנו אותם ב-2010 עם תשואה של 19 אלף לירות שטרלינג", סיפר קמרון בראיון. "שילמתי מס על הדיבידנדים, אך הסכום לא הגיע לתקרת המס שיש לשלם. פעלתי לפי החוק".

הכחיש חמישה ימים - והודה. דיוויד קמרון (צילום: AP) (צילום: AP)
הכחיש חמישה ימים - והודה. דיוויד קמרון(צילום: AP)

במפלגת הלייבור היריבה לקמרון תקפו: "הוא צריך להתפטר. הוא טייח והטעה את הציבור", אמר חבר המפלגה ג'ון מאן המשמש בוועדת הכלכלה בפרלמנט הבריטי.

 

סגן מנהיג המפלגה טום ווטסון קרא בראיון לרשת BBC לקמרון להשיב את הכסף וגם להציג את כל השקעותיו בזמן היותו ראש ממשלה: "הוא צריך להיות מאוד ברור ולהיות כנה", אמר ווטסון.

 

פרשת "מסמכי פנמה" התפוצצה בתחילת השבוע, כששורה של כלי תקשורת בעולם החלו לפרסם יחדיו כתבות המבוססות על 11.5 מיליון מסמכים סודיים שהודלפו ממאגר "מוסאק פונסקה", שמתמחה בסיוע למי שמחפש מקלטי מס. במסמכים הופיעו אלפי עשירים מרחבי תבל, בהם מנהיגים רבים בעבר ובהווה משלל מדינות ברחבי העולם, ובלטו בה במיוחד מקורביו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, ראש ממשלת איסלנד שכאמור התפטר בעקבות הפגנות ענק נגדו, נשיא אוקראינה פטרו פורושנקו – וגם נשיא ארגנטינה מאוריסיו מקרי, שנבחר לנשיא רק בנובמבר האחרון.

 

קמרון עוד יכול להיות רגוע, אך הודאתו עשויה לסבך אותו. קורבן פוליטי ראשון ל"פנמה-ליקס" כבר נרשם כשראש ממשלת איסלנד סיגמונדור דאבי גונלאוגסון התפטר מתפקידו לאחר ששמו הוזכר במסמכים. בתחילה ביקש ראש הממשלה האיסלנדי מהנשיא, אולפור רגנר גרימסון, לפזר את הפרלמנט. הנשיא סירב לבקשתו. מאוחר יותר הבין גונלאוגוסון כי את התמיכה הוא איבד והתפטר.

קמרון עם פוטין. הנשיא הרוסי מעורב במסמכי פנמה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קמרון עם פוטין. הנשיא הרוסי מעורב במסמכי פנמה(צילום: EPA)

המחאה עזרה ר"מ איסלנד התפטר    (צילום: רויטרס)

המחאה עזרה ר"מ איסלנד התפטר    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המרדף אחר יצירת האמנות שנגנבה בשואה

דליפת המסמכים חשפה גם את הבעלים העכשוויים של יצירת אמנות בשווי של 25.3 מיליון דולרים שנגנבה מידי יהודים על ידי הנאצים במלחמת העולם השנייה.

 

צאצאיו של סוחר אמנות יהודי מפריז טוענים כי המסמכים הובילו אותם לאיתור הבעלים של היצירה, הציור 'אדם יושב עם מקל' משנת 1918 של הצייר והפסל האיטלקי-יהודי אמדאו מודיליאני, שנחשב לאחד מהאמנים החשובים במאה ה-20. שוויו עומד על 25.3 מיליון דולר.

 

נטען כי הציור שייך באופן חוקי לאוסקר סטטינר, סוחר אמנות יהודי שברח מפריז בשנת 1939, וכי הציור נגנב על ידי הנאצים. משפחת סטטינר איבדה את עקבות הציור, עד שהוא הופיע מחדש בשנת 2008 כשנמכבר במכירה פומבית מידיה של חברת IAC - חברת המרכז הבינלאומי לאמנות. לפי דליפת המסמכים של חברת עורכי הדין הגדולה "מוסאק פונסקה", החברה בבעלותה של משפחת נחמד, אחת מהמשפחות המובילות בתחום סחר האמנות.

 

על פי ה"גרדיאן", על חברת עורכי הדין "מוסאק פונסקה" מוטלת כעת האחריות להוכיח כי חברת IAC שבבעלות משפחת נחמד אכן ממוקמת בפנמה, על מנת לחסום את התביעה המשפטית הנעשית בארה"ב. עורך הין של המשפחה טוען כי מפני שהחברה ממוקמת מחוץ לארה"ב, וכי הציור אינו מוחזק על אדמה אמריקנית, אי אפשר לתבוע את משפחת נחמד בארה"ב. פיליפ מאטסטראצ'י, נכדו של סטטינר, נמצא בעיצומו של מאבק להשבת היצירה.

 

ריצ'רד גלוב, עורך דינו של דייוויד נחמד, מסר בתגובה כי "זה לא רלוונטי" אם הציור שייך למשפחת נחמד. "השאלה היא, מה הם עיקרי התביעה , והאם התובע יכול להוכיח אותם?", אמר ל-BBC. חברת IAC, שלפי משפחת סטטינר אינה אלא חברת קש, מחזיקה על פי דיווחים באלפי יצירות אמנות בשווי מיליארדי לירות שטרלינג בכספות בשוויץ.

 

יצירה נוספת של מודיליאני נרכשה במכירה פומבית בחודש נובמבר האחרון בעלות של 120.7 מיליון דולרים, המחיר השני הגבוה ביותר ששולם אי פעם עבור יצירה במהלך מכירה פומבית.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מסתבך. דיוויד קמרון
צילום: AP
מומלצים