מאחורי הגב: נתניהו נפגש עם ברוש בלי להודיע לכחלון
ראשי הארגונים העסקיים בראשות שרגא ברוש נפגשו עם ראש הממשלה והתלוננו על מהלכים שהוביל כחלון: הפחתת המכסים, חוק הגבלת השכר לבכירים והכישלון ביבוא עובדים זרים. "זה היה מפגש אנטי-כחלוני ברור", אומר גורם עסקי
ראש הממשלה בנימין נתניהו לא עדכן את שר האוצר משה כחלון בכך שהוא נפגש עם ראשי הארגונים העסקיים כדי לשמוע את תלונותיהם על משרד האוצר, ולמעשה כחלון שמע על כך רק למחרת - כך עולה מבדיקת "כלכליסט".
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
את המפגש שהתקיים ביום רביעי יזם יו"ר נשיאות הארגונים העסקיים שרגא ברוש, והשתתפו בו גם נשיא התאחדות האיכרים דובי אמיתי, נשיא התאחדות המלונות אלי גונן ונשיא התאחדות בוני הארץ (לשעבר התאחדות הקבלנים) רוני בריק. הם ביקשו מנתניהו שיתערב בסוגיות שלדעתם משרד האוצר אינו מקדם כראוי.
בפגישה השתתף גם מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר, ובסופה סוכם שהתעשיינים יארגנו לנתניהו כנס שיעסוק בבעיות המגזר העסקי. ראש הממשלה אמר שישמח להגיע. גורם עסקי המעורב בנעשה אמר כי "זה היה מפגש אנטי־כחלוני ברור. הנוכחים התלוננו על הבעיות מול משרד האוצר ונתניהו הקשיב והסכים עם לא מעט מהדברים".
כשנשאל אם מדובר בביקורת פוליטית על כחלון, אמר ברוש ל"כלכליסט" כי "אני לא חושב כך, אבל השיח על יוקר המחיה רדוד. שרים וח"כים מחוקקים חוקים פופוליסטיים". כשהוא נזהר מלומר שהוא מכוון את הביקורת לכחלון, הוסיף ש"אני לא אוהב את הגבלת שכר הבכירים, שלא תשפיע על המשק. קברינטי המשק צריכים לשים לב לצמיחה הנמוכה, לעלייה האפסית בתוצר לנפש ולכך שלא מקימים מפעלים חדשים. אם ימשיכו בפופוליזם אז מנכ"ל לאומי ירוויח פחות אבל המשק לא יטופל".
ברוש אמר שאינו יודע מדוע כחלון לא נכח בפגישה. "איני אחראי למי שאמור להגיע מהממשלה. כשיש בעיה חריפה אנחנו הולכים למי שעומד בראש, והוא חייב להוריד מסר חד לשרים שהקהילה העסקית היא לא הבעיה". אמיתי הוסיף ש"נתניהו הוא היחיד שאפשר לסמוך עליו. כל היתר זה שכונה".
בעיות בתחום הדיור
פגישה בהרכב דומה התקיימה בספטמבר - בלי כחלון אך בהשתתפות שר הכלכלה באותו זמן, אריה דרעי.
בפגישה ביום חמישי התלונן ברוש על כך שהתוכנית להאצת הצמיחה והייצור בתעשייה שמקודמת במשרד האוצר לא מגיעה לאישור הממשלה, וביקש מנתניהו שיתערב לקידומה (ראו דיווח של עמרי מילמן בתחתית הכתבה).
אמיתי מחה על יוזמת האוצר להפחתת המכסים על יבוא תוצרת חקלאית מחו"ל, ונתניהו ציין שלא אהב את האופן שבו האוצר קידם את המהלך. "אמרתי שהתוכנית פופוליסטית, וראש הממשלה הבין את זה יפה מאוד", אמר אמיתי. ברוש הוסיף כי "נתניהו הסכים שהיו צריכים להגיד מראש שזו המדיניות, ולא לתת התראה בתוך כמה ימים". עם זאת, נתניהו הביע תמיכה בהפחתת המכסים.
בתחום הנדל"ן העלה בריק את הצורך בידיים עובדות, בטענה שהצעדים שעליהם הודיע האוצר הם מהלכי סרק.
הנוכחים חשו כי ניתן להם "כרטיס פתוח" לשוב ולהעלות מול נתניהו כל נושא שבו הם נתקלים בבעיות מול משרד האוצר.
מתיחות בין הלשכות
הפגישה ביום חמישי היא שלב נוסף במתח שנוצר לאחרונה בין נתניהו לכחלון. בעוד ראש הממשלה ניסה להתערב בחוק הגבלת שכר הבכירים שכחלון קידם, שר האוצר מתנגד לעת עתה לדרישתו של נתניהו לקדם תקציב דו־שנתי ל־2018־2019. על רקע חוסר היציבות הקואליציוני, נראה שנתניהו מבקש להפגין את כוחו מול כחלון, גם באמצעות פגישת קיטורים מאחורי גבו. נתניהו קיים פגישות דומות גם עם ראשי החברה לישראל וכיל, בעת שכחלון קידם את חוק ששינסקי 2.
בהודעה שפרסמה לשכת ראש הממשלה לאחר הפגישה, מסר נתניהו כי "אני מתכוון להורות לשרי הממשלה, לחברי הכנסת ולרגולטורים לערוך חשיבה מחדש ולעצור רגולציה לא הכרחית. יש להחזיר את המשק לפסי צמיחה באמצעות חיזוק כושר התחרות, העלאת הפריון והסרת מגבלות רגולטוריות. המגזר העסקי הוא מנוע הצמיחה והתעסוקה העיקרי והלחץ של השנים האחרונות פגע ביכולתו להתחרות בעולם".
מלשכת שר האוצר נמסר: "שר האוצר עודכן בכל פרטי הפגישה ע"י המשתתפים בה וכן ע"י ראש הממשלה בפגישת עדכון שנערכה בין השניים ביום חמישי".
כתבנו עמרי מילמן מוסר, כי שבועיים חלפו מאז היתה אמורה לאשר הממשלה את התוכנית לחיזוק כושר התחרות של התעשייה והיצוא מישראל, אך גם במשרד האוצר עדיין לא יודעים מתי הדבר יקרה.
התוכנית נולדה בעקבות לחץ של התעשיינים, זאת על רקע מגמות הצמיחה הלא מזהירות של המשק הישראלי והפיריון הנמוך. התקציב לתוכנית, כפי שהובטח לתעשיינים, כולל 265 מיליון שקל שאמורים לעבור למשרד הכלכלה, וזאת בין היתר במתן כלים לעידוד כושר התחרות של חברות הישראליות בחו"ל.
באוצר טוענים כי הסיבה לעיכוב נובעת מהימשכות השיח עם התאחדות התעשיינים. למרות זאת, מבחינת התאחדות התעשיינים הדיונים כבר הסתיימו, ושם דווקא היו שמחים אם ההצעה הייתה עוברת עכשיו. בנוסף, גורמים בממשלה טוענים כי המהלך לא מקודם כי הוא לא בראש סדר העדיפויות של האוצר. לפי אותם גורמים מדובר במהלך מיותר, שמגיע רק בעקבות לחץ של התעשיינים.
מהתאחדות התעשיינים נמסר: "המגעים הסתיימו לפני מספר חודשים והתכנית מוכנה לאישור הממשלה. לנו לא ברורה סיבת הסחבת".
ממשרד האוצר נמסר: "לכשיסוכמו כל הפרטים לגבי התוכנית היא תובא לכדי החלטת ממשלה".