שתף קטע נבחר

 

תנועת מחאה חדשה באירופה: "ערים כל הלילה"

הם כובשים כיכרות בלילה, ומסולקים ע"י המשטרה כשהשמש עולה: ברחבי צרפת מוחים רבבות על רפורמות בעבודה, והמחאה מתרחבת למדינות נוספות

הכעס הצרפתי על רפורמות בשוק העבודה הוליד לאחרונה תנועה חדשה שהולכת ומתרחבת, בשם "ערים כל הלילה". היא כובשת את הכיכרות בעוד ועוד ערים ברחבי צרפת, ובמסגרתה מתאספים צעירים ומפגינים עד עלות השחר – בדרישה לשינוי חברתי.

 

התנועה התפשטה מפריז לערי מערב צרפת נאנט וראן, והיא מקיימת פעילות ערה גם בטולוז שבדרום-מערב המדינה. במסגרת המחאה כובשים המפגינים כיכרות מרכזיות במהלך הלילה, עד שהמשטרה מפזרת אותם בבוקר, כשהשמש זורחת.

 

מחאה חדשה באירופה: "ערים כל הלילה"    (צילום: רויטרס)

מחאה חדשה באירופה: "ערים כל הלילה"    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בפריז למשל מאות בני אדם מתאספים מדי לילה מאז 31 במרס בכיכר הרפובליקה. הרפורמות בשוק העבודה, שהולידו מחאות זועמות ברחבי צרפת, הן הזרז המיידי שמאחד את המפגינים, אבל התנועה נועדה בפועל להביע זעם נגד קשת נרחבת יותר של עוולות-לכאורה מצד הממסד.

 

אחד ממארגני המחאה אמר כי המטרה היא לבנות תנועה חברתית חזקה שתאחד את כל מי שמצבו קשה נגד האוליגרכיה. בחזית המאבק, שהתפתח בכמה מקרים לעימותים אלימים, עומדים סטודנטים הזועמים על הרפורמות של הממשלה הסוציאליסטית. הרפורמות האלה יקלו על חברות שנקלעות לקשיים לפטר עובדים – בשעה ששיעור האבטלה בקרב צעירי צרפת עומד על 25%.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

לאחרונה התפשטה התנועה גם אל מעבר לגבול עם בלגיה, כשכמה מאות בני אדם המזדהים איתה הפגינו ברחובות בריסל ברביעי בלילה. התנועה שואבת השראה מהמפגינים הספרדיים המכונים Indignados – אלה שאחראים לעליית תנועת השמאל הקיצוני הספרדית Podemos. עשרות אלפי פעילים כאלה כבשו את כיכר פוארטה דל סול במדריד ב-2011 במחאה על חוסר השוויון, על הקיצוצים ועל השחיתות.

 

ממשלת צרפת טוענת כי מפריזים בחוזקה של תנועת המחאה החדשה. דובר הממשלה טען כי היא אינה כה חשובה, אך עדיין יש לכבד אותה: "אין מקום לדאגה. אני לא חולק על העובדה שאנשים צריכים לשאול שאלות ושצריך לכבד את זה". הוא הדגיש כי עם כל הכבוד הזה, "המפגינים לא יכולים לחשוב שיש להם מונופול על האמת".

 

משהו מתעורר

מאות בני אדם החלו את מחאותיהם בנאנט ובצרפת ביום שלישי בלילה אחרי שהתעמתו עם שוטרים בהפגנות נגד החוק החדש בשבוע שעבר. "אני לא חברה באיגוד עובדים או במפלגה פוליטית כלשהי", אמרה אישה אחת שהשתתפה בהפגנה בנאנט. "אנחנו לא שולטים בעתיד שלנו, אין לנו דרך לפעול בנושאים שמדאיגים אותנו".

 

ביום שלישי שעבר יצאה התנועה לדרך גם בטולוז, ושם התאספו כ-300 בני אדם. "אף אחד לא יודע למה זה יוביל, אבל אל תשכחו מה הושג בספרד", אמר אחד מפעילי המחאה הצרפתית. "חוק העבודה היה רק זרז", אמר סטודנט לפילוסופיה בן 21. "אני חושב שהוא היה טעות גדולה מצד הממשלה, אבל אנחנו מודים לה".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אתמול הביאה תנועת המחאה 2,000 בני אדם לכיכר בפריז. המשתתפים בהפגנות מבקשים למחות על עוד שורה של סוגיות – מאיכות הסביבה, דרך איסלאמופוביה והומופוביה, ועד לדיור טוב יותר ומזון בריא יותר. חלקם מפגינים גם נגד השארת מצב החירום שהוכרז בפריז לאחר מתקפת הטרור בפריז.

 

כרגע מתקיימת המחאה ב-50 ערים בצרפת, בלגיה וספרד. אמש בפריז ניכרה אווירה חגיגית-משהו במסגרת המחאה: היא כללה תיאטרון רחוב, מוזיקה ודוכני מזון. רבים מהאנשים שהתאספו שם שתו יחד בירה. עם זאת, הארגון הוא מסודר וממושמע, והוא עורך אסיפות כלליות מדי יום. דוברים עולים לבמה בתורות, והזמן המוקצה לנאומיהם עומד על שתי דקות בלבד. עם זאת, הכלכלן הבולט

פרדריק לורדון, אחר מראשי המחאה, זכה ל"זמן אוויר" ארוך קצת יותר, ולקבלת פנים רועשת. "משהו מתעורר", אמר, "אנחנו עושים משהו. אבל מה? בלי דרישות פוליטיות, התנועה תגווע".

 

כבר עכשיו יש סימנים להיחלשות מסוימת של התנועה. אם ב-31 במרס היא הוציאה המונים לרחובות, וההערכות לגבי מספר המשתתפים אז נעו בין 390 אלף ל-1.2 מיליון, בסוף השבוע – בעקבות הצהרה על הכוונה לרכך את החוק – כבר הגיעו פחות מפגינים. עם זאת, כ-120 אלף איש – מספר לא מבוטל – יצאו להפגין אתמול ביום השישי ברציפות של הפגנות ברחבי המדינה. אתמול גם התגלעו עימותים בכמה מהן, ולפחות שבעה שוטרים נפצעו ו-17 בני אדם נעצרו בפריז ובראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מפגינים בצרפת. הדרישות מבולבלות
צילום: AFP
מומלצים