בת הרודן ניצחה בסיבוב ה-1 בבחירות בפרו
במדינה הדרום-אמריקנית עדיין לא שכחו את שלטונו האוטוריטרי של הנשיא אלברטו פוג'ימורי, שמרצה 25 שנות מאסר. בתו קייקו, שהייתה גברת ראשונה בגיל 19 בעקבות גירושי הוריה, ניצחה על פי המדגמים בכ-38% בסיבוב הראשון בבחירות לנשיאות, אך לא בטוח שתנצח בשני - שייערך ביוני
אזרחי פרו הלכו אתמול (יום א') לקלפיות לבחור את נשיאם או נשיאתם הבאים, ונראה כי ההכרעה עברה לסיבוב הבא אחרי שאף מועמד לא קיבל מספיק קולות כדי לגמור את הסיפור בסיבוב הראשון. קייקו פוג'ימורי, בתו של הרודן לשעבר אלברטו פוג'ימורי, אמנם הגיעה למקום הראשון בסיבוב הנוכחי, אך לא קיבה את 50 האחוזים הדרושים כדי למסור אליה את המושכות. חברת הקונגרס שרכשה השכלה בארצות הברית הרחיקה את עצמה מאביה הכלוא עוד מראשית הקמפיין שלה, לקח שאותו למדה בעקבות הפסדה הקודם בבחירות לנשיאות ב-2011 לנשיא אולנטה הומאלה. לפי המדגמים מפרו, פוג'ימורי הבת קיבלה 37.8 אחוזים מהקולות.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet
פדרו פבלו קוצ'ינסקי, יקיר וול סטריט בן ה-77, קיבל 20.9 אחוזים, ואילו המועמדת הלאומנית מהשמאל, ורוניקה מנדוזה בת ה-35, קיבלה 20.1 אחוזים. אחד משניהם יתמודד מול פוג'ימורי בסיבוב השני. למרות ניצחונה של פוג'ימורי בסיבוב הראשון, ניצחונה בסיבוב השני אינו בטוח כלל וכלל לאור העובדה שפרואנים רבים לא שכחו לאביה את שלטונו האוטוריטרי ופשעיו הרבים.
פוג'ימורי, שמנהיגה את המפלגה הפופוליסטית מהמרכז-ימין, הבטיחה במהלך הקמפיין לשמר את הדמוקרטיה במדינה הדרום אמריקנית ולא לפגוע במדיניות השוק החופשי ששוררת במדינה זה 25 שנה.
המועמדת לנשיאות בת ה-40 רחוקה על פי הסקרים בעשרה אחוזים מהרוב הפשוט שנדרש כדי לזכות בנשיאות פרו כבר בסיבוב הראשון. התמיכה בפוג'ימורו רשמה ירידה לאחר שעשרות אלפי אנשים הפגינו נגדה ב-5 אפריל, 24 שנים לאחר שאביה סגר את הקונגרס בתמיכת הצבא.
הפשיעה הגואה מדאיגה את המצביעים
הפרואנים הלכו לבחור את יורשו של הומאלה בשעה שארצם על 30 מיליון תושביה בדרך להפוך ליצרנית הנחושת מספר 2 בעולם אחרי קרוב לשני עשורים על צמיחה כלכלית ללא הפרעה. עם זאת, הפשיעה הגואה מדאיגה את המצביעים, ורבים תוהים מדוע נמשך העוני עם עושר עצום במינרלים.
אביה של קייקו פוג'ימורי, פופוליסט מהימין, מרצה 25 שנות מאסר בגין פגיעה בזכויות אדם ושחיתות במהלך שלטונו בפרו (2000-1990). הוא זכור לטובה על ידי רבים כמי שבנה בתי ספר בכפרים ובתי חולים ויישם רפורמות ניאו-ליברליות שעדיין מיושמות במדינה. כשהתגרש מאשתו הפכה בתו לגברת הראשונה של פרו, והיא בת 19 בלבד. "הצבעתי לקייקו משום שהיא לא אשמה במה שעשה אביה", אמר קרלוס זבאלוס בן ה-41. "פשעים לא עוברים בירושה".
הבטיחה להקים בתי סוהר עבור הפושעים המסוכנים
פוג'ימורי הבטיחה להקים בתי סוהר מאובטחים בפרו כדי לבודד את הפושעים המסוכנים, ואמרה שהיא תניע צמיחה כלכלית במדינה על ידי שימוש בכספים שנשמרו ל"ימים גשומים" ובהגדלת החוב הלאומי כדי להשקיע בתשתיות.
ארגוני זכויות אדם טוענים שבחירה בפוג'ימורי תיחשב למתקפה על הדמוקרטיה שהושגה בעמל רב. הם גם מתחו ביקורת על ועדת הבחירות לאחר שפסלה שני מועמדים מובילים מהתמודדות ובאותה עת ניקתה את פוג'ימורי הבת מאישום של קניית קולות. ראש "ארגון המדינות האמריקניות" הזהיר שהבחירות בפרו יהיו "חצי דמוקרטיות".
נשיא פרו הומאלה התייחס לסוגיה ואמר שפסילתם של המועמדים חוליו גוסמן וסזאר אקונה ריסקה את תקוותיהם של רבע מאזרחי פרו שתמכו בשניים בסקרי דעת קהל. "למרבה הצער, אנחנו מודאגים מהתהליך הזה", אמר הומאלה, שלא רץ שוב לנשיאות בגלל מגבלות על כהונת הנשיא ולא הביע את תמיכתו בשום מועמד.
מתנגדיה של פוג'ימורי מתחלקים ברובם בין הכלכלן מהבנק העולמי קוצ'ינסקי ומנדוסה, חברת הקונגרס מקוסקו שרוצה לבטל את חוקת פרו מ-1993 ולהפוך את המדינה לפחות תלותית בענף הכרייה. "אנחנו רוצים שינוי ועתה הגיע תורם של העניים", אמר לאורה אקוודו, בת 46 ואם לארבעה ילדים שהצביעה למנדוסה. "היא ישרה והיא מהפרובינציות. היא לא השד הרע שהם הפכו אותה". קוצ'ינסקי קרא לתומכיהם של המועמדים בעלי הסיכויים הנמוכים להתאחד סביבו כאפשרות היחידה ל"מרכז הגיוני".
"אין לו רקורד של שחיתות כמו יתר המועמדים", אמר תומכו של קוצ'ינסקי, חורחה אלפארו, עובד בנק בן 28. "אנחנו לא רוצים עוד ניסויים".