חבריו של נרצח הפיגוע הוציאו ספר מתכונים לזכרו
חבריו של שימי רוימי, שנרצח בפיגוע בפאב הסימטא בתל אביב, הנציחו אותו בספר בישול, ובו מתכונים וצילומים של המאכלים שאהב להכין. סדנת בישול מיוחדת לזכרו תתקיים בפסטיבל שמפיקים סטודנטים ממכללת ספיר, ובה יבשל השף חיים כהן מתכונים מתוך הספר
את הארוחה האחרונה שאכלו יחד באותו יום שישי ארור, שבו איבדו את חבר ילדותם הטוב, החברים של שימי לא ישכחו לעולם. אריאל נוסבכר הזמין את ארבעת חבריו הקרובים לחגוג את יום הולדתו. הם ישבו במסעדת מגזינו בתל אביב, אבל שימי רוימי לא אפשר לחבריו לגעת בצלחת לפני שצילם את המנות.
"הייתה לו יכולת להסתכל על האוכל, לדעת מה יש בו ולשפר אותו כשהוא מכין אותו בעצמו", כתב נוסבכר בספר מיוחד שהוציאו לאור חבריו של רוימי לזכרו. "אחרי המנות העיקריות עשינו אתנחתה קומית במסעדה. שתינו בירה, עישנו סיגריה. שימי דאג לציין כי הסיבה העיקרית שהוא מגיע לתל אביב היא '40 אחוז בשבילכם, ו-60 אחוז בגלל האוכל'. הגענו לחלק של הקינוחים. את הקינוחים במסעדה הזו בוחרים בעיניים, מבעד לוויטרינה מרשימה. לכל היושבים בשולחן היה ברור דבר אחד: את הקינוחים שימי בוחר! שימי בחר לנו את הקינוחים, ותוך רגעים ספורים הם נגמרו והוכרזו כנהוג בחבורה, 'היסטוריה'. אם יש נחמה אחת, כזו שהיא לא באמת נחמה, אלא רק אנחה קלה, היא שהיציאה מהמסעדה הזו הייתה על בטן מלאה. יצאנו שמחים ומרוצים, וכך נזכור את הארוחה האחרונה שלנו יחד".
מעט לאחר שעברו החברים לפאב הסימטא בדיזנגוף, התקרב לעברם המחבל נשאת מלחם, ופתח במסע ההרג. שימי רוימי נהרג במקום, נוסבכר וישראל אביטן נפצעו מכדור בבטן. רז אביטן התקשר למד"א והזעיק את כוחות ההצלה. הוא נצמד לשימי וליווה אותו באמבולנס לבית החולים. שרוליק ועקנין נשאר לטפל בחבריו הפצועים.
כבר בשבעה החלו החברים לחשוב כיצד להנציח את חברם האהוב. "מצאנו במחשב של שימי תיקייה שלמה של מאכלים ומתכונים, של דברים שהוא אהב ובישל וצילם, והחלטנו להוציא ספר בישול לזכרו", אמר רז אביטן. "כל התמונות בספר הן תמונות ששימי צילם, או פוסטים שהוא העלה שקשורים לאוכל. את הספר תיבלנו בסיפורים אישיים שלנו. רצינו להפיץ את הספר למשפחה ולחברים, כי הספר נשאר לעולמים".
"שימי אהב לבשל ולתעד את הבישולים שלו", מוסיף נוסבכר. "כל הפייסבוק שלו מלא בתמונות של המאכלים שלו. אספנו את הצילומים של המנות משם, מהמצלמות שלנו, מהמחשב שלו, חיברנו לכל תמונה מתכון מהמתכונים של שימי, שאת חלקם הוא רשם, את חלקם זכרנו שהוא סיפר, כתבנו את הסיפורים המשותפים שלנו, וביום שישי האחרון הבאנו את הספר להורים שלו באופקים. שימי בישל לנו המון. הוא גר בבאר שבע, ושניים מאיתנו גרים בתל אביב. כדי לשחד אותנו להגיע לדרום הוא היה אומר, 'בואו, יש ארוחה'. גם כששימי בישל רק לעצמו הוא השקיע מאוד בנראות של המנות. הספר ממש ממחיש את מי ששימי היה".
"בין החברים שלו מהעבודה", מוסיף אביטן, "הייתה מישהי בהיריון, שראתה את התמונות שהוא העלה לפייסבוק. היא אמרה לו שהיא נורא אוהבת מרקים. יום למחרת הוא הכין לה מרק והביא לה לעבודה. זה היה שימי - האהבה שלו לאוכל, הנתינה, האירוח".
הסעודה האחרונה
משפחתו של רוימי התרגשה מאוד לקבל את ספר הבישול לזכרו. "הספר מדהים", אומרת נטלי אוחנה (32), אחותו. "ביום שישי הגיעו החברים להורים שלי. לא העזתי לפתוח את הספר. חיכיתי שאחזור הביתה ואהיה לבד. התמונות בספר כל כך חיות, הספר מלא מחשבה, עם כל הפרטים הקטנים והתמונות והסיפורים שהחברים כתבו, כל אחד והחוויות שלו מאותו מתכון. האוכל של שימי לא היה מתוכנן, לא היו לו מתכונים קבועים. הוא היה זורם, וכזה הספר - מלא חיים, מלא צבעים, בדיוק כמו ששימי היה".
נטלי ושימי נולדו בהפרש של 11 חודשים. "גדלנו כמו תאומים", היא מספרת. "אנחנו עדיין לא מעכלים את האובדן שלו. זה בא בגלים. יש רגעים במהלך היום שאני פתאום נזכרת וחושבת, מה? לא אשמע את הקול שלו יותר? איך זה ייתכן שהיה בן אדם, ופתאום הוא איננו. ברגעים האלה באמצע היום, אני מתפרקת. פתאום אני מבינה שזה לא זמני - זה לעולמים. כל ההנצחה והדברים שעושים לזכרו מעצימים את הקושי לקבל את זה שהוא מת. שימי הוא סמל החיים, איך בן אדם כזה מת? כל מה שהחיים מסמלים זה שימי - שמחה, חיים, צבעים, מאכלים, יציאות, בילויים, חו"ל, חברים, אירועים, שמחות, הכול בכיף, כל הזמן כיף. שימי זה הבן אדם הכי חי שיש. אני עדיין בהלם מוחלט".
גם אמו של שימי, איריס רוימי, קיבלה את הספר בהתרגשות גדולה. "לבעלי היה מאוד קשה לראות את הספר. זה הציף הכול. היה לנו מאוד קשה, מרגש וכואב. הכול יחד. בספר החברים שיתפו גם אותנו בחוויה שלהם, ולכן הוא כל כך מרגש. הוא גדוש בתמונות ששימי צילם בארץ ובעולם, וכמובן את התמונות מהסעודה האחרונה. אני רואה בספר את כל הדברים שלא ידענו עליו, ואני נושכת את השפתיים מההחמצה: איך החמצתי את המרק שהוא הכין באותו יום שלא יכולתי להישאר אצלו? למה לא טעמתי אותו? הספר משקף את הבית שלנו - את השמחה ואת החגיגות שהיו לנו - כמו שהוא חגג את החיים. אני מתבוננת בספר, ורואה בין התמונות והסיפורים היפים את החיים שהחמצנו. מזל שהוא הותיר הרבה זיכרונות ותמונות. אנחנו חיים אותו דרכם, וכך משמרים את הזיכרון שלו. החיסרון שלו יצר כזה בור ענק בלב ובנשמה. הוא נגע בכל החברים וכל הסובבים אותו. הוא איחד וקירב הרבה אנשים".
לחגוג את החיים
ביום רביעי הקרוב תתקיים סדנת בישול לזכרו של שימי רוימי בהנחיית השף חיים כהן, ובמהלכה יכינו חברים ובני משפחה שלוש מנות המבוססות על מתכונים של שימי מתוך הספר.
"כמו כולם, שמעתי על הפיגוע ועל שימי, וכאבתי", אומר חיים כהן. "כשקיבלתי את הפנייה להנחות סדנת בישול בעקבות האהבה של שימי לבישול ובעקבות ספר המתכונים - כמובן שהסכמתי. בסדנה אכין מתכון אחד של שימי, ומתכון אחד שלי שאני מקדיש לזכרו".
כהן הוסיף: "אנשים כואבים את האובדן, ונאחזים בכל דבר שאפשר. יש משהו מאוד יפה בבישול שאדם משאיר אחריו. אני מסתכל על אימא שלי, ומה שהיא השאירה לי בבישול, ועל כך שכל יום שישי כשאני מכין את האוכל שלה, אנחנו מדברים עליה. אני מניח שכמו שאני אומר 'הנה, אוכל של אימא שלי', המשפחה של שימי תגיד 'זה האוכל של שימי'. גם הילדים העתידים להצטרף למשפחה יזכו להכיר את שימי לא רק בתמונה או בסיפור, וכל פעם הם יוכלו להרגיש את הטעם שהוא השאיר באוכל. וכך האוכל הוא עוד ממד לזיכרון - ממד שהוא מאוד יפה ומאוד מרגש".
הסדנה היא חלק מ"פסטיבל מדרום" 2016 שייערך זה השנה השישית ביוזמתם והפקתם של הסטודנטים של המחלקה לתרבות, יצירה והפקה של המכללה האקדמית ספיר.
"סדנת הבישול לזכרו של שימי רוימי ז"ל, בן אופקים, היא פעילות יקרה ללבנו", אומר פרופ' עמרי הרצוג, ראש מחלקת תרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר. "אנחנו גאים לתת לה במה מכובדת, ולציין את זכרו בדרך שבה אהב לחגוג את החיים - על ידי בישול. סדנת הבישול היא חלק מהפסטיבל שמטרתו לחגוג יחד עם תושבי אופקים והסביבה את התרבות המיוחדת של המקום, של העיר אופקים, של נופיה, ושל האנשים והקהילות שחיות בה ובסביבתה. הפסטיבל מספק במה לאמנים - משוררים, מוזיקאים ויוצרים בני אופקים, יחד עם אמנים מכל הארץ שמתארחים בעיר. הפסטיבל מופק ומנוהל, בהרבה נשמה וכישרון, על ידי סטודנטים במחלקה לתרבות, יצירה והפקה במכללת ספיר".
המתכונים של שימי
=============
מעורב ירושלמי
מרכיבים:
בצל פרוס דק
5 שיני שום
חבילת פטריות חתוכות
תפוחי אדמה חתוכים לרבעים ומבושלים במים חמים
300 גרם חזה עוף חתוך לקוביות
200 גרם כבדי עוף חתוכים לרבעים
150 גרם לבבות עוף חצויים
כפית פפריקה מתוקה, כפית כמון, רבע כפית כורכום
מלח ופלפל שחור גרוס
פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
מחממים במחבת גדולה שמן קנולה. מטגנים את הבצל והשום עד להזהבה ומעבירים לצלחת. מוסיפים לאותה מחבת את חזה העוף והכבד ומטגנים כשתי דקות. מוסיפים את הלבבות וכל התבלינים ומערבבים עם הבצל המטוגן. מוסיפים פטריות ותפוחי אדמה ומטגנים הכול יחד כשמונה דקות נוספות. מוסיפים פטרוזיליה קצוצה מלמעלה.
פלפלים וסינטה מוקפצים
מרכיבים:
200 גרם סינטה חתוכה לפרוסות
5 פלפלים בכל הצבעים
בצל גדול
תפוחי אדמה שבושלו במים חמים
עגבניות שרי חצויות
שום, ג'ינג'ר וכוסברה
סויה, טריאקי, סילאן ורוטב צ'ילי חריף
אופן ההכנה:
חותכים את כל הירקות לחתיכות כ-4 ס"מ. מחממים ווק עם מעט שמן תירס. מטגנים את רצועות הסינטה עם מעט מלח ופלפל. מוציאים ושמים בצלחת בצד. לאותו הווק מוסיפים בצל עם שום, ג'ינג'ר וכוסברה. מוסיפים פלפלים, עגבניות, תפוחי אדמה ואת רצועת הסינטה. מוסיפים סויה, רוטב טריאקי, רוטב צ'ילי חריף וסילאן.