שתף קטע נבחר
 

עיריית ת"א מציגה: חוזה שכירות אחיד

עיריית ת"א מנסה לעשות סדר בשוק פרוץ, ומפרסמת חוזה שכירות עירוני לשימוש המשכירים והשוכרים ללא עלות. המטרה: ליצור סטנדרט חדש והוגן

כמה פעמים כבר מצאתם דירת חלומות בתל-אביב, קבעתם עם בעל הבית וחיפשתם חוזה שכירות באינטרנט - אך לא ידעתם באיזה לבחור? בדיוק לצורך כך הודיעה היום (ב') עיריית תל-אביב-יפו כי תפרסם בקרוב חוזה שכירות עירוני מומלץ לשימוש חופשי של התושבים.

 

סטודנטים: "לא נקנה דירה בעשור הקרוב"

חילונים: "קשה לשכור דירה בגבעת שמואל"

שכר הדירה בתל-אביב זינק ב-60% מ-2008

 

בעירייה מסבירים כי המהלך נועד להגן על זכויות המשכיר והשוכר ולמנוע חיכוכים עתידיים ביניהם. בנוסף, מקווים שם כי החוזה יצור סטנדרט חדש והוגן, שיקנה ידע בנוגע לזכויות של שוכרים ומשכירים כאחד. הוא יוצע לשימוש הציבור הרחב באתר העירוני.

 

החוזה יתייחס לסוגיות המרכזיות בחוזים הנפוצים בשוק, על בסיס מחקר שמגובש בימים אלו, ומתייחס לתקופת השכירות, אחריות לפגמים ותיקונים, ביטחונות, מטרדים צפויים, מסירת הדירה, ביטוח הדירה וסיום ההסכם.

 

"בראייה שלי, צריך להיות בחוזה סעיף שמדבר על סטנדרט של דירה ראויה למגורים בתל-אביב. למשל, היא חייבת לכלול חלונות", אומר מיקי גיצין, חבר מועצת העיר ויו"ר הוועדה למדיניות שכירות. לדבריו, "אנחנו רוצים להגדיר מהי אחריותו של בעל הבית - בעיני, למשל, כל תיקון או פגם שהוא בלאי חייב להיות מתוקן על ידו".

 

"השוק בתל-אביב כל כך אכזרי, שהרבה פעמים בעלי הבתים מפילים על השוכרים תיקונים של דליפת צינורות או מזגן שמתקלקל - כאשר ברור שטיפולים אלה באחריות של בעל הנכס", ממשיך גיצין. עם זאת, הוא מדגיש כי "נתקלנו לא פעם בדירות של חבר'ה צעירים שפשוט הרסו נכסים - וגם הם צריכים להיות מחויבים לרמה מסוימת של שימוש בנכס".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

"חוק שכירות הוגנת תקוע בממשלה למעלה משנה"

כ-50% מתושבי תל-אביב-יפו גרים בשכירות. בעקבות זאת החליט מרכז הדיור העירוני, שמעניק סיוע וייעוץ לשוכרים, לקדם את המהלך לפרסום חוזה שכירות עירוני מומלץ. ממאות הפניות שהגיעו למרכז, מצטיירת תמונה לפיה שוכרים רבים אינם מודעים לזכויותיהם - וחותמים על חוזים דרקוניים.

 

במקביל, גם בעלי דירות רבים אינם מבינים את המשמעות של הסעיפים השונים בחוזה השכירות שלהם. כאמור, החוזה החדש נועד להעניק לשני הצדדים פתרון מאוזן וידידותי למשתמש - גם בשפה שבה ינוסח וגם בתוכן.

 

בשבוע הבא תתכנס הוועדה העירונית למדיניות שכירות לדיון בנושא, במסגרתו יישמעו מומחים, בעלי מקצוע בתחום וציבור המשכירים והשוכרים, במטרה לגבש דגשים שיכללו בחוזה. עם סיום העבודה ושילוב הדגשים השונים הוא יפורסם לשימוש הציבור.

 

ראש עיריית תל-אביב-יפו, רון חולדאי, ציין כי "לצערי, למרות הבטחות והתחייבויות חד משמעיות של חברי הממשלה, עד כה לא נעשה דבר כדי לקדם את השינויים הנדרשים בחקיקה ולשנות את המציאות העגומה בשוק השכירות".

 

לדבריו, "עיריית תל-אביב-יפו עושה מאמצים כדי לסייע במציאת פתרונות שונים להסדרה ולפיקוח על הנושא, בין היתר באמצעות קידום החוק לשכירות הוגנת, אשר תקוע בממשלה למעלה משנה וחצי. העירייה אמנם אינה יכולה להסדיר את השוק, אך היא יכולה להמליץ לצדדים על חוזה מומלץ ומאוזן".

 

יוזמת החוק לשכירות הוגנת, חה"כ סתיו שפיר אמרה בתגובה: "מדובר ביוזמה מצויינת של עיריית תל אביב, ואני קוראת לכל הערים בישראל לאמץ יוזמות מסוג זה. יחד עם זאת, מדובר בפיתרון חלקי ונקודתי בלבד. שוק השכירות בישראל זקוק להסדרה כפי שקיימת בכל מדינות המערב, על מנת לעודד שכירות ארוכת טווח, למנוע את ניצול חולשתם המובנית של השוכרים ולסייע לדור שלם של ישראלים לחסוך בביטחון לדירה משלהם. החוק שהגשנו מונח על שולחן הממשלה כבר שנה. הגיע הזמן שהממשלה לקחת אחריות ותפסיק לעכב אותו".

 

ח"כ רועי פולקמן אמר כי "כל עשייה חברתית היא דבר מבורך, בימים אלה, אנו פועלים במרץ להביא לשינוי מהותי בעולם השכירות שיהיה לו גם תוקף חוקי ומחייב ולא המלצה בלבד.

אומנם היו עיכובים אבל בזמן הזה אני עובד על מתווה שיביא עימו בשורות ויציבות למשכירים ול-2 מיליון שוכרים בישראל. אני סבור שכבר בתקופה הקרובה נוכל להתקדם צעד נוסף ומשמעותי בתחום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
תל-אביב. תצליח ליצור סטנדרט חדש?
צילום: ירון ברנר
מומלצים