שתף קטע נבחר

 

לא התנצל. ביקור היסטורי לקרי בהירושימה

קרא לעולם חופשי מנשק גרעיני: מזכיר המדינה האמריקני הפך הלילה לגורם הממשל הבכיר ביותר שמבקר בעיר היפנית מאז שארה"ב הטילה עליה פצצת אטום לפני 70 שנה, וביפן מקווים שהנשיא אובמה יילך בעקבותיו בחודש הבא

פצצת האטום בהירושימה ()
פצצת האטום בהירושימה

 

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי ביקר הלילה (יום ב') באנדרטת השלום בהירושימה, יפן, ונשא מסר של שלום ותקווה לעולם חופשי מנשק גרעיני - שבעה עשורים אחרי שארצות הברית השתמשה לראשונה בהיסטוריה בפצצה אטומית והרגה 140 אלף בני אדם.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

קרי היה גורם הממשל האמריקני הבכיר ביותר שמבקר בעיר היפנית מאז הטלת הפצצה שהובילה לכניעתה של יפן במלחמת העולם השנייה. הוא ביקר במוזיאון השלום בעיר ביחד עם שרי החוץ האחרים של ארגון שבע המדינות המתועשות (G7), והניח זר פרחים באנדרטה שעשויה לבנים ובראשה כיפה אליפטית.

 

קרי בביקור היסטורי בהירושימה    (צילום: רויטרס)

קרי בביקור היסטורי בהירושימה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


קרי משוחח עם תלמידי בית ספר יפנים בהירושימה לצד שרי החוץ של יפן ובריטניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קרי משוחח עם תלמידי בית ספר יפנים בהירושימה לצד שרי החוץ של יפן ובריטניה(צילום: AFP)
בטקס שנערך במקום השתתפו כ-800 תלמידי בית ספר יפנים שנופפו בדגלי שבע המדינות ב-G7, בהם דגלי ארה"ב. קרי לא נשא נאום פומבי בטקס, אך תועד מניח את זרועו בחיבה על שר החוץ היפני פומיו קישידה, יליד הירושימה, ולוחש לאוזנו. במהלך הטקס ענד כל שר חוץ על צווארו שרשרת מאוריגמי בצבעי דגל המדינה שלו.

 

"מלחמה צריכה להיות המוצא האחרון"

"כל אדם בעולם צריך לראות ולהרגיש את העוצמה של אתר הזיכרון הזה", כתב קרי בספר האורחים של המוזיאון. "זו תזכורת בוטה, חריפה ומשכנעת לא רק למחויבות שלנו לשים סוף לאיום של נשק גרעיני, אלא לצורך להקדיש מחדש את כל המאמצים שלנו למנוע את המלחמה עצמה", כתב מזכיר המדינה האמריקני. "מלחמה צריכה להיות המוצא האחרון - לעולם לא האפשרות הראשונה. הזיכרון הזה מחייב את כולנו להכפיל את המאמצים שלנו לשנות את העולם, למצוא שלום ולבנות את העתיד הנכסף על ידי אזרחים בכל מקום".

 

הופעתו של קרי בהירושימה, צעדים ספורים מה"גראונד זירו" של יפן, סגרה מעגל עבור ארה"ב, שבמשך שנים רבות סירבו מנהיגיה לבקר במקום בשל הרגישות הפוליטית שבדבר. אף נשיא אמריקני מכהן לא ביקר באתר שבו הוטלה פצצת האטום, וחלפו 65 שנה עד ששגריר אמריקני השתתף בטקס הזיכרון השנתי במקום. אמריקנים רבים מאמינים שהטלת פצצת האטום ב-6 באוגוסט 1945 בהירושימה וכעבור שלושה ימים בנגסאקי הייתה מוצדקת וזירזה את סיום מלחמת העולם השנייה.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
בכל מקרה, ארגונים של ניצולים יפנים ניהלו במשך עשורים רבים קמפיין להבאת מנהיגים מארה"ב וממדינות גרעיניות אחרות לראות את הצלקות של הירושימה כחלק מהתנועה להשמדת כלי הנשק הגרעיניים מן העולם.

 

היפנים לא לחצו על קרי להתנצל על ההפצצה האמריקנית

ברגע שקרי הביע נכונות לבקר בהירושימה, שום גורם ממשל יפני או ניצול יפני לא לחץ עליו לומר שארה"ב מתנצלת על הטלת הפצצה האטומית. גורם אמריקני בכיר שנסע עם קרי ליפן אמר בעצמו שמזכיר המדינה לא מתכוון להביע כל התנצלות בעת ביקורו ביפן.

 

"אני לא חושב שזה משהו הכרחי כשחושבים על עתיד העולם והשלום לדור הבא שלנו", אמר מסאהירו ארימאל, בעל מסעדה בן 71 בהירושימה, על ההתנצלות האמריקנית שעדיין לא הגיעה. יוסיפומי סאסאקי, תושבת הירושימה, בת 68, אמרה: "כל מה שאנחנו רוצים זה הבנה". השניים הביעו תקווה שהנשיא האמריקני ברק אובמה יילך בחודש הבא בדרכו של קרי.

 

קרי לצד שרי החוץ של ארגון שבע המדינות המתועשות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי לצד שרי החוץ של ארגון שבע המדינות המתועשות(צילום: EPA)

השתתפו בטקס. תלמידים מהירושימה (צילום: AP) (צילום: AP)
השתתפו בטקס. תלמידים מהירושימה(צילום: AP)

זר הפרחים שהניח קרי באתר הזיכרון (צילום: AP) (צילום: AP)
זר הפרחים שהניח קרי באתר הזיכרון(צילום: AP)

בסוף חודש מאי ישתתף אובמה בפסגת מנהיגי ה-G7 ביפן, והוא עדיין לא קיבל החלטה אם לבקר בהירושימה ובאתר הזיכרון שבה. כך לפי גורם בכיר בממשל האמריקני. במהלך שנתו הראשונה בתפקיד נשיא ארה"ב, אמר אובמה שיהיה זה "כבוד" עבורו לבקר בעיר שבה הוטלה פצצת האטום האמריקנית.

 

קרי אמר שביקורו בהירושימה הוא תזכורת לברית החזקה שהתפתחה בין ארה"ב לבין יפן בשבעת העשורים האחרונים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים