מסר מנתניהו לאסד ולפוטין
"תקפנו עשרות פעמים", אמר ראש הממשלה בגולן, בדברים יוצאי דופן באופן המפורש שבו נאמרו. המסר מכוון לנסראללה, לפטרוניו האיראניים והסוריים, וגם לפוטין שאותו יפגוש החודש במוסקבה
דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בסיור ברמת הגולן לא היו הפעם הראשונה שבה הוא רומז או אפילו אומר במפורש שישראל תוקפת בסוריה או בלבנון כדי למנוע העברת נשק איכותי קטלני ומדויק מסוריה ומאיראן לחיזבאללה. גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון חזר ואמר זאת כמה וכמה פעמים. אולם בכל זאת דבריו של נתניהו בגולן, שם אמר "ביצענו עשרות התקפות למנוע מחיזבאללה נשק שובר שוויון" והוסיף כי "אנו פועלים גם בחזיתות אחרות בקרוב וברחוק", הם יוצאי דופן באופן המפורש, כמעט בוטה, שבו נאמרו.
השאלה היא מדוע עשה זאת נתניהו, המחושב מאוד לרוב בהתבטאויותיו, ובפרט מדוע אמר את דבריו ברמת הגולן, בעת שהוא צופה בתרגיל של חטיבת מילואים. כל אלו העניקו לדבריו נופך הקרוב לאיום. ישנן שלוש סיבות אפשריות להצהרה כזו מפי ראש הממשלה.
על פי אחת האפשרויות, ראש הממשלה יודע על כוונה או ניסיון קונקרטי של הסורים או האיראנים להעביר מערכת נשק לחיזבאללה בלבנון שעלולה לאיים על חופש הפעולה של צה"ל בלבנון אם יצטרך לפעול, או שעלולה להיות קטלנית במיוחד במצב של מלחמה שבו חיזבאללה ינסה לפגוע בעורף הישראלי, בספינות חיל הים או באסדות הגז.
הסורים ינסו להעביר לחיזבאללה סוללות טילי קרקע אוויר ניידות וחמקניות במיוחד, שיאיימו על חופש הפעולה של חיל האוויר הישראלי, טילי "יאחונט" שמיועדים לפגוע בספינות ובמתקני חוף בטווח של 300 ק"מ, וגם טילים ורקטות מדויקים מתוצרת איראן. את כל אלו ייתכן שחיזבאללה כבר ניסה להעביר לשטח לבנון, וישראל - על פי הפרסומים - סיכלה ניסיונות אלו בחלקם הגדול.
כעת, כשיש בסוריה נשק חדיש רב מתוצרת רוסיה, הסכנה שההעברות האלה מצבאו של אסד לחיזבאללה יתקיימו - רק גוברת. לכן ייתכן שראש הממשלה החליט שמילים מפורשות זולות יותר מדלק מטוסים ומחימוש מונחה מדויק, ולכן הצהיר את מה שהצהיר, בתקווה שהמסר ייקלט גם על ידי חיזבאללה, גם על ידי הפטרונים האיראניים והסוריים שלו, וגם על ידי הרוסים.
נכון שלישראל יש מנגנון תיאום עם הרוסים, אבל ישנם מקרים שבהם הרוסים אינן מוכנים להתערב - ובמקרה זה עדיף מסר ישיר על פני תקיפה ישירה בסוריה או בתוך לבנון, שעלולה לגרום להסתבכות ולהתלקחות. ישראל לא רוצה להיות מעורבת במלחמה בלבנון, והיא מעדיפה לעשות זאת באמצעות מסרים ולא חימוש.
זו כאמור אפשרות אחת. אפשרות שנייה היא שהמסר מהגולן, כשברקע ניצבים טנקים ישראליים וחיילי צה"ל שמוכנים לקרב, נועד להישמע לא רק באזור אלא גם בקרמלין. בשבוע הבא ייפגש נתניהו ברוסיה עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, ועוד לפני כן הוא הבהיר לו בדבריו שלישראל יש קווים אדומים שאם מישהו חוצה אותם היא לא תהסס לנקוט פעולה צבאית, גם אם הרוסים נוכחים באזור. שר הביטחון כבר שיגר רמז דומה בעבר וגם נתניהו עשה זאת.
המפגש הקרוב בין נתניהו לפוטין במוסקבה ייסוב כנראה לא רק על ההימנעות ההדדית של ישראל ורוסיה מלפגוע אחד באינטרסים של הצד האחר בסוריה. ידובר שם כנראה גם על מסירת המערכת המתקדמת ליירוט מטוסים וטילים מדגם S-300 מתוצרת רוסיה, שהתעשייה הצבאית הרוסית התחילה אתמול במסירת מרכיביה לאיראן. סביר להניח שנתניהו ידרוש מהרוסים שלא יספקו לאיראנים את הדגם החדיש ביותר של מערכת טילי יירוט זו, שיכולה להפיל מטוסים וליירט טילים בטווחים של יותר מ-100 ק"מ ובגבהים שונים. ייתכן גם שנתניהו ידרוש מהרוסים לפקח טוב יותר על מערכות היירוט שהם מספקים לצבא סוריה, כמו למשל טילי SA17 ו-SA22, שהסורים כבר ניסו בעבר להעביר לידי חיזבאללה.
האפשרות השלישית היא שנתניהו לא התכוון להעביר מסר "מבצעי" לחיזבאללה, אלא לשקם את תדמיתו כמר ביטחון. תדמית זו כורסמה בחודשים האחרונים שבהם השתוללה אינתיפאדת הסכינים, ואחרי שנכשל בניסיונותיו למנוע את הסכם הגרעין עם איראן. נתניהו כבר לקח לעצמו את הקרדיט בישיבת הממשלה השבוע, כשציין את מגמת הדעיכה המסתמנת בטרור היחידים בתוך הקו הירוק ומחוצה לו. ייתכן מאוד שנתניהו, שאוהב לבקר ביחידות לוחמות ומרגיש שם בבית, הגיע למסקנה שבשאר אסד, חיזבאללה והרוסים כבר התרגלו לעובדה שישראל תוקפת משלוחי נשק שוברי שוויון ללבנון, ולכן הרשה לעצמו "התרברבות" קלה מתוך הנחה שבצד השני לא יעשו מזה עניין. וייתכן שכל התשובות נכונות.