נפל לפיר מעלית, נמחץ מדלת; 15 הרוגים בתאונות עבודה ברבעון
משרד הכלכלה מדווח כי בחודשים ינואר-מרס נרשמה עלייה של 50% בכמות ההרוגים בתאונות עבודה לעומת אשתקד. בין ההרוגים: פועלי בניין שנפלו מגובה, חקלאי שהתמוטט עליו מיכל תערובת מזון בדיר עיזים ועובד שנמחץ תחת חבית. הקואליציה נגד תאונות בניין: כמות ההרוגים גדולה יותר
15 אנשים נהרגו בתאונות עבודה ברבעון הראשון של שנת 2016, לעומת 10 הרוגים בתקופה המקבילה - עלייה של 50%. כך עולה מדו"ח רבעוני שפרסם מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה לסיכום תאונות העבודה הקטלניות לחודשים ינואר-מרס 2016. הדו"ח מתבסס על דיווחי משטרת ישראל למינהל.
- עלייה בהרוגים בבנייה: "או שאתה עולה למנוף - או שאתה מפוטר"
- תאונת עבודה ליד איכילוב: גוש בטון נפל ממנוף על רכב
- משפחות הרוגי ענף הבנייה: ממוטטים לרסיסים
מבין ההרוגים, 8 נהרגו באתרי בנייה - בדומה למספר שנרשם אשתקד, 4 בענפי תעשייה, שניים במשקים חקלאיים ועובד נוסף נהרג בענף השירותים והמסחר. בין התאונות הבולטות:
ב-4 בינואר נפל מגובה של כ-13 מטר ויטלי אסף ז"ל (43) ונהרג במהלך הרמת פלטות בטון. אסף, מנופאי בכיר בהכשרתו, הותיר אחריו אישה ושלוש בנות. התאונה התרחשה באתר בנייה ביישוב אלעד, של החברה המבצעת 'ולד מרדכי קבלן לבריכות מים ולבנין בע"מ'. במקום הוטל צו בטיחות לביצוע עבודה בגובה.
ב-19 בינואר נהרג אשרף טהא (41 במותו), במהלך עבודה באזור כפר קאסם עם משאבת בטון. טהא נפגע מזרוע של המשאבה במהלך סופה, נפצע באורח אנוש ונפטר מפצעיו. ב-27 באותו החודש נפל עובד ישראלי ונהרג במקום, במהלך ביצוע עבודות שיפוץ בקניון חורב על ידי חברת 'רום גבס חיפוי וקירוי'. למחרת נהרג יהודה לגזיאל ז"ל (63), מגבעת אולגה, בעת תיקון נזילות מים בתעלה בחצר בית פרטי באור יהודה, כתוצאה מהתמוטטות חפירה. בתגובה לפניית ynet נמסר ממשרד הכלכלה, כי באתר נערך ביקור מפקח עבודה במקום לבירור היבטי הבטיחות והנסיבות שהובילו .
בין הרוגי חודש פברואר בענף הבניין נמנה פועל זר מסין, שנפל למותו בפרויקט בנייה 'מגדלי המפרש' של החברה המבצעת 'דני שלי מהנדסים בע"מ', ברחוב עובד בן עמי באשדוד. במקום הוטל צו בטיחות להפסקת עבודות באתר עד להסדרת הבטיחות באתר בתכנית ניהול בטיחות וצו שיפור המורה על מינוי ממונה על הבטיחות בחברה המבצעת.
בחודש מרס נהרג דאהר שיבלי (35)
מדיר חנא, במהלך ביצוע עבודות טיח כתוצאה מנפילה לתוך פיר מעלית מגובה של כ-6 קומות. התאונה התרחשה בפרויקט של חברת נאות גלבוע ושות' חברה לבניין בע"מ, ברחוב חזני מיכאל בקרית מוצקין. משרד הכלכלה הטיל צו בטיחות להפסקת העבודות באתר עד לתיקון הליקויים, כולל הכנת תוכנית ומינוי ממונה בטיחות.
בסוף אותו החודש נהרג רביע אבו דיבה (37) מטורעאן שבגליל התחתון, לאחר שנפל מגובה במהלך עבודתו כמתקין מעקות זכוכית במהלך פתיחת ארגז מטען. התאונה התרחשה בפרויקט מלון לגון של חברת 'עין אללה מוחסן בע"מ' ברחוב קהילת צפת בנתניה. בעקבות התאונה הוטל צו בטיחות האוסר על ביצוע התקנת מעקות עד למציאת פתרון לפתיחת ארזי המטען באופן בטיחותי.
תאונות בחקלאות ובתעשייה
בין התאונות הבולטות בחקלאות - ב-6 בינואר התמוטט בדיר עיזים שביישוב מג'דל שמס, מיכל תערובת של מזון על עובד, בן המשק, וגרם למותו. מפקח עבודה ביקר במקום וביצע בירור על הנסיבות שהובילו לתאונה. ב-25 באותו החודש נפגע עובד זר מתאילנד מטרקטור חקלאי במהלך פינוי צואת פרות מרפת משק במדרך עוז.
בין התאונות הבולטות בתעשייה: ב-2 בפברואר נהרג עובד ישראלי בתאונה קטלנית, כאשר בעת שינוע של חבית על גבי עגלה, התהפכה העגלה והחבית התמוטטה על העובד. התאונה התרחשה במפעל 'תות ממתקי איכות בע"מ' באזור התעשייה רמת גבריאל במגדל העמק. מפקח המינהל בחן את היבטי הבטיחות במפעל, ערך שימוע לגורמים בכירים במפעל והטיל צווי בטיחות המורים על השמדתן של עגלות השינוע שבמפעל.
בנוסף, ב-24 בפברואר נהרג עובד זר מאריתריאה במפעל היי-טק מכניקה בע"מ באזור התעשייה תלפיות בירושלים, לאחר שנלכד בין דלת של מכונה לבין חלק נע במכונה. בעקבות זאת הוטל צו בטיחות והופסקו העבודה במכונות ה-CNC באולמות הייצור במפעל עד להשלמת הסדרי בטיחות.
ב-22 במרס נהרג עובד ישראלי במוסך א.ס. עבדולהאדי בע"מ בנצרת, לאחר שרכב, שהוגבה באמצעות מגבה (ליפט), נשמט ונפל עליו. ארבעה ימים לאחר מכן נהרג נהג משאית מפגיעת מטען כבד בתאונת עבודה בבית אריזה של 'חברת רגב חקלאות בע"מ' ביישוב צור משה. בשני המקרים האחרונים פתח מפקח עבודה בבירור על נסיבות המקרה.
עוד 60 פצועים בבניין
בקואליציה נגד תאונות בניין חולקים על נתוני משרד הכלכלה, וטוענים כי כמות ההרוגים בענף הבניין היתה גדולה יותר ברבעון ועמדה על 10 הרוגים. על הרוגים אלה נמנים גם אחמד ביראווי (29) ממיטא שליד חברון, שנהרג בכ-5 בינואר לאחר שנפל מגובה 4 קומות באתר הבנייה "מגדלי יורו" של חברת "יורו ישראל" בפתח תקווה. הרוג נוסף שאינו מופיע ברשימה הוא עומר פאיז סלאח מג'דיידה-מכר (43), שנמחץ למוות מפגיעת משאבת בטון באותו החודש באתר בנייה באזור התעשיה נשר ברמלה.
הרוג נוסף ששמו נפקד מהרשימה הוא רן שיאדונג (Ren Xiaodong), פועל סיני כבן 30, שנמצא מת בספינת עבודה לבניית הנמל החדש באשדוד, שנמצא מת ככל הנראה כתוצאה מנפילה מגובה. במשרד הכלכלה מסבירים כי הם מסתמכים על נתוני משטרת ישראל וכי הארוע לא סווג כתאונת עבודה.
המנופאים חוששים לחייהם - צפו בדיון בהשתתפות סגן הממונה על הבטיחות במשרד הכלכלה ומנהל הפורום למניעת תאונות עבודה:
לפי נתוני הקואליציה נגד תאונות בניין, בחודשים ינואר עד מרס היו 60 פצועים בדרגה בינונית עד קשה כתוצאה מתאונות עבודה בבניין. "חלק גדול מהמקרים הללו מעידים על רשלנות וסכנה באתרי הבנייה בהם התרחשו", אומרת הדס תגרי, מייסדת הקואליציה. "יש עובד שנפל מגובה ויישאר נכה לצמיתות ויש עוד המון מקרים כאלו וחשוב לדווח מה קרה ומה בדיוק עשו. אנחנו יודעים שברוב המקרים, בכלל לא בודקים ולא עושים דבר".
תגרי מוסיפה כי הם פנו לפני מספר חודשים למשרד הכלכלה בדרישה לפרסם את כל פרטי התאונות הקשות שהתרחשו בענף הבניין לפי חוק חופש המידע, אולם בקשתם טרם נענתה. "ב-9 במאי תדון ועדת העובדה והרווחה של הכנסת על סוגיית השקיפות והדיווח בתאונות עבודה בבניין, ואנחנו מקווים שגם הנושא של חקירות פליליות על התאונות ועל החברות יקבל מענה".
מינהל הבטיחות: "האחריות חלה על המעסיקים"
במינהל הבטיחות הסבירו כי "במקרה של אירוע מוות במקום עבודה, נמצא האירוע באחריות משטרת ישראל, שמבצעת במקום חקירה של האירוע", נמסר. "במסגרת זו, המשטרה אמורה לפעול ככל הנדרש לניהול החקירה, לרבות סגירת זירת האירוע, בחינת האירוע, ובדיקה האם יש לסווג המקרה כתאונת עבודה או האם מדובר בכלל באירוע פלילי, באובדנות או אירוע מסוג אחר.
אם המשטרה סבורה כי מדובר בתאונת עבודה, היא מעבירה דיווח על האירוע למינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית ומבקשת חוות דעת מקצועית של מפקחי המינהל באשר לגורמים שהובילו לפגיעה. מפקחי מינהל הבטיחות מגיעים לזירת התאונה, ובודקים את היבטי הבטיחות באתר, ובמידת הצורך דורשים בצו הפסקת העבודה עד להבטחת בטיחותם של העובדים באתר. כל ממצאי בדיקתם מועברים למשטרה להשלמת חקירתה.
ראש מינהל הבטיחות, ורדה אדוארדס מקרה כי "האחריות על בטיחות העובדים במפעל או מקום עבודה אחר, חלה על המעסיק, המחזיק במקום העבודה, או על הקבלן, מבצע הבנייה, במקרה של אתר בנייה, ומחייבת אותו לנקוט בכל האמצעים להבטיח שלומו ובריאותו של העובד. על מנהלי העבודה, הקבלנים וכל הגורמים האחראים במקום העבודה, לדעת כי מניעת ציוד בטיחות, או אי הקפדה על נהלי הבטיחות, עלולים לגרור סנקציות משמעותית, עד כדי עיכוב המשך הפעילות וקנסות כספיים".