שתף קטע נבחר
 

מותר לכפות חופשה? מדריך זכויות לפסח

כמה שעות עבודה אמורים לעבוד בערב החג, האם עובדים זכאים לתנאים מיוחדים עבור עבודה בחול המועד, מה השכר שמקבל מי שלא עובד בחג - ומדוע עובדים בשכר שעתי יפסידו השנה את דמי החגים? מדריך

חג הפסח מתקרב ועימו לא מעט שאלות הנוגעות להסדרי העבודה במהלך חג הפסח. בסיוע עורכי דין לענייני עבודה, השבנו למספר שאלות נבחרות. התשובות מסתמכות על חוקי העבודה - אולם במקומות בהם חלים הסכמים קיבוציים, צווי הרחבה, הסכמים אישיים ונהגים מחייבים הקובעים תנאים עדיפים - הם שיחולו.

 

עבודה בערב החג

כמה שעות עבודה אמורים לעבוד בערב החג?

 

עוה"ד טל קרת - שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד תדמור ושות' יובל לוי ושות', מסבירה כי ערב החג נחשב יום עבודה מקוצר. במקומות עבודה בהם עובדים 6 ימים בשבוע, אורכו של יום העבודה בערב החג יהיה 7 שעות, ואילו במקומות עבודה בהם עובדים 5 ימים בשבוע, אורכו של יום העבודה בערב החג יעמוד על 8 שעות. השנה, יחול ערב החג ביום שישי ולכן מי שמועסק 5 ימי עבודה בשבוע לא מחויב לעבוד בו, כבכל יום שישי אחר.

 

האם עבודה בערב החג מזכה בתוספת שכר?

 

"לא - השכר שישולם הוא השכר הרגיל עבור יום עבודה מלא".

 

האם אפשר לקחת חופשה בערב החג?

 

"חופשה שנתית בערב החג, בין אם ביוזמת העובד ובין אם ביוזמת המעביד, תחייב את העובד ביום חופשה מלא".

 

עבודה ביום החג

האם המעסיק יכול לאלץ עובדים לעבוד בחג?

 

קרת מסבירה כי העסקה ביום החג אסורה לפי הוראות חוק שעות עבודה ומנוחה - אלא אם המעסיק קיבל היתר לכך מראש ממשרד התמ"ת. קיימים סוגי עסקים ועובדים עם היתר כללי או מיוחד להעסקה בשבת ובימי חג, בהם ניתן לדרוש מעובד לעבוד ביום החג, למשל בתי מלון, מסעדות, מוסדות רפואיים, עובדי שמירה ועוד. 

 

קרת מדגישה כי עובד שהתבקש לעבוד ביום החג רשאי להודיע למעסיק תוך 3 ימים מיום הדרישה או ההודעה, שהוא מסרב לעשות זאת לפי איסור שבמצוות דתו שאותן הוא מקיים. "במצב דברים זה, המעביד רשאי לדרוש מהעובד תצהיר בכתב, מאומת על ידי עו"ד, שכולל פרטים המבססים את הודעתו, ובין היתר פרטים המעידים על הכרתו הדתית ועל קיום מצוות דתו, שהוא שומר כשרות בביתו ושאינו נוסע בשבת ובחג", היא מסבירה.

 

מה תוספת השכר בעבור עבודה בחג?

 

אם העובד בחר לעבוד ביום החג, הוא זכאי לשכר בגובה 150% משכרו הרגיל. אם הוא אולץ לעבוד בחג על אף שלא רצה בכך, הוא זכאי לשכר בגובה שכרו הרגיל בתוספת 150%, כלומר 250% משכרו הרגיל.

 

מה השכר שמקבל מי שלא עובד בחג?

 

"מי שלא עובד בחג זכאי לדמי חגים. עובד יהודי זכאי לתשלום בגין 9 ימי חג בשנה, בהם יומיים בפסח - הכוללים את יום החג שאחרי ליל הסדר וכן שביעי של פסח, יום העצמאות ושבועות. עובד במשכורת חודשית (גלובלית) - יקבל את שכרו הרגיל עבור ימים אלו. 

 

"לעומת זאת, עובד המשתכר שכר יומי או שעתי, שיקבל את שכרו הרגיל בכפוף לקיומם של 4 תנאים מצטברים: (1) העובד מועסק במקום העבודה שלושה חודשים לפחות; (2) העובד עבד יום לפני ויום אחרי החג; (3) העובד אמור היה לעבוד ביום החג; (4) החג אינו חל ביום שבת. השנה, היות שהחג הוא גם יום שבת - העובד השעתי אינו זכאי לדמי חג. קרת מחדדת כי לפי הפסיקה, אם תנאים אלו לא מתקיימים - נטל ההוכחה מוטל על המעסיק".

 

מה הדין לגבי עובדים שאינם יהודים?

 

קרת משיבה כי עובד שאינו יהודי יבחר האם ברצונו לקבל דמי חגים בגין חגים יהודיים או בגין חגים לפי דתו. בכל מקרה, הוא לא יהיה זכאי לדמי חגים כפולים, גם אם לא עבד בפועל בחגים היהודיים כיוון שמקום העבודה היה סגור. כך, במידה ועובד שאינו יהודי בחר לקבל דמי חגים עבור חגים נוצריים או מוסלמים, ומקום העבודה היה סגור בחגים יהודיים, העובד לא יהיה זכאי לתשלום בגין הימים בהם מקום העבודה היה סגור. עם זאת, הפסיקה אסרה לנכות מעובד שאינו יהודי ימי חופשה שנתית בגין היעדרות בחגים יהודיים בהם מקום העבודה סגור.

 

חול המועד

האם עובדים זכאים לתנאים מיוחדים עבור עבודה בחול המועד?

 

קרת: "מבחינת חוקי העבודה, ימי חול המועד הינם ימי עבודה רגילים לכל דבר ועניין. לפיכך עבודה בהם לא מזכה בתגמול מיוחד או בימי עבודה קצרים יותר - אלא אם קיים הסכם קיבוצי או חוזה אישי הקובע אחרת. עם זאת, קרת מסבירה כי במקומות רבים מקובל להנהיג ימי עבודה קצרים יותר או להוסיף על השכר הרגיל, כדי לעודד עובדים להירתם לעבודה בימים אלו".

 

חופשות

האם המעסיק רשאי להחליט על חופשה מרוכזת במהלך הפסח?

 

"כן - קביעת מועדי החופשה לעובדים הינה בסמכותו של המעסיק, רצוי בתיאום עם העובד, אך לא חובה. לכן, המעביד יכול להחליט על חופשה מרוכזת לעובדיו, אך עליו להודיע להם זאת לפחות שבועיים מראש אם החופשה עולה על שבעה ימים".

 

מה עושים אם אין לעובד מספיק ימי חופשה צבורים?

 

במקרה שלעובד אין מספיק ימי חופשה צבורים - הבעיה של המעביד. "אם לעובד אין מספיק ימי חופשה בצבירה, לא ניתן לאלצו לצאת לחופשה על חשבון ימי חופש עתידיים - זאת אלא אם העובד יוזם את החופשה", מסבירה קרת. "אם המעביד אינו מאפשר לעובד להגיע למקום העבודה במהלך החופשה המרוכזת, עליו לשלם שכר בגין הימים הללו ולהימנע מרישום יתרת חופשה "שלילית" על חשבון ימי חופשה עתידיים, אלא אם קיימת הסכמה בין העובד למעביד לצבור יתרת חופשה שלילית".

 

מה קורה במקרה של חופשה ממושכת - כאשר וחג הפסח נופל על אחד מימי החופשה?

 

קרת משיבה כי יום החג לא ייספר כיום חופשה שנתית והוא לא ירד ממכסת ימי החופשה השנתית, להבדיל מימי חול המועד שכן ייספרו כימי חופש רגילים. עובדות בחופשת לידה אינם זכאיות לדמי חגים או להארכת חופשת הלידה אף אם במהלכה יתקיימו ימי חג.

 

אם המעסיק הוציא את העובדים על חופשה מרוכזת - אבל ביקש להשאר זמינים ללקוחות, לעבוד מהבית ולהגיע למשרד במקרים דחופים - האם מגיע לעובדים שכר?

 

קרת: "על העובד לדווח למקום העבודה על השעות בהן עבד ובמצב זה לא יפחיתו את אותם ימים או שעות ממכסת החופשה שלו והוא יהיה זכאי לשכר עבורם, בהתאם להסדר השכר שלו. כלומר אם מדובר בעובד שעתי, הוא יקבל תגמול בהתאם לשעות שעבד; אם מדובר בעובד בשכר חודשי, ממילא הוא יקבל את אותו שכר חודשי ולא יפחיתו את הימים/שעות בהם עבד ממכסת החופשה שלו".

 

כשרות

האם המעסיק מחויב להכשיר את מקום העבודה לפסח לבקשת העובדים?

 

קרת משיבה כי מלבד האיסור על מכירת חמץ, אין חוק המחייב מעסיקים להכשיר את מקום העבודה בפסח ולכן על העובד להגיע לכאורה למקום עבודתו, גם אם המקום לא הוכשר. עם זאת - המעסיק נדרש לנסות להגיע לפתרון מוסכם עם עובד המקפיד על כשרות, למשל הכשרת מקום העבודה, עבודה מהבית בימי החג או יציאה לחופשה בימי החג.

 

עו"ד אורלי אבירם, שותפה בנ. פינברג ושות', מחדדת כי אם רוב העובדים מבקשים להקפיד על מטבח "כשר לפסח", לא תהיה זו אפלייה לאסור הכנסת "חמץ" למטבח כאשר לאוכלי "החמץ" שהביאו אוכל מביתם ימצא פתרון חילופי למקום סעודה כגון בחדרם או במקום ציבורי אחר כלשהו. עם זאת היא סבורה כי עובד לא יכול לכפות על מעסיקו להוציאו לחופשה בטענה שהמטבח לא הוכשר.

 

האם המעסיק יכול לאסור על עובדים להכניס אוכל לא כשר למקום העבודה?

 

קרת: "מעסיק אינו יכול לחייב עובד לאכול אוכל כשר לפסח במקום העבודה, אך יכול לבקש מעובדיו שלא להכניס חמץ אל מקום העבודה במהלך החג".

 

שי לחג

האם המעסיק חייב לתת לעובדים מתנה לחג?

 

קרת משיבה בשלילה - החוק אינו מחייב את המעביד לתת מתנה לחג ואינו מחייב לתת מתנה מידי חג או מתנה בשווי דומה מידי שנה. עם זאת ישנם הסכמים קיבוציים בענפים שונים שמעניקים שי לחג לעובדים עליהם הם חלים. קרת מסבירה כי ככל שהמעסיק נהג לתת מתנה בשיעור קבוע במהלך שנים רבות, ייתכן כי תוכר חובה שכזו מכוח הנוהג, וכי לפי הפסיקה - חל איסור להפלות בין העובדים במתן מתנה לחג, ואין להשתמש במתנה לחג כאמצעי לתגמל עובדים ספציפיים בלבד.  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים