שתף קטע נבחר
 

כשמזג האוויר משתגע: כך תמשיכו לעשות פעילות גופנית

טמפרטורות גבוהות ולחות לצד גשם וברד, האביב בשיאו אבל גם עונת הצעדות והמרתונים. מאמנת כושר מסבירה איך להרגיל את הגוף המבוגר לתנאי מזג אוויר משתנים, כיצד נמנעים מסכנות בריאותיות ומתי בכל זאת חייבים להפסיק פעילות

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

שרב, אובך או גשם: פעילות גופנית בכל מזג אוויר. שמירה על שגרה של פעילות גופנית חשובה בכל גיל ובמיוחד בגיל מבוגר. יתרונות הפעילות הגופנית רחבים ונוגעים לכל היבט אפשרי בגוף ובנפש, החל משיפור מצב הרוח דרך חיזוק ושימור מערכת הנשימה, מצב הלב, זרימת דם, יציבה נכונה, מניעת פציעות ואלה הם רק חלק המיתרונות אולם פעילות במזג אוויר חם ולח עלולה להוביל להתייבשות, מכת חום וסכנה בריאותית.

 

עוד במדור 60 פלוס:

הליכה נורדית: השיטה ששורפת יותר קלוריות 

בידקו: האם החיים שלכם תקועים 

רוב המבוגרים סובלים מעצירות: 4 דרכים למניעה 

ניתן להרגיל את הגוף לתנאי מזג אוויר משתנים בצורה הדרגתית ()
ניתן להרגיל את הגוף לתנאי מזג אוויר משתנים בצורה הדרגתית

7 המלצות: לא מוותרים על פעילות

האביב הישראלי שמלווה באובך, טמפרטורות גבוהות אבל גם בגשם וקור מהווה גם הזמן המושלם לארועי ההליכה, הצעדות והמרתונים בישראל.

 

תנאי מזג האוויר המשתנים  גורמים לא אחת לתחושות של אי נוחות בקרב המתאמנים. מתי אפשר וכדאי לצאת לאימון, מתי להשאר בבית, איך אפשר להרגיל את הגוף לטמפרטורות משתנות ומה ללבוש? לפניכם מספר המלצות שיהפכו את האימון שלכם למותאם לאביב המשתנה.

 

הסתגלות הדרגתית קריטית: חשוב לדעת שבכדי לעשות פעילות גופנית בגיל מבוגר בטמפרטורות גבוהות צריך להרגיל את הגוף לתנאים הללו. הגוף מתרגל בצורה הדרגתית איטית לפעילות בחום כמו גם למאמץ. כאשר הגוף המבוגר מתורגל לתנאי מזג אוויר חם ולח הוא יוכל לצנן את עצמו כאשר טמפרטורות הגוף יעלו בזמן מאמץ מבלי לגרום לקריסה ונזק.

 

איך מבצעים את הסתגלות הגוף: תהליך הסתגלות נכון הוא איטי ולוקח כשלושה חודשים, במינון של 2-3 אימונים גופניים בשבוע, גם הם בדרגות קושי מתגברות.

 

בתהליך איטי זה של הסתגלות, הגוף לומד להתמודד ולתפקד טוב בתנאים משתנים. לכן חשוב לבצע אימונים בכל מזג אוויר, כמובן לא בחדר הכושר. בצורה זאת ניתן להרגיל את הגוף לתנאי מזג אוויר משתנים בצורה טובה ובריאה ומבלי להתסכל בפציעות או התייבשות.

 

לשם הדוגמא, אחרי הסתגלות איטית שכזאת השתתפו לאחרונה כ-60 מתאמנים בני הגיל השלישי בצעדת הגלבוע. הצועדים אשר מתאמנים מזה מספר חודשים במסגרת סדנת ההליכה אשר מתקיימת במגדלי הים התיכון בנורדיה צעדו במסלול של שישה קלומטרים על אף מזג האוויר השרבי, בצורה בריאה ובמצב רוח מרומם. 

 

מים ואוכל - לפני, אחרי ובזמן פעילות: לפני ארוע ארוך של הליכה או ריצה חשוב מאוד להגיע לפעילות עם מאזן נוזלים תקין. כלומר להקפיד לשתות מים 24 שעות לפני הפעילות כך שהגוף יהיה רווי בנוזלים.

 

מומלץ לאכול לפני האימון על מנת שתהיה אנרגיה לשרירים ומיד בתום הפעילות מומלץ לאכול בננה או תמר בכדי לספק אנרגיה זמינה לגוף.

 

במהלך הפעילות, במידה והיא ארוכה כמו צעדה או מרתון, ניתן לאכול חטיף אנרגיה או תמר.

 

קירור הגוף בזמן הפעילות: בזמן ריצה, כאשר הטמפרטורות גבוהות יש להרבות בשתייה כמו כן אפשר לשפוך מים על הראש, העורף והזרועות. המים יעזרו לקירור הגוף והורדת הטמפרטורה.

 

הגנה והתאמה: חשוב להצטייד בכובע, שתייה, נעלים נוחות ובגדים קלילים מנדפי זיעה.

 

מקלות הליכה לפעילות מותאמת גיל: ניתן להשתמש במקלות הליכה המאפשרים חלוקת מאמץ בין הרגליים לידיים ובכך להקטנת העומס על הלב ולהגדלת צריכת החמצן.

 

כמו כן מקלות ההליכה מקטינים את הלחץ על הברכיים ועל החלק התחתון של הגוף, חלק שבגיל מבוגר רגיש וכואב. 

צועד בצעדת הגלבוע בטמפרטורות גבוהות בעזרת מקלות הליכה  (צילום: יח"צ) (צילום: יח
צועד בצעדת הגלבוע בטמפרטורות גבוהות בעזרת מקלות הליכה (צילום: יח"צ)

 

מתי להפסיק: הכי חשוב לדעת מתי צריך להפסיק או לא להתחיל כלל וזאת בכדי למנוע סכנה בריאותית אמיתית.

 

לכן, במידה ומתעייפים, מרגישים חולשה או סחרחורת יש להפסיק את הפעילות מיד. לשבת במקום מוצל, לשתות מים, לקרר את הגוף, לאכול בננה או תמר להחזרת האנרגיה ורק אחרי שהחולשה נעלמה להמשיך בקצב איטי.

 

במידה ומזג האוויר חם מאוד והלחות גבוהה מומלץ להמנע מפעילות גופנית. ערנות ואחריות נדרשת, במידה והתנאים קשים בידקו האם אפשר לעשות את האימון מוקדם בבוקר או בשעות הערב, בזמנים בהם פחות חם ולח.

 

 

הכותבת הינה מאמנת מוסמכת בוגרת וינגייט. עובדת עם בני הגיל השלישי ומנהלת תחום בריאות וכושר ב"מגדלי הים התיכון"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shuttestock
יוצאים לאימון בכל מזג אוויר
צילום: shuttestock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים