שתף קטע נבחר

 

"לא היה שם חוק ולא היו מלחמות. זה כמו בית הבראה". זיכרונות מהאי טיראן

העברת האיים טיראן וסנפיר ממצרים לריבונות סעודית עוררה את בלוטת הנוסטלגיה של המילואימניקים הישראלים משנות ה-70, שמתארים מציאות של גבעת חלפון בים האדום: "אי מקסים. הסתובבנו בלבוש אדם וחווה, לא רצינו לחזור הביתה"


 (צילום: אורי וייס סיון) (צילום: אורי וייס סיון)
(צילום: אורי וייס סיון)

חופים עוצרי נשימה, מדבריות מסנוורים ומוצבי מילואים סטייל "גבעת חלפון": כך נראו חייהם של חיילי צה"ל בתקופה שבה היה האי טיראן בשליטה ישראלית, בין מלחמת ששת הימים להסכם השלום עם מצרים. ההסכם בין קהיר לבין סעודיה, שהחזיר השבוע לבית המלוכה את הריבונות באיים טיראן וסנפיר בפתח הכניסה מהים האדום למפרץ אילת, החזיר ישראלים רבים לזיכרונות מהתקופה ההיא.

 

אורי וייס סיון, ששירת באי טיראן כצנחן במילואים, זוכר את התקופה כמיוחדת: "זה מקום נפלא והרגשנו בו כמו בבית הבראה. לא רצינו להשתחרר מהמילואים. פעם ממש הצטערתי שקיצרו לי את השירות בגלל העבודה. מלחמות לא היו שם, אבל מדי פעם היינו יוצאים עם זודיאקים (סירות גומי) וסנפיר להראות נוכחות. בחלק מהזמן הסתובבנו בלבוש אדם וחווה, רק שחווה לא הייתה".

 (צילום: אורי וייס סיון) (צילום: אורי וייס סיון)
(צילום: אורי וייס סיון)


 (צילום: אורי וייס סיון) (צילום: אורי וייס סיון)
(צילום: אורי וייס סיון)

 (צילום: ישראל פטשניק) (צילום: ישראל פטשניק)
(צילום: ישראל פטשניק)

 

הדמיית הגשר שייבנה בין סעודיה לאי

הדמיית הגשר שייבנה בין סעודיה לאי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


 (צילום: ישראל פטשניק) (צילום: ישראל פטשניק)
(צילום: ישראל פטשניק)

 (צילום: ישראל פטשניק) (צילום: ישראל פטשניק)
(צילום: ישראל פטשניק)
 

סיון, חובב טבע, מצא במקום אוצרות שלא ניתן לראות במקומות אחרים. "ראינו שם את השחף הכספי", הוא מספר. "זו חוויה עבור צפר, כי זה שחף מאוד נדיר. הוא בלגניסט, לא בונה קן, אלא מטיל את הביצים שלו על החול במפרץ ג'ונסון. הוא לא משקיע וגם לא מפחד. יש שם את ואדי חושחש שהוא בסגנון סיני אבל יותר מעניין. אבל התצפית היא הדבר הכי יפה: כשיש ראות טובה אתה רואה את סעודיה, את סיני ואת הים. אתה יכול לראות את הזרמים במים העמוקים של ים סוף".

 

ישראל פטשניק היה מפקד נחתת בשארם א-שייח' ב-1971-1970, ונהג להעביר אספקה באופן קבוע לחיילים בטיראן. הוא מגדיר זאת כתקופה היפה בחייו: "זה פשוט אי מקסים. נהניתי להפליג לשם, ובכל פעם שהגעתי הנחתתי הנחתת על החוף, שמתי את הסגן שלי שישמור, והולך לצלול. הייתי יורד לעומק של 10 מטרים ורואה חתולי ים. הייתי שוכב בדממה מוחלטת על החול, דג לוקוסים. כשיכולתי, לא עליתי לצפון".

 

יוסי שחם, ששירת על האי טיראן במילואים בשנות ה-70, מספר על הפן הפחות זוהר של השירות באיים המבודדים: "הייתה שם הפקרות גמורה, זה היה מקום ללא חוקים. דגו שלא בהתאם לחוק, לעיתים באמצעות חומרי נפץ, הוציאו צדפים שאסור לגעת בהם. המקום היה מאוד מבודד, ולא היה מה לעשות. לא קלטו טלוויזיה, ועיתונים היו מגיעים מפעם לפעם במטוס. היה טבח על האי, אבל לא היה מזון טרי בכלל. הכול היה מבוסס על שימורים. בסנפיר היו תנאים פחות טובים, זה היה אזור של אף אחד.

החזיקו אותו למרות שלא הייתה לו חשיבות, וכמעט לא ישבו בו, אלא רק סיירו מסביב והפגינו נוכחות".

 

מצרי טיראן הסמוכים לאותם איים ומהווים את פתח הכניסה מהים האדום למפרץ אילת היוו את הטריגר לשתיים ממלחמות ישראל. ראש ממשלה בעבר דוד בן גוריון האמין שהאיים יהיו "חלק ממלכות ישראל", הם אפילו הופיעו במשחק מונופול, אבל בתחילת שנות השמונים ישראל נסוגה מהם, ובקרוב הם יועברו ממצרים לידי סעודיה, שהחזיקה בהם עד סוף שנות הארבעים.

 

שלשום הודה שר הביטחון משה יעלון כי ישראל הסכימה, ואף אישרה בחתימה, את העברת השליטה בסנפיר וטיראן מריבונות מצרים לסעודים. ההסכם הגיע על רקע סיוע כספי אדיר שיועבר מהממלכה למצרים, בהיקף של כ-16 מיליארד דולר. לפי השר יעלון, הנספח הצבאי להסכם השלום בין ישראל למצרים יעודכן בעקבות העברת הריבונות על האיים, שנמצאים כ-200 ק"מ דרומית לאילת. 

 

היום התייחס נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי בפגישה עם אזרחים לביקורת שספג על "מכירה" כביכול של האיים לסעודיה: "אנחנו לא מוכרים את האדמה שלנו לאף אחד ואנחנו לא לוקחים לאף אחד את האדמה". כל הנתונים והמסמכים שבידי משרד החוץ, משרד ההגנה והמודיעין המצרי - מעידים כי האיים שייכים לסעודיה". הוא ציין שההחלטה בנוגע להעברת האיים עולה בקנה אחד עם הצו הנשיאותי שפורסם ב-1990 בעניין שרטוט הגבולות הימיים בין המדינות.


פורסם לראשונה 13/04/2016 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורי וייס סיון
מילואימניק ישראלי בשנות ה-70 בטיראן
צילום: אורי וייס סיון
מומלצים