הותר לפרסום: מנהרה התקפית של חמאס נחשפה בשטח ישראל
מבצע צוק איתן נועד להסיר את איום המנהרות, אבל פחות משנתיים אחריו - מתגלה חלק מהמציאות המדאיגה. צה"ל איתר בעזרת אמצעים טכנולוגיים מיוחדים את הפיר בשטחי מועצת אשכול, הפעילות המבצעית להשמדת המנהרה נמשכה כשבועיים. במערכת הביטחון מעריכים: חמאס לא אמר את המילה האחרונה
מנהרת טרור של חמאס
– בתוך שטח ישראל. זה שוב לא רק חלום בלהות, אלא מציאות מטרידה שנחשפה בימים האחרונים באזור הגבול עם רצועת עזה. הבוקר (ב') הותר לפרסם כי קרוב לשנתיים מאז סיום מבצע צוק איתן, הצליחו כוחות צה"ל ובעזרת אמצעים טכנולוגיים לאתר מנהרה התקפית שנחפרה לפי רוב ההערכות אחרי סבב הלחימה האחרון, וחצתה את הגדר.
חשיפת המנהרה - עוד כתבות:
איומי נתניהו נגד חמאס אחרי צוק איתן
פריצת דרך מתחת לאדמה/רון בן ישי
חורף קטלני ליחידת החופרים של חמאס
הפיר התגלה בשטח ישראל כמה עשרות מטרים מגדר הגבול מאזור מרכז רצועת עזה, באזור השייך למועצה האזורית אשכול, אך לא בסמיכות ממשית ליישובים. לפי ההערכות במערכת הביטחון, המנהרה יועדה לשמש ביום פקודה לפיגוע אסטרטגי שיכלול החדרה של עשרות לוחמי היחידה המובחרת של חמאס – "נוכבא".
המנהרה נחשפה לפני כשבועיים, ומאז נערכה במרחב הפתוח שבין כיסופים לכרם שלום פעילות מבצעית נרחבת של כוחות הנדסה ולוחמים מיחידות מיוחדות של צה"ל כדי להשמידה. הפעילות התרחשה משני צדי הגבול, והפלסטינים בעזה דיווחו על אודותיה, אך חמאס נמנע מלהפעיל את המנהרה או לנקוט צעד התקפי אחר נגד צה"ל. זאת חרף הערכות בישראל שלפיהן חמאס ידע בימים האחרונים שצה"ל חשף וסיכל את המנהרה.
בתחילת העבודות ביקרו בשטח הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, ואלוף פיקוד דרום אייל זמיר. לתושבים באזור נאמר כי הנושא נמצא תחת שליטה של צה"ל ושאין סכנה ממשית, לכן החיים נמשכיו כסדרם. גם החקלאים באזור עודכנו כי אין הנחיות מיוחדות.
גורם ביטחוני בכיר אמר בשבוע שעבר סמוך למועד גילוי המנהרה כי "אנו לא מופתעים ממאמץ חמאס לחפור מנהרות כי זאת אפשרות עבורם להכין פיגוע אסטרטגי. חמאס לא שש אלי קרב. זיהינו כבר מנהרות אחרות שחמאס חפר, אבל הן לא חדרו לשטחנו".
קצב החפירה של חמאס במקרה זה נראה מהיר יחסית למנהרות שנחפרו בשנים שלפני צוק איתן ב-2014, עדות להפקות הלקחים ולהשקעה חסרת התקדים - בהיקף של מיליוני שקלים - בפרויקט התת-קרקעי נגד ישראל. גם עומק המנהרה, כ-30 מטר, נחשב חריג. יחד עם זאת, מבחינות אחרות מדובר באותו סוג של מנהרות שהתגלו לפני ובמהלך צוק איתן מבחינת דיפונים מזוינים, מסילות חפירה, הסתעפויות ועומק פנימי. לפי גורם בכיר בפיקוד הדרום, חמאס מעסיק 800 חופרי מנהרות שנהנים ממשכורות עדיפות לעומת פעילים אחרים בארגון, ורמטכ"ל הארגון מוחמד דף עדיין רואה במערך כפרויקט דגל בהתעצמות מחדש של הזרוע הצבאית.
במנהרה לא נמצאו אמצעי לחימה ובסמוך למועד גילויה על ידי צה"ל, חמאס הבין כי נחשף - ובכל זאת בחר שלא להשתמש בציר התת-קרקעי לפיגוע התקפי נגד הכוחות. שני אלמנטים אלו מחזקים את ההערכה במערכת הביטחון שהמנהרה הזו לא יועדה להזרים מחבלים לישראל בעת הנוכחית אלא בהינתן פקודה או בזמן הסלמה עתידית.
עוד לא "כיפת ברזל"
בשנה האחרונה, בעקבות מידע מודיעיני, ריכז צה"ל מאמצעים רבים לאיתור מנהרות לאורך גבול רצועת עזה. כפי שפורסם ב-ynet, במשך התקופה נצפו לאורך הגבול מקדחים גדולים ובמקביל סרקו חיילים וכוחות מיוחדים את השטח בניסיון לאתר פירים. בצה"ל התייחסו לכל קריאה של תושבים בעוטף ששמעו קולות חשודים, גם אם בחלק מהמקרים היה מדובר במקומות שרחוקים קילומטרים רבים מגדר הגבול.
הגילוי התקדימי הוא תולדת שילוב של פעולות בשטח, פעילות מודיעינית של שב"כ ואמ"ן - אך מעל הכול, לפי גורם ביטחוני בכיר הייתה זו המערכת הטכנולוגית החדשה שנפרסה בגבול הרצועה בשנה האחרונה במטרה לזהות חפירת מנהרות, והוכחה כעת כמבצעית ויעילה.
קצין בכיר בצה"ל אמר בשבוע שעבר כי הלחקים שחמאס הפיק מאז צוק איתן נוגעים לא רק לחידוש מערך המנהרות, שכולל כ-800 חופרים שמקבלים העדפה לעומת חבריהם בכל הקשור לשכר ועובדים תחת מעטה חשאיות ואיפול שחמאס הטיל יותר מעל כל בניין כוח אחר שלו.
הקצין ציין גם כי בצה"ל זיהו שחמאס משקיע אימונים רבים בכוח הנוכבא שלו. בנוגע למנהרות, אמר הקצין כי חמאס כאמור חידש את חפירותיו גם מתחת לשטח הרצועה לקראת התמרון הבאה של צה"ל. "נוכח להתמודד עם המנהרות האלה יותר טוב", אמר הקצין בשבוע שעבר. "זה יתרון גדול עבורנו. מנהרות אלה במחנות הפליטים ובערים שלהם יהפכו למנהרות מוות עבור חמאס".
הקצין הוסיף גם כי "איום המנהרות לא אסטרטגי, אבל מציאת הפתרון לאיתורם וסיכולם הפך ליעד ראשון שהרמטכ"ל הציב. בנינו צוותים משולבים לנושאי המנהרות שמורכבים מלוחמי הנדסה, חיילים שימפו ויאתרו מפות ואלה ישולבו בצוותי הקרב של השריון והחי"ר. לכל מג"ד שלנו שיתמרן ברצועה הכנו ספר שלם על הגדוד שעמו יילחם, על כל פרטיו ומאפייניו לרבות האיום התת-קרקעי בגזרתו".
שר הביטחון משה יעלון אמר היום כי חשיפת המנהרה היא הישג מבצעי חשוב. "נמשיך במאמצים השונים לגילוי מנהרות", אמר יעלון. "אין פנינו לעימות, אך אם חמאס ינסה לאתגר את מדינת ישראל ולשבש את חייהם של תושבי יישובי עוטף עזה, הוא יוכה מכה קשה מאוד. לא נסבול ניסיונות שכאלו".
בצה"ל מתייחסים לגילוי הראשוני של החלל התת-קרקעי הקטן במנהרה על-ידי המערכת הטכנולוגית החדשה, כאל סנונית ראשונית לקראת הכרזה על מבצעיות מלאה של המערכת בעוד כמה חודשים. זאת במסגרת תוכנית פיקוד הדרום הכוללת גם חיזוק המכשול מעל פני הקרקע כדי למנוע פלישה של המון פלסטיני לשטח הארץ וגילוי מוקדם יותר של מחבלים. בהתאם לתקציבים שיגיעו מהממשלה, תוכנית זו תמומש בתוך כשנתיים ותיושם בשטח, תחילה באזורים המאוימים יותר.
בצה"ל הביעו שביעות רצון ניכרת מהאמצעים הטכנולוגים שסייעו לאיתור המנהרה, אך במערכת הביטחון העדיפו שלא להגדיר את הגילוי כמהפכני ברמת ההשפעה של כניסת מערכת "כיפת ברזל" ליירוט רקטות לשדה הקרב. עם זאת, תוצר ההשקעה הטכנולוגית רבת השנים הוביל לכך שמדינות אחרות שולחות נציגים ללמוד כיצד מתמודדים כאן עם איום המנהרות ההתקפיות.
"עלינו להפוך את הגילוי הזה לשיטה, והמבחן יהיה בחודשים הקרובים, שבהם ננסה למצוא עוד מנהרות", אמר בשבוע שעבר קצין בכיר בפיקוד דרום. "זו יכולת שמאפשרת גילוי של חללים קטנים מאוד בעומק של 40-30 מטר ועד לעומק מי תהום. אנחנו עדיין מפתחים את שיטת הטיפול במערכת הזו. ומה שחשבנו שיקרה בלוח זמנים מסוים במנהרה הנוכחית קורה בלו"ז ארוך פי ארבעה".
הקצין הבכיר לא שולל הידרדרות במצב הביטחוני בדרום בשל פריצת הדרך נגד המנהרות: "הגדרנו לעצמנו להשמיד את כל המנהרות ההתקפיות מבלי להגיע להסלמה, אבל הסלמה לא תרתיע אותנו. חמאס יודע שחיזקנו את ההגנה והוא יתקשה להפתיע אותנו. אם נידרדר למלחמה בגלל הדבר הזה - אז נידרדר. זה מאבק ארוך ומתמשך. חמאס הוא אויב מתוחכם. הוא מפיק לקחים ומיישם אותם מהר. כל מנהרה כזו שנסכל היא אובדן נכס שלו. חמאס יהיה בדילמה אם לפעול אם יראה שהוא מאבד מנהרות התקפיות נוספות".
לא תוקפים בעזה
אין לפי שעה מידע קונקרטי על מנהרות נוספות מתחת לשטח ישראל, אך לפי ההערכות שעליהן מתבססת הנחת העבודה, חמאס חידש מאז צוק איתן את חפירת המנהרות חוצות הגבול - ונעצר לרוב במכוון ברצועת ה"פרימטר" הסמוכה לגדר, כלומר חפר מנהרות עד לקרבת הגבול מבלי לחצות אותו.
השלמת חציית הגבול אמורה לקרות בהינתן פקודה לעשות שימוש התקפי במנהרות. גורם ביטחוני בכיר ציין כי חמאס עשוי כעת להפיק לקחים בשל גילוי המנהרה שכן חצתה לישראל, ופיר היציאה שלה נמצא בשטח פתוח.
עוד ציין הגורם כי למרות הקריאות שנשמעו אחרי צוק איתן, ולפיהן על צה"ל לתקוף בשטח העזתי בכל מקרה של חפירת מנהרה לכיוון ישראל, במערכת הביטחון העדיפו שלא לעשות זאת - כחלק מחישוב כלל השיקולים וסיכון חיי האדם.
לפני צוק איתן איתר צה"ל ארבע מנהרות חוצות גדר, אז עדיין בעזרת טכנולוגיית "לואו טק", כלומר קידוחים הנדסיים בלבד. בנוסף, בשנה האחרונה זיהו במערכת הביטחון חפירות של מנהרות על ידי חמאס - אך כאמור הן לא חצו את הגבול, או שיועדו לצורך הגנתי בשטח הפלסטיני ליום שבו צה"ל יתמרן שוב ברצועה.
לפי הגורם הביטחוני חמאס השקיע בשנה האחרונה אלפי עובדים בפרויקט חפירת המנהרות, חלקם שילמו על כך בחייהם בשורת מקרים שבהם קרסו המנהרות בחודשים האחרונים. מלבד פרויקט המנהרות חמאס משקיע מאז מבצע צוק איתן גם בייצור ופיתוח כלי טיס בלתי מאוישים לפי מימון וידע איראנים ואף בשדרוג יכולות יחידת הקומנדו הימית שלו. יחידה זו נחלה כישלון חלקי בטבילת האש הראשונה שלה, בחדירה מהים באזור זיקים בצוק איתן, אז זוהתה ויורטה על ידי צה"ל בשטח ישראל.