שתף קטע נבחר
 

ההבטחה הכלכלית החדשה באסיה

מיאנמר יצאה לדרך חדשה אחרי הבחירות האחרונות ויש לה פערים רבים להשלים אל מול שכנותיה. אחוזי צמיחה המתקרבים ל-10% בשנה הם תחזית סבירה מאוד וליזמים הישראלים יש הרבה מקום להשפיע ולהרוויח מהצמיחה העתידית הזו, בייחוד לאור הקשר החיובי רב השנים עם ישראל

הגנרל בדימוס תיאן סין, אשר שלט במיאנמר בתקופת הביניים שבין שלטון הגנרלים ועד לכניסה לתוקף של הבחירות האזרחיות שנערכו לאחרונה , סיים את תקופת כהונתו. כמיאנמרי מסורתי הוא עזב את לשכתו ואת סמכויותיו ופרש. לא, הוא לא נערך להרצות ברחבי העולם וגם לא לפרוש לעסקים, הוא נכנס למנזר, לבש גלימה חומה ונדר את נדר הנזירות. הוא הגיע לשלב השלישי בחייו, שלב הפרישות של לאחר תקופת הלימוד בתחילת חייו ושלב העשיה והבניה שלאחריה.

 

מיאנמר מתנהלת בדרכה כמדינה בודהיסטית. המנהיגה החדשה, אאונג סן סו צ'י, אשר לא יכלה להבחר בגלל שבניה הם בעלי אזרחות בריטית כמו בעלה המנוח, משרה מרוחה ומהנהגתה על הנשיא הנבחר ועל חברי הפרלמנט של מפלגתה וקוראת למעבר רגוע של סמכויות, בלי כעס, בלי טינה, מתוך קבלה ומבט קדימה. הגנרלים הפורשים מתנהלים בדרך פחות בודהיסטית, הם הפנו בשעתו את קני הרובים של החיילים כלפי בני עמם וגם היכו, עצרו, עינו והוציאו להורג בעת הצורך נזירים, האנשים שהם בבחינת הנשמה והפנים של המדינה ושל תושביה. הפרק הזה מסתיים.

 

מיאנמר, אשר הייתה ידועה קודם לכן כבורמה, יוצאת לדרך חדשה. עשרות שנים של עיצומים בינלאומיים עקב אי קיום הדמוקרטיה הותירו אותה מפגרת טכנולוגית וכלכלית ויש לה היום דרך ארוכה ללכת בה. כאשר החלה להיפתח מחדש לעולם, לפני כחמש שנים, היתה רמת הפיתוח שלה דומה לזאת ששררה בה בשנת 1962, השנה בה נבחרה בפעם הקודמת ממשלה אזרחית, גם מכוניות רבות הנוסעות בכבישיה ותשתיות רבות בה מתוארכות לתחילת שנות השישים. יש לה פער רחב מאוד לסגור.

 

במשך השנים שעברו מאז שתפסו הגנרלים את השלטון התפתחה אסיה לבלי הכר. יפן, טאיוון, קוריאה וסינגפור נהפכו למדינות של שגשוג מהשורה הראשונה, סין התפתחה במשך כארבעים שנה עד להיותה מעצמה עולמית מובילה, ושכנותיה של מיאנמר, מדינות דרום מזרח אסיה, הפכו לאחת ההבטחות הכלכליות הגדולות של ימינו: פסי יצור של מעגלים אלקטרוניים, טקסטיל ומסכי מגע ומעמד ביניים צומח. בזמן שכל אלה התרחשו מינאמר המשיכה לשאת איתה כלכלה של שדות אורז, גני ירק ובתי מלאכה קטנים.

מנהיגת מיאנמר סו צ'י יורדת אל העם (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מנהיגת מיאנמר סו צ'י יורדת אל העם(צילום: EPA)

 

מכאן אפשר רק לעלות 

אאונג סן סו צ'י וצוות הפוליטיקאים הנבחרים שלה יהנו בשנים הקרובות מגורמים רבים שיאיצו את צמיחת הכלכלה של מדינתם. ראשית כל יש לזכור כי מהמקום בו מיאנמר נמצאת היום ניתן רק לעלות, תוצר המשק הגולמי שלה לאדם כה נמוכה עד שכל דבר שייווצר בה יהנה ממחיר אטרקטיבי מאוד בשוק. היא תוכל לייצא לכל מדינה בעולם את תוצרתה במחירים נמוכים ותחרותיים. היא תהנה מכך במיוחד מול שכנותיה שהיצוא אליהן פשוט במיוחד מבחינה לוגיסטית ושאיתן היא חולקת הסכמי סחר חופשי במסגרת ארגון ASEAN.

 

בשנים הקרובות ישמחו היבואנים של מדינות דוגמת תאילנד, וייטנאם ומלזיה, לייבא ממנה כל מה שהיא תציע. הן צומחות במהירות, נהנות מרמת חיים גבוהה משלה, מעלויות יצור גבוהות משלה, מעמד הביניים שלהן גדל ואיתו הצרכים במוצרי איכות, מזון וצרכי תעשייה ומינאמר תוכל ליהנות מכך. היא תוכל לייצא את מוצרי החקלאות, מלאכה והמכירות שהיא כבר מייצרת, ולהקים בה מפעלים המיועדים ליצוא, בין אם בבעלות מקומית או זרה, בדיוק כפי שעשתה יפן בשנות החמישים, סין בשנות השמונים והפיליפינים ואינדונזיה לאחרונה. אחוזי צמיחה המתקרבים לעשרה אחוז בשנה הם תחזית סבירה מאוד ולאורך זמן. עד מתי? עד שרמת התוצר שלה תתקרב לזאת של שכנותיה, לפחות.

 

זה מעניין את ישראל? בהחלט. למיאנמר היסטוריה של קשר חיובי רב שנים איתנו, גם בתקופות בהן הוחרמנו בידי מדינות העולם השלישי, הגוש הקומוניסטי ומדינות ערב. בימים אלה מהווים הקשרים הוותיקים הללו מנוף לכניסה של חברות ישראליות אל המדינה המתעוררת ונפתחת. היא זקוקה, לצורך הצמיחה שלה, לכלים רבים שהן תוכלנה לספק לה. החקלאות שלה, שבה עדיין חורשים שדות בעזרת ג'מוסים, זקוקה לידע הישראלי שהתפרסם מאז ימי תפוזי יפו ועד ימינו .

התשתיות שלה זקוקות למתיחת פנים, וזה אומר תקציבים רבים לחברות הפועלות בתחום הסלולר, אספקת החשמל, אספקת מים, אינטרנט וסייבר.

 

הגישה אל תקציבים אלו אינה פשוטה. במדינה כה עניה את רובם מספקים גופים בינלאומיים: גופים וולונטאריים ומוסדות או"ם לצד גופים בין מדיניים אסיאתיים, וכל אלה בוחרים את הספקים על פי מכרזים בנויים היטב שלעתים יש להם מטרות יחודיות. הגופים האסיאתיים למשל יעדיפו ספקים ממדינות דרום מזרח אסיה והגופים המקומיים המיאנמריים, שאינם ידועים בנקיון הכפיים שלהם, בוחרים על פי מערכות שיקולים שכוללות קירבה אל מרכזי כוח, שחיתות, ואף תיאום עם הרשויות הסיניות, השולטות בחלקים גדולים מהכלכלה, בעיקר במחוזות הצפון.

 

הקושי הנוסף הוא היחוד הפנימי של הפעילות בתוך מיאנמר הדורשת היערכות מראש על מנת להיות יעילים מולה. זאת מדינה בודהיסטית אדוקה שכדי לפעול בה צריך להבין את החשיבה היחודית של תושביה והדרך בה מתנהלים בה עסקים להכיר כללי עשה ואל תעשה, להכשיר את העובדים שפועלים מולה בין השאר כיצד להיזהר מפגיעה ברגישויות ולדעת כיצד ליצור ולטפח בה קשרים עסקיים ויחסי עבודה.

 

זאת מדינה הנעה בין מוקדי כח שונים שיש להתחשב בהם, הצבא אשר שולט בחלקים רבים מהאדמיניסטרציה והכלכלה, הממשלה האזרחית החדשה שמתחילה רק עכשיו לתפוס שליטה על מוקדי לקיחת ההחלטות והביצוע, הגופים הבינלאומיים הרבים הפועלים בה, מסין ועד מוסדות האו"ם ואשר מנהלים תקציבים ולוקחים החלטות, ואנשי כוח השולטים באזורים שונים, בעיקר בפריפריה של המדינה. לא פשוט אבל אפשרי ומחייב היערכות לשם כך.

 

הכותב הוא יועץ עסקי ובין תרבותי לפעילות בשוקי אסיה, ובכלל זה לעסקים במיאנמר . מאמן מנהלים, מייעץ ומכשיר עובדים בסדנאות לפעילות באסיה   

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מנהיגת מפלגת השלטון, אאונג סן סו צ'י
צילום: EPA
צילום: חורחה נובומינסקי
טל רשף
צילום: חורחה נובומינסקי
מומלצים