שתף קטע נבחר

 

מהא חאג' מנצרת בדרך לפסטיבל קאן: "אני פלסטינית, הסרט ישראלי - אין בעיה עם זה"

הבמאי הישראלי ערן קולירין נבחר למסגרת מבט מיוחד בפסטיבל קאן עם סרטו "מעבר לגבעות וההרים", ולצדו הפתיעה מהא חאג' מנצרת, שהגיעה עם סרטה הראשון "עניינים אישיים" לפסגת הקולנוע הבינלאומי: "זה נפלא, אני בעננים". יוסף סידר וסרטו "אופנהיימר" נשארו בחוץ בניגוד לתחזיות

"מעבר להרים ולגבעות" של ערן קולירין התקבל לפסטיבל קאן - כך הכריז היום (ה') תיירי פרמו, המנהל האמנותי של פסגת הקולנוע הבינלאומי, במסיבת העיתונאים הרשמית של הפסטיבל. "מעבר להרים ולגבעות" יוקרן במסגרת מבט מיוחד (Un Certain Regard) היוקרתית, השניה רק לתחרות הרשמית. יחד איתו יוקרן סרטה של מאהא חאג' "עניינים אישיים". הבמאית הנצרתית מגדירה עצמה כפלסטינית, אך סרטה מופיע בקאן תחת שיוך לאומי ישראלי. "אני פלסטינית והסרט ישראלי. המימון שלו מקרן הקולנוע הישראלי. אני לא רואה עם זה שום בעיה", אומרת חאג' ל-ynet.

 

אלון פדות ב"מעבר להרים והגבעות" (צילום: שי גולדמן) (צילום: שי גולדמן)
אלון פדות ב"מעבר להרים והגבעות"(צילום: שי גולדמן)

קולירין ישוב לקאן תשע שנים אחרי שהציג בבכורה במבט מיוחד את סרטו הראשון כבמאי "ביקור התזמורת" - אשר זכה בפרס השופטים (בנוסף לפרס חבר המבקרים, ובפרס הצעירים). העלילה של "מעבר להרים והגבעות" מלווה סא"ל שמשתחרר מהצבא אחרי 27 שנים בשירות קבע, ומנסה לעשות את צעדיו הראשונים באזרחות. הוא מצטרף בהזמנת חברו למיזם לשיווק ערכות דיאטה, אך החלטה זו מסבכת אותו ואת בני משפחתו בסבך הכוחות האפלים המושלים בחיים בישראל. בסרט - קו-פרודוקציה ישראלית-גרמנית-בלגית - מככבים אלון פדות, שירי נדב נאור, מילי עשת, נועם אמבר. 

 

"זה סרט על הישראליות כמו שאני תופס אותה", אומר קולירין ל-ynet, "הוא ישראלי בעיקר בגלל המוזיקה והזמר העברי. נורא בא לי לראות את הקהל האירופי מקבל על הראש את אריק איינשטיין, ושלישיית גשר הירקון ושלמה ארצי". בגיל 42, קולירין נושא מאחוריו שורה של הצלחות, כשכל שלושת סרטיו זכו להצלחות בפסטיבל המובילים בוונציה ("ההתחלפות") ובקאן ("ביקור התזמורת" ועכשיו עם "מעבר להרים והגבעות"), אבל הבמאי הישראלי שומר על צניעות כשהוא נשאל לגבי הפיכתו לשם שהולך לפניו בזירה הבינלאומית.

 

ערן קולירין. מצטנע (צילום: אמיר בוגן) (צילום: אמיר בוגן)
ערן קולירין. מצטנע(צילום: אמיר בוגן)

"הגעתי לקאן כטירון ואני חוזר אליו אחרי ששכחו ממני" הוא מתלוצץ, והודף את השאלה האם הפך כבר למותג פסטיבלים: "זה נכון שאחרי שלושה סרטים, אתה כבר מרגיש שיש משהו בעולם שלך שעובד, אבל הזיכרון הוא מאוד קצר. שום דבר לא בטוח. וזה גם לא מבטיח הצלחה בבתי הקולנוע".

 

בניגוד לקולירין, חאג' היא שם חדש בנוף הקולנוע הישראלי, ובוודאי העולמי. הבמאית בת ה-45 היא בת זוגו של הצלם איהאב עסל, שלא צילם את הסרט (אלעד דבי צילם אותו). היא באה בכלל מרקע של ספרות (מחזיקה בשני תארים בספרות אנגלית ובספרות ערבית), ואת הניסיון הקולנועי שלה שאבה מעבודה כמעצבת תפאורה בהפקות של "הזמן שנשאר" של איליה סולימן, "ערבאני" של עדי עדואן ו"הפיגוע" של זיאד דואיירי הלבנוני. בנוסף התנסתה בכתיבת תסריטים, ואחד מהם פותח לכדי הסרט הארוך הראשון שלו "עניינים אישיים", ובו רקמה של סיפורים משפחתיים.

 

במרכז אב ואם מזדקנים בנצרת שאינם מדברים ביניהם. אב המשפחה פונה לבניו המתגוררים ברמאללה ומעבר לים, וכך נפתח הצוהר לסיפוריהם האישיים. בסרט משתתפים עאמר חליחל, דוריד לדאווי, מאיסה עבדל האדי, חנאן חילו וזיאד בכרי.

"אני מרגישה נפלא, אני עדיין בעננים. זה מאוד מרגש, זה לא יאומן", אומרת חאג' ומספרת שהסרט הוגש לפסטיבל בגרסה ראשונית ולא שלמה (הוא עדיין לא עבר עריכת סאונד היא מעדכנת), אולם הוא נבחר ככל הנראה בגלל כוחו של הסיפור.

 

מהא חאג', במאית "עניינים אישיים" ()
מהא חאג', במאית "עניינים אישיים"

היא מגיעה לפסגת הקולנוע הבינלאומית כבר בסרטה הראשון שנוצר בשלב מאוחר בקריירה. "לא היה לי חלום להיות במאית. זה בא בהדרגתיות מתוך רצון ליצור. מצאתי את עצמי ביצירה הקולנועית כי משלבת כתיבה ואמנות חזותיות", היא אומרת. בנוגע לעניין הלאומי שנראה כי קשה מאוד להתחמק ממנו, היא מבהירה: "אני פלסטינית, והסרט ישראלי במימון ישראלי. אני לא חושבת שזו סוגיה שיש בכלל מה להתעסק בה. זה כל כך שולי, אנחנו עושים קולנוע, אנחנו אמנים והיצירה היא העיקר, ואני רוצה שאנשים יצפו. אם זה סרט ישראלי, אז כן יצפו, אם הוא פלסטיני אז יחרימו? זה נראה לי שטותי".

 

על פי כל התחזיות, סרטו החדש של יוסף סידר "אופנהיימר" היה אמור להשתלב במירוץ לדקל הזהב - חמש שנים אחרי שהיה שם עם "הערת שוליים". למרבה האכזבה, הוא לא הצליח לעבור את הסינון. זאת למרות שלרשות הבמאי הישראלי עמד צוות שחקנים בינלאומי נוצץ בראשות ריצ'רד גיר, ליאור אשכנזי, שרלוט גינסבורג, סטיב בושמי, דן סטיבנס, מייקל שין, ג'וש צ'ארלס, הנק עזריה, דבל'ה גליקמן, טלי שרון, ויהודה אלמגור.

 

אופנהיימר ()
אופנהיימר
 

מי שכן השתלבו בתחרות הרשמית ויתמודדו על דקל הזהב הם פדרו אלמודובר הספרדי עם סרטו החדש "חוליאטה", ג'ים ג'רמוש עם "פאטרסון" (בכיכובו של אדם דרייבר), האחים דארדן הבלגים עם "The Unknown Lady", קסביה דולן הקנדי עם "זה רק סוף העולם", קן לואץ' הבריטי עם "אני, דניאל בלייק", ג'ף ניקולס עם "Loving", שון פן עם "The Last Face" (בכיכובם של שרליז ת'רון וחאבייר בארדם), פול ורהובן ההולנדי עם "אל" (בכיכובה של איזבל הופר) וניקולס ווינדינג רפן הדני עם "The Neon Demon".

 

עוד ברשימה בתחרות הרשמית: "Personal Shopper" של אוליביה אסיאס הצרפתים, ובני ארצו ברונו דומון ("Ma Loute") וניקול גרסיה ("Mal de Pierres"), הבמאים הרומנים כריסטיאן מונג'יו עם "Bacalaureat" וכריסטי פויו עם "סיירה נוואדה", ברילנטה מנדוזה הפיליפיני עם "Ma’Rosa", אלן גירודי עם "Rester Vertical", פארק צ'אן ווק הקוריאני עם "Agassi", קלבר מנדונקה פיליו הברזילאי עם "Aquarius", אנדראה ארנולד עם "American Honey" ומארן אדה הגרמניה עם "טוני ארדן".

 

מתוך "מעבר להרים והגבעות" (צילום: שי גולדמן) (צילום: שי גולדמן)
מתוך "מעבר להרים והגבעות"(צילום: שי גולדמן)
 

במסגרת מבט מיוחד יתמודדו מול קולירין וחאג' אסל בין השאר הבמאי האיראני בהראם בזאדי עם "Varoonegi", מוחמד דיאב המצרי עם "Clash" העוסק בקרבות הרחוב בין המתונים לאיסלמיסטים בקהיר, קורה-אדה הירקאזו היפני עם "אחרי הסערה", מאט רוס עם "קפטן פנטסטיק" ועוד.

 

קולירין הוא הבמאי הבכיר ביותר שמייצג את ישראל, אולם לא היחיד. נדב לפיד נבחר לכהן כאחד מחברי צוות שופטי שבוע הביקורת. הסרט הקצר "אנה" של היוצרת הצעירה אור סיני, בהשתתפות יבגניה דודינה ומיקי לאון, נבחר למסגרת הסטודנטים של קאן - סינפונדסיון, בעוד שדוד וולך ישתתף בסדנה בינלאומית עם הפרויקט החדש שלו "מוות במיטה".

 

כמו כן הנוכחות הממסדית הישראלית תקבל שידרוג משמעותי השנה. לצד מרכז קרן הקולנוע הישראלי המצליח בשוק הסרטים הגדול, יושק השנה הביתן הישראלי הרשמי ובו יתקיימו אירועים שונים - בהם מצגת של טכנולוגיית וירטואל ריאליטי תוצרת כחול לבן, אנימציה וחגיגה מיוחדת לרגל יום ירושלים. במהלך הפסטיבל תקפוץ לביקור בביתן גם שרת התרבות מירי רגב שהניעה את היוזמה הזאת, שעלותה התקציבית קרוב למיליון שקלים.

 

פסטיבל קאן יפתח השנה ב-11 במאי עם הקרנת סרטו החדש של וודי אלן "Cafe Society" בהשתתפות קריסטן סטיוארט, בלייק לייבלי, ג'סי אייזנברג וסטיב קארל. בהמשך יערכו בכורות מחוץ לתחרות של סרטו החדש של סטיבן שפילברג "העי"ג" המבוסס על ספרו של רואלד דאל, והדרמה שביימה ג'ודי פוסטר "מפלצת הכסף" בכיכובם של ג'ורג' קלוני וג'ודי פוסטר. כמו תוצג קומדיית הפשע של שיין בלאק "The Nice Guys" בכיכובם של ראיין גוסלינג וראסל קרואו.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים