שתף קטע נבחר

השר חיים כץ: המדינה לא העבירה יותר מ-400 מיליון שקל לניצולי שואה

התעקשות משרד הרווחה הובילה לחשיפת נתונים מדויקים לגבי מצב ניצולי השואה בישראל, ואף להכנת תוכנית שתשפר את חייהם. השר הממונה חיים כץ חשף כי מאות מיליוני שקלים לא הועברו לניצולים מקום המדינה וציין כי 20 אלף לא מיצו את זכויותיהם: "יש ניצולים רעבים ללחם, נכשלנו. המדינה עשקה אותם". הרשות: "ניצול ציני של כץ לצרכים תקשורתיים"

יותר מ-400 מיליון שקלים לא הועברו לניצולי שואה מהמדינה מיום הקמתה. כך חשף הבוקר (ה') שר הרווחה חיים כץ, שהגדיר במסיבת עיתונאים את התנהגות המדינה לניצולים כ"עושק של שנים". מנתונים שפורסמו על ידי אנשי משרד הרווחה, 20 אלף ניצולי שואה החיים בישראל לא מימשו את זכויותיהם בהיקף של יותר מ-100 מיליון שקל.

 

חלק מהנתונים נמסרו למשרד רווחה מהרשות לזכויות ניצולי השואה לאחר מאבק ארוך של כמה חודשים שניהל שר הרווחה במשרד האוצר. בראיון לאולפן ynet בחודש ינואר חשף לראשונה כץ את הטענות: משרד האוצר שומר נתונים על ניצולי השואה ולא מאפשר ללמוד אותם. הוא ידע להעריך כי בישראל חיים כ-190 אלף ניצולים, אולם לא ידע לאמוד את מצבם הכלכלי. "חוסר אינפורמציה זה אחד המובילים לטרגדיה, וסביר להניח שלפחות 50 אחוזים מהם מתחת לקו העוני", אמר השר.

השר חיים כץ, היום. "ביורוקרטיה ואטימות של פקידים" (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר חיים כץ, היום. "ביורוקרטיה ואטימות של פקידים"(צילום: מוטי קמחי)

לאחרונה התקבלו הנתונים במשרד הרווחה וגובשה תוכנית חדשה, שעוסקת בין היתר במיצו זכויותיהם של הניצולים, וזו תוצג במסיבת העיתונאים. על פי הנתונים בישראל חיים כיום 194,468 ניצולי שואה ו- 65,134 אלף מתוכם מקבלים גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי. על פי התוכנית, 4,193 ניצולי שואה בני 90 ומעלה שלא קיבלו עד כה גמלת סיעוד כלל - יהיו זכאים לה באופן אוטומטי; 3,281 ניצולים שעד עתה לא קיבלו תוספת שעות סיעוד מהקרן לרווחת ניצולי השואה, על אף שהיו זכאים לה, יקבלו תוספת של תשע שעות.

 

עוד עולה מהתוכנית החדשה כי 5,963 ניצולי שואה יעלו אוטומטית מרמת הסיעוד הבינונית לגבוהה. מדובר בתוספת של 438 שקל בחודש. 14,063 ניצולי שואה, שעד עתה לא קיבלו הטבות בחברת החשמל על אף שהיו זכאים לכך, יקבלו הטבה של 112 שקל לחודש בתחום זה.

 

"אני בן לניצולי שואה ששרדו את אושוויץ. בשנת 1953 אבי הקים את ארגון 'נכי רדיפות הנאצים' ופעל כדי לסייע במימוש זכויות הניצולים וזאת בהתנדבות עד יומו האחרון", אמר השר כץ. "מיד עם כניסתי לתפקיד דרשתי לדעת מה מצבם של ניצולי השואה החיים בישראל. נדהמתי לגלות שלמשרד

הרווחה והשירותים החברתיים לא היה שביב של מידע בנושא. לצערי, המידע על ניצולי השואה החיים בישראל היה שמור בסוד. סוד שהיה מנת חלקו הבלעדית של הרשות לזכויות ניצולי השואה. הפקידות שהייתה אמונה על הנושא, לא הייתה מוכנה לחלוק את הנתונים עם משרד הרווחה ולא עם הביטוח הלאומי בטענה מגוחכת של צנעת הפרט"

 

כץ תקף במילים חריפות את הרשות לזכויות ניצולי השואה במשרד האוצר וקרא לסגירתה. "אני מצפה שתחקרו ותגרמו לסגירת הרשות לזכויות ניצולי שואה, וכל הטיפול יעשה דרך הביטוח הלאומי ומשרד הרווחה. לחיצת כפתור הייתה מונעת גזל של כ-400 מיליון שקלים", אמר השר.

  

כץ סיפר כי פנה לרשות לניצולי השואה וביקש נתונים, אחרי שגילה כי לא כולם נמצאים במקום אחד. להפתעתו, אחרי שמונה חודשים נאמר לו כי לא יוכל לקבל את המידע בשל צנעת הפרט. "זה נראה לי הזוי ששר הרווחה לא יכול לעזור לאוכלוסיות חלשות שעשו משהו עבור המדינה הזאת. אמרתי, 'אם אתם צריכים להקים וועדה תמנו נציגים והוועדה תסיים את עבודתה מחר בבוקר', ואז קיבלתי הודעה שאני רשאי לקבל נתונים. להפתעתי, גם אחרי שנקבע שאני רשאי לקבל מידע לא קיבלתי את הנתונים הללו. כעת, ניצחנו את הביורוקרטיה".

 

כץ, כאמור, החל במאבק, ורתם אליו את היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלביט. לפני 20 יום העבירו הפקידים ברשות לניצולי השואה את מספרי תעודות הזהות של הניצולים שהיו ברשותם. "בעבודת מטה מאומצת ביצענו הצלבה עם הנתונים הקיימים בביטוח הלאומי - והצלחנו לקבל תמונת מצב על ניצולי השואה החיים כיום בישראל", אמר שר הרווחה. "הנתונים שאנחנו מציגים משקפים בבירור איך כולנו נכשלנו. איך הבירוקרטיה, האטימות של הפקידים וריבוי הגופים המטפלים בנושא הביאו למצב שיש ניצולים הרעבים לפת לחם, סובלים מקור וחוסר התייחסות. נעשה את כל מה שאפשר על מנת למנוע את הסבל הנורא ונאפשר להם לחיות בכבוד. לראשונה ננסה לבצע מהלך שבו מי שזקוק לסיוע יקבל יותר מאלו שלא צריכים".

 

 

מהרשות לזכויות ניצולי השואה שבמשרד האוצר נמסר בתגובה:"הרשות לזכויות ניצולי השואה מעבירה נתונים לכל גוף ציבורי שמבקש להעניק סיוע לניצולים. כל טענה אחרת אינה נכונה בעליל. הרשות מעבירה מידע באופן קבוע לגופים שונים, בהם המוסד לביטוח לאומי, קופות החולים, ועוד".

 

לגבי טענות משרד הרווחה: "נבהיר כי טענות משרד הרווחה שגויות. הרשות ביקשה ממשרד הרווחה הבהרות

לצורך מה נדרש מידע אישי רגיש. היועץ המשפטי לממשלה הנחה את הרשות שלא להעביר פרטים מזהים. לכן, ובהתאם להנחייתו, העבירה הרשות את כל מסד הנתונים בנפרד מהפרטים האישיים של הניצולים.

 

‪אנו מצרים על כך ששר הרווחה עושה בניצולי השואה שימוש ציני למען עשיית רווח פוליטי וכותרות בתקשורת. הרשות תמשיך לטפל בניצולי השואה בחרדת קודש ותקצה עבורם את כל המשאבים הדרושים תוך שיתוף פעולה ומידע עם כל הגורמים הרלוונטיים. אנו מציעים לשר כץ לחפש כותרות במקומות אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אילוסטרציה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים