שתף קטע נבחר

ניצול שואה: "המדינה הפקירה וגנבה מאיתנו"

יוסף רוזנטל בן ה-84 לא הופתע מדברי השר חיים כץ באשר לאי מיצוי זכויות הניצולים במשך שנים: "מחכים שנמות, לא עדכנו אותנו על מה שמגיע לנו". שר האוצר כחלון יצא נגד שר הרווחה: "לא מאמין לנתונים, גם אם הוא אמר אותם"

 

 

הנתונים שחשף היום (ה') שר הרווחה בדבר אי העברת 400 מיליוני שקלים לרווחת ניצולי השואה, לא הפתיעו את ניצול השואה יוסי רוזנטל. "מדינת ישראל הפקירה וגנבה מהניצולים. כל העסק הזה זה ביזיון עולמי", האשים הניצול הערירי בן ה-84.

 

במסיבת עיתונאים שכינס השר חיים כץ הוא כינה את התנהגות המדינה לניצולים כ"עושק של שנים". מנתונים שפורסמו על ידי אנשי משרד הרווחה, 20 אלף ניצולי שואה החיים בישראל לא מימשו את זכויותיהם בהיקף של יותר מ-100 מיליון שקל. "גרמניה נותנת עד יום תמיכה וכסף לצאצאיהם לילדיהם של החיילים בצבא הגרמני אלו שביצעו בנו זוועות. ואילו מדינת ישראל גזלה את כל כספי השילומים שהועברו על ידי גרמניה בגלל פשעי השואה", אמר רוזנטל בעקבות הדברים.

"מדינת ישראל גזלה את כל כספי השילומים". רוזנטל (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
"מדינת ישראל גזלה את כל כספי השילומים". רוזנטל(צילום: מוטי קמחי )

השר חיים כץ, היום במסיבת העיתונאים (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
השר חיים כץ, היום במסיבת העיתונאים(צילום: מוטי קמחי)

 

רוזנטל, יליד הונגריה, שרד את תקופת המלחמה בגטו בודפשט. אביו ובני משפחתו נרצחו על ידי הנאצים. "חיינו בתנאים של זוועה כאב ופחד. הטרור שחווינו היה עניין יום-יומי. כשנשלחנו לגטו המקומיים עמדו ומחו כפיים", סיפר. "אין לי חיים. יש דברים שאני לא יכול לשכוח, את הקבר של אבא שלי לקח לי 28 שנה למצוא. הרוסים היו מפציצים בלילה. היינו יוצאים מהמקלטים בצהרים אחרי שעות והשמיים שרופים מעשן".

 

בשל מצבו הוגדר רוזנטל כנכה בשיעור של 64 אחוז. הכנסתו מסתכמת בכ-8,000 שקל מקצבאות משרד אוצר ומגרמניה. מרבית כספו הולך לתשלום על הוצאות רפואיות ותשלום סיוע בשכר הדירה "אין לי דירה משלי. עבדתי בעבודות לא מסודרות ולא הגעתי לפנסיה", הוא אומר. "הכסף הזה לא מספיק. נפלתי על הגב לפני כמה חודשים ואני נזקק לטיפול אני חוסך באוכל. לא סיפרו לי ולאחרים על הזכויות שלי. החליטו שאני תושב גרמניה ולא קיבלתי קצבה מישראל במהלך שנים. רימו וגנבו אותי. מחכים רק שאנחנו נמות והחשבון ייסגר".

 

לדברי רוזנטל, הוא הלך לוועדה רפואית עם פסיכולוג כדי להעלות את אחוזי הנכות. "אמרו לי לא תקבל עד שיהיה לך התקף לב או סרטן. מדינת ישראל הייתה צריכה לשקם אותי אבל שלחו אותי לאוהל בחולות בקיסריה, בלי השכלה ובלי שום דבר. בתחילה לא היה כלום, אבל גם לאחר מכן לא נתנו דבר".

"רואים את החרפה יום יום". הרב אקשטיין (צילום: יוסי צבקר) (צילום: יוסי צבקר)
"רואים את החרפה יום יום". הרב אקשטיין(צילום: יוסי צבקר)

נשיא הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, אמר בעקבות פרסום הנתונים כי "לניצולי השואה בישראל אין זמן יותר לבירוקרטיה וריבים בין רשויות. הגיע הזמן שהמדינה תאחד את רשימת ניצולי השואה שבידה ותבטיח עוד היום שלכל ניצול יש את כל תנאי המחיה הבסיסיים שיאפשרו לו לחיות את שארית חייו בכבוד. לחשבונות יהיה מספיק זמן אבל הניצולים רעבים עכשיו. הקרן בראשותי תורמת מדי שנה 40 מיליון שקלים לטובת סיוע במזון ותרופות ל-20 אלף הניצולים העניים ביותר. אנחנו רואים את החרפה הזו יום יום והגיעה השעה להתאחד ולשים סוף למחדל הזה".

 

קולט אביטל, יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה, ציינה כי היא "מברכת את שר הרווחה על ההחלטות החדשות ועל נכונותו הכנה לדאוג לניצולים ולרווחתם". עם זאת אמרה אביטל כי "חשוב לי לציין שהייתי מצפה שתהליך קבלת ההחלטות יכלול היוועצות עם מרכז הארגונים של ניצולי השואה, כגוף המאגד את הארגונים השונים ומייצג אותם, ומודע לכל הצרכים הבוערים של הניצולים - המידיים והעתידיים. הגיע הזמן לעבוד יחד (שרי רווחה, אוצר ובריאות) ולגבש תוכנית אב אסטרטגית שתכלול צורכי בריאות, טיפול ביתי והפגת הבדידות, במקום לשלוף פתרונות נקודתיים בכל פעם מחדש. זאת על ידי חשיבה מערכתית, בדיקת הצרכים לעומק וראייה לשנים הבאות".

 

כחלון: אם זה נכון - האחראי ישלם

הדברים הקשים של שר הרווחה לוו בטענות על כך שהרשות לניצולי שואה סירבה לספק נתונים עדכניים על מצבם. לדברי כץ, הדברים נומקו ב"צנעת הפרט", אולם לאחר שרתם למהלך את היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, הדברים השתנו. "אני מצפה שתחקרו ותגרמו לסגירת הרשות לזכויות ניצולי שואה, וכל הטיפול יעשה דרך הביטוח הלאומי ומשרד הרווחה. לחיצת כפתור הייתה מונעת גזל של כ-400 מיליון שקלים", אמר השר.

 

מי שסירב להתרשם מהדברים הוא שר האוצר, משה כחלון, שאינו מאמין כי הנתונים שהוצגו נכונים. "גם אם חיים כץ אמר, אני לא מאמין שזה נכון", אמר כחלון בוועידת אצבע הגליל במכללה האקדמית תל חי. " במקום לפנות למשרד האוצר הוא פנה לתקשורת. זימנתי את כל הנוגעים בדבר ליום ראשון. אם חס וחלילה זה נכון, הם יקבלו כל מה שמגיע להם, ומי שעשה את זה ישלם".

 

שר האוצר כחלון. קבע דיון ליום ראשון (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
שר האוצר כחלון. קבע דיון ליום ראשון(צילום: אלי מנדלבאום)

 

לאחרונה התקבלו הנתונים במשרד הרווחה וגובשה תוכנית חדשה, שעוסקת בין היתר במיצוי זכויותיהם של הניצולים של 194,468 ניצולי שואה. 65,134 אלף מתוכם מקבלים גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי. על פי התוכנית, 4,193 ניצולי שואה בני 90 ומעלה שלא קיבלו עד כה גמלת סיעוד כלל - יהיו זכאים לה באופן אוטומטי; 3,281 ניצולים שעד עתה לא קיבלו תוספת שעות סיעוד מהקרן לרווחת ניצולי השואה, על אף שהיו זכאים לה, יקבלו תוספת של תשע שעות.

 

עוד עולה מהתוכנית החדשה כי 5,963 ניצולי שואה יעלו אוטומטית מרמת הסיעוד הבינונית לגבוהה. מדובר בתוספת של 438 שקל בחודש. 14,063 ניצולי שואה, שעד עתה לא קיבלו הטבות בחברת החשמל על אף שהיו זכאים לכך, יקבלו הטבה של 112 שקל לחודש בתחום זה.

 

"הנתונים שאנחנו מציגים משקפים בבירור איך כולנו נכשלנו. איך הביורוקרטיה, האטימות של הפקידים וריבוי הגופים המטפלים בנושא הביאו למצב שיש ניצולים הרעבים לפת לחם, סובלים מקור וחוסר התייחסות", אמר כץ במסיבת העיתונאים שכינס.

 

ברשות לזכויות ניצולי השואה דחו את טענותיו:"‪אנו מצרים על כך ששר הרווחה עושה בניצולי השואה שימוש ציני למען עשיית רווח פוליטי וכותרות בתקשורת. הרשות תמשיך לטפל בניצולי השואה בחרדת קודש ותקצה עבורם את כל המשאבים הדרושים תוך שיתוף פעולה ומידע עם כל הגורמים הרלוונטיים. אנו מציעים לשר כץ לחפש כותרות במקומות אחרים".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים