עם שתל של שבב מחשב במוחו - משותק החל להזיז ידו
לאחר שהיה מעורב בתאונת צלילה, יאן בורקהאט הפך משותק מהחזה ומטה. בעזרת שתל ממוחשב שהושתל במוחו הוא הצליח לראשונה להזיז את ידו
תקווה גדולה למשותקים: צעיר אמריקני שנפגע בחוט השדרה והפך משותק, הצליח לראשונה להזיז את כף ידו באמצעות שבב ממוחשב שהושתל במוחו. בעתיד, מקווים המפתחים, ניתן יהיה להפוך את המיתקן הגדול אליו אמור הצעיר להתחבר במעבדה, לנייד, מה שיאפשר אולי לנכים, בעתיד הלא רחוק, לנוע מחדש. פריצת הדרך דווחה בכתב העת Nature.
בגיל 19 יאן בורקהרט, סטודנט באוניברסיטת אוהיו, נפגע קשות בתאונת צלילה. חוט השדרה שלו נפגע והוא הפך משותק מהחזה ומטה. "החיים שלי השתנו לחלוטין מאז הפציעה"' הוא סיפר, "הפכתי כלוא בתוך הגוף שלי. אבל תמיד היתה לי תקווה שבעתיד הדברים ינועו בכיוון הנכון".
השבב מושתל במוח וקורא את פקודותיו
והכיוון הזה הגיע לפני כשנתיים: הוא צורף לניסוי במיתקן חדש, שהוגדר "קפיצת דרך משמעותית ביותר בתחום הרפואה". המדובר בשבב מחשב בגודל של אפונה, העוקף את חוט השדרה הפגוע.
השבב מושתל במוח, וקורא את פקודותיו. אלה נקלטות ומועברות דרך כבל אל מחשב השולח בחזרה אותות חשמליים בחזרה לשרוול בזרוע המניע את השרירים והגידים וגורם לתנועה.
בורקהרט פתח וסגר לראשונה את כף ידו זמן קצר לאחר הניתוח הראשון באפריל 2014, "אבל עדיין לא הגבתי טוב, לא שלטתי טוב תנועות ואלה היו רק תנועות של שריר גדול".
שנתיים אחר כך הוא הצליח לשפר תנועותיו. תנועות פשוטות של היום יום הפכו אפשריות שוב. למשל, הוא הצליח להרים כרטיס אשראי ו"לגהץ" אותו, הוא הרים כוס קפה עד לפיו ואף החזיק בידו מברשת שיניים.
בורקהרט, בן ה-24, אמר שהוא גאה ליטול חלק במחקר, "כדי לסייע לקדם את המחקר" ומקווה שהדבר יוביל לשיפור איכות חייהם של אנשים הסובלים משיתוק ופציעות אחרות.
כיום נאלץ יאן להגיע שלוש פעמים בשבוע למעבדה ולהתחבר למיתקן המסורבל. הצעד הבא יהיה להפוך את המיתקן לאלחוטי וקומפקטי, כך שבורקהרט יוכל לקחת אותו הביתה ולהשתמש בו ביום-יום.
המיתקן פותח ע"י חברת הטכנולוגיה Battelle שחברה עם מדענים ורופאים מאוניברסיטת אוהיו. המיתקן אינו מרפא את השיתוק אבל נחשב לטכנולוגיה ראשונה מסוגה המאפשרת למשותקים לנוע לראשונה.
"איבדתי הרבה מהביטחון העצמי שלי אחרי התאונה" ,הוא מספר, "אמרו שלא אוכל להזיז את ידיי ורגליי לשארית חיי. אבל במקביל ידעתי שמהנקודה הזו שאני חייב לחפש פתרונות אחרים. לא הסתפקתי בלחיות עם זה".
"מדהים לראות את ידו חסרת החיים של מטופל נעה שוב"
משפחתו של בורקהרט התנגדה תחילה שיטול חלק במחקר מהחשש שניתוח המוח רק יחריף את מצבו. אבל הוא האמין ברופאים ובטכנולוגיה והסכים ליטול את הסיכון: "הרגשתי בר מזל להיות במקום הנכון ובזמן הנכון לזכות בהזדמנות הזו" הוא אמר.
התוצאות עד כה מילאו את ציפיותיו. "לא חשבתי שזה יקרה כל כך מהר", הוא אומר, "אני משתפר מיום ליום ככל שאני משתמש במערכת יותר ויותר וזה הופך למשהו טבעי. המחשב גם לומד עליי. זה עובד יותר ויותר טוב אז אנחנו יכולים לשפר את המהירות כשאני לומד מטלות חדשות".
חלקו של בורקהרט במחקר יסתיים ביוני, אך החוקרים ביקשו כבר ממינהל המזון והתרופות האמריקני אישור להארכת המחקר, כך שיאן יוכל ליהנות מהמתקן עוד קצת.
"תנועותיו של בורקהרט בכף היד נשמעות כמו פשוטות לרוב האנשים", אמר ד"ר אלי רזאי, נוירוכירורג מאוניברסיטת אוהיו, "אבל עבור המשותקים מדובר בהישג אדיר. זה מדהים לראות את ידו חסרת החיים של מטופל במשך חמש שנים, נעה שוב בפקודה. אנחנו מקווים שנוכל להעניק את ההישג הזה ועתיד טוב יותר לא רק ליאן אלא לעוד מיליונים אחרים בעולם שסובלים ממוגבלויות".