1 מכל 10 הורים "תופס" רופא על טעות
מחקר חדש בארה"ב מצא כי כעשירית מההורים מגלים שהרופא טעה או פספס את האבחון הנכון. עוד נמצא כי ילדים שסבלו מטעות רפואית, אושפזו למשך זמן רב יותר
הרופאים מפספסים – וההורים עולים על זה: מחקר אמריקני חדש מגלה כי כעשירית מההורים תופסים רופא על טעויות או אבחנות שפוספסו. החוקרים אמרו כי הממצאים מצביעים על כך שלמשפחות חלק חשוב בשיפור בטיחות החולה ומניעת טעויות רפואיות. המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי JAMA pediatrics.
"הורים מבחינים באלמנטים שונים מאשר צוותי הרפואה ויכולים לתת מידע משלים שמסייע לטיפול רפואי בטוח יותר", אמרה ראש צוות החוקרים, ד"ר אליסה קהאן מבית החולים לילדים המסונף לאוניברסיטת הארוורד שבבוסטון.
"בתי חולים הם מקומות מורכבים וטעויות קורות למרות כל המאמצים" הוסיפה קהאן, "אנחנו הרופאים, וההורים יכולים לעבוד ביחד כדי לשמור על הילדים בטוחים".
טעות באבחון - אשפוז ארוך יותר
צוות החוקרים אסף נתונים מ-383 ילדים שאושפזו בין השנים 2013 ל- 2014. ההורים מילאו שאלונים המפרטים תקריות בטיחות שחוו הילדים במהלך האשפוז בבית החולים. אחר כך, שני רופאים דירגו את הארועיםהרופאים טועים אך לא מדווחים
80% מהרופאים מודים - אנחנו טועים בטיפול
איתי גל
סקר חדש מגלה כי מרבית הרופאים והאחיות הודו שעמיתיהם מבצעים טעויות, אך רק 10% מהם דיווחו על כך. גם אצלנו המצב אינו מעודד. מומחה ישראלי: הלחץ ועייפות הרופאים הם מקור לטעויות רפואיות קשות
בסך הכל 34 הורים (8.9 אחוזים מהנשאלים) דיווחו על 37 תקריות בטיחות. כשהחוקרים בדקו את התקריות, הם מצאו כי 23מקרים (67%) הוגדרו כטעויות רפואיות. 30% מהטעויות הרפואיות גרמו לנזק והוגדרו ככאלה שהיו יכולים להימנע.
החוקרים עוד מצאו כי ילדים שעברו תקריות של טעות רפואית, אושפזו למשך זמן רב יותר מאשר כאלה שהאישפוז אצלם עבר באופן בטוח.
הטעויות שניתן היה למנוע אותם והתגלו על ידי הורים, כללו גוף זר שהושאר במהלך הפרוצדורה בתוך הגוף, אי מתן שתן, וקבלת מינונים גבוהים מידי של תרופות משככות כאב. באחד המקרים, בוצעה חבישת פצע לא תקינה שהזדהמה ואותרה על ידי הורים, ובמקרה אחר ילד לקה בזיהום לאחר שהוחדר בו צנתר משומש.
ההורים תיארו כי אחת הסיבות המרכזיות לטעויות הרפואיות נבעו מבעיות בתקשורת בין הצוותים הרפואיים, כמו אי העברת מידע בין משמרות היום והלילה, או אינפורמציה חשובה שלא צויינה באופן בולט בתיק הרפואי ו"התפספסה".
"הורה מכיר את ילדו יותר מכל איש צוות רפואי", סיכמו החוקרים. "ההורה יושב לצד מיטת ילדו, והוא משחק תפקיד מרכזי בחייו של הילד ובקשר שלו עם הצוות הרפואי, מהאשפוז ועד השחרור. לכן הגיוני שהוא זה שיבחין שמשהו אינו כשורה. מסיבות אלה, כל טעות עליה מדווח הורה, צריכה להילקח במלוא הרצינות".
רופאים. ההורים עולים על הפספוס
צילום: shutterstock
מומלצים