שתף קטע נבחר

 

המאבק על זכר החיילת שהתלוננה על התעללות והתאבדה

סליאור אמזלג סבלה ממפקד שלה בגדוד קרקל וקבילתה נמצאה מוצדקת. היא נפקדה משירות ושמה קץ לחייה. משרד הביטחון הסכים להכיר בה כחלל צה"ל, אבל בצבא מסרבים להכניס אותה לרשומות ולכבד אותה בטקסי יום הזיכרון. צה"ל: לומדים את ההחלטה

 

"אחותי עברה התעללות בצה"ל". המאבק של המשפחה    (צלמים: רועי עידן אורי דוידוביץ וניצן דרור )

"אחותי עברה התעללות בצה"ל". המאבק של המשפחה    (צלמים: רועי עידן אורי דוידוביץ וניצן דרור )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מדוע מסרבים בצבא לתת סממני כבוד לחיילת שהתאבדה והוכרה על ידי משרד הביטחון כחלל צה"ל? שבועות ספורים לפני יום הזיכרון, הפרקליט הצבאי הראשי וראש אכ"א אמורים להכריע בקרוב אם ליישם בפועל את החלטת אגף השיקום ומשפחות במשרד הביטחון, ולכבד את זכרה של סליאור אמזלג ז"ל, שהתאבדה בזמן שהייתה נפקדת משירות, בטקסים וברשומות בדומה לשאר חללי צה"ל.

 

אמזלג שמה קץ לחייה לפני כשנה וחצי. במשך יותר משנה של מאבק שניהלה המשפחה, סירבו במשרד הביטחון ובצבא להכיר בה כחלל צה"ל. זאת מאחר שלפי הפקודות חייל שמת בנסיבות של קלון והתנהגות רעה, או נפטר כאשר נפקד יותר מ-21 ימים, לא זכאי להיחשב כחלל.

סליאור אמזלג ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
סליאור אמזלג ז"ל(צילום: באדיבות המשפחה)

 

אלא שעורך הדין של המשפחה, שלמה ציפורי, הוכיח לטענתו למשרד הביטחון כי קיים קשר ברור בין החלטתה להיעדר משירות ולאחר מכן להתאבד לבין שירותה הצבאי: קבילה על התעללות שהגישה סליאור נגד מפקדה בגדוד קרקל שבו שירתה כלוחמת, נמצאה מוצדקת על ידי נציב קבילות החיילים.

 

אך לטענת המשפחה, אף שמשרד הביטחון הודיע לה החודש כי הוחלט בסופו של דבר להכיר בסליאור כחלל צה"ל, מערך הנפגעים באגף כוח אדם של הצבא ממשיך "להחרים" אותה.

 

"לאחר שבחן את נסיבות המקרה והתייעץ עם הפרקליט הצבאי הראשי, מצא ראש אכ"א כי אין במידע שנאסף בחקירת מצ"ח, לרבות הכשלים שהתגלו בהליכי גיוסה ובהתנהלות מפקדיה, כדי לשנות בדיעבד את החלטתו בעניין קבורתה ללא סממני כבוד", נכתב באחד ממכתבי התשובה שקיבלה המשפחה מצה"ל. "אין מקום להנצחתה או לליווי משפחתה על ידי מערך הנפגעים".

 

משמעות ההכרה של משרד הביטחון בסליאור כחלל צה"ל כוללת מתן קצבה חודשית למשפחה שכולה, סיוע וליווי פסיכולוגי וסל זכויות המכיל הקלות כלכליות. מנגד, משמעות סירוב צה"ל להכיר בסליאור כחלל היא אי מתן סממני כבוד לזכרה, למשל העמדת חייל לצד קברה ביום הזיכרון והנצחתה כאחד החללים ברשומות ובטקסים הצבאיים.

סליאור אמזלג (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
סליאור אמזלג(צילום: באדיבות המשפחה)

בנוסף לאלו, הכרה צה"לית בחלל צה"ל כוללת גם ליווי של קצינת הנפגעים מיחידתה של סליאור, קשר רציף של המשפחה עם קצין העיר במידת הצורך ומתן תוצאות התחקיר שבדק את נסיבות מותה – אלמנטים שהמשפחה השכולה לא קיבלה מצה"ל.

 

"קצין נהג להשפיל אותה"

מאבקה של משפחת אמזלג החל כבר ביום ההתאבדות, אז דרשה מהצבא – ונענתה בחיוב רק לאחר דין ודברים - לקבור את סליאור במצבה של חלל צה"ל. "ביום הזיכרון בשנה שעברה עמדנו רק בני המשפחה ליד קברה של סליאור בחלקה הצבאית של בית העלמין בבאר שבע, כאשר בכל הקברים הסמוכים עמד בטקס נציג של הצבא. אנו לא רוצים שההשפלה הזו תחזור גם השנה, בטח אחרי שמשרד הביטחון הודה שמותה נגרם כתוצאה משירותה", אמרה האחות אתי.

 

"סליאור התגייסה עם מוטיבציה גבוהה לשרת כלוחמת, נאבקה כדי להתגייס בהתנדבות לקרבי למרות שהייתה אנורקטית, ותמיד אמרה שהיא תיתן הכול כדי להגן על המדינה. חקירת מצ"ח העלתה שהיא כבר ניסתה להתאבד בשירותי הבסיס, המפקדים ידעו ולא לקחו את נשקה. קצין בפלוגה שלה נהג להשפיל אותה לצד חיילים אחרים ואמר לה 'תראי איך את נראית, את אפס, המדים לא מחמיאים לך, את לא עושה פה כלום אז לכי'. היא לא התאבדה – היא נרצחה.

 

"התחושות שלנו הן כעס, השפלה, עצב. גורם המוות של אחותי זה צה"ל. זה ביזיון שצה"ל לא מכיר באחותי. היא עברה התעללות נפשית ומילולית. המ"פ של אחותי התעלל בה וצה"ל לא מכיר בה. היא הייתה יכולה להיות בחיים". חקירת מצ"ח הייתה שנה מהמוות של אחותי. היא מוכיחה שאחותי עברה התעללות. כל הנחקרים, כל הסימנים, כל התסמינים מוכיחים, אחותי עברה התעללות בצה"ל". 

 

עו"ד ציפורי מוסיף: "זה פשוט אבסורד שמשרד הביטחון מכיר במשפחת אמזלג כמשפחה שכולה וצה"ל ממשיך להחרים אותם. אנו מקווים שלפני יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל צה"ל יעניק את החיבוק למשפחתה כמו ליתר המשפחות השכולות".

עו"ד שלמה ציפורי ()
עו"ד שלמה ציפורי

ציפורי קיבל בימים האחרונים הודעה מצה"ל ובה נכתב כי הצבא ישקול שוב את הבקשה. כיו"ר ועדת צבא וביטחון בלשכת עורכי הדין, הוא פנה לאחרונה בנושא לרמטכ"ל גדי איזנקוט, וקרא לו לשנות את פקודת המטכ"ל הנוכחית באופן שכל חייל שימות במהלך שירותו הצבאי, גם אם במהלך נפקדות, יוכר כחלל צה"ל, מלבד מקרים חריגים.

 

"יש לבצע אבחנה בין משפחתו של החייל הנפטר, שזכאותה לליווי של צה"ל ומערך הנפגעים צריכה להינתן ללא סייג וללא תלות בנסיבות המוות, לבין הזכאות של החלל לסממני הכבוד בטקס הלוויה", נטען בוועדה בפנייתה לרמטכ"ל. "אלה צריכים להיות נגזרת של נסיבות המוות, ואולם יש לשלול סממנים אלה, כולם או מקצתם, רק בנסיבות חריגות וקיצוניות בהן מידת הקלון ברורה וזועקת".

 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אפי נוה: "תיקון זה מתבקש כדי לאפשר גמישות במסגרת הפקודות לטפל במקרים שבהם נגרמים עוולות לחייל שנפטר ולמשפחתו".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ההחלטה התקבלה במשרד הביטחון לאחרונה, צה״ל לומד את משמעויות ההחלטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
סליאור אמזלג ז"ל
צילום: באדיבות המשפחה
מומלצים