שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

שביתה מזוקקת. עובדי הנפט נגד הורדת שכרם

הירידה הדרסטית במחירי הנפט הובילה את ממשלת כוויית ליזום הורדה בשכר העובדים, אבל אלפים מהם לא מוכנים לשמוע על כך ופתחו בשביתה

מגזר שלם משותק בגלל השביתה. עובדי נפט בכוויית שלא התייצבו לעבודה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מגזר שלם משותק בגלל השביתה. עובדי נפט בכוויית שלא התייצבו לעבודה(צילום: EPA)

 

הירידה הדרסטית במחירי הנפט גורמת למדינות המפרץ לחשוב כבר על העידן שאחרי הנפט, אבל יש מי שלא מוכן לשמוע על כך בשום פנים ואופן. מדובר באלפי עובדים במגזר הנפט והגז בכוויית שפתחו הבוקר (יום א') בשביתה ללא הגבלת זמן במחאה על כוונת הממשלה המקומית להפחית בשכרם על רקע הירידה במחירי הנפט בשווקים העולמיים.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

יו"ר התאחדות עובדי הנפט והתעשייה הפטרוכימית בכוויית, סיף אל-קחטאני, אמר כי אלפי העובדים ישבתו עד שהממשלה תיענה לדרישותיהם וסיפר שהופסקה הפעילות באופן חלקי בחלק ממתקני הנפט במדינה. "ההיענות של העובדים לקריאות לשבות היא מעל לכל הציפיות", סיפר יו"ר איגוד עובדי חברת התעשייה הפטרוכימית במדינה, פרחאן אל-עג'מי. כלי תקשורת בנסיכות המפרצית הקטנה פרסמו תמונות של עובדי הנפט מתאספים בנקודות שנקבעו מראש בבירה כוויית סיטי במקום להגיע לעבודתם.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
דובר סקטור הנפט במדינה, השייח טלאל אל-חאלד א-סבאח, ניסה להרגיע והבהיר כי הרשויות הפעילו תוכנית חירום כדי להבטיח שהשווקים בכוויית ומחוצה לה לא יושפעו מהשביתה. בהודעה מטעמו שפורסמה בסוכנות הידיעות הרשמית נמסר שייצוא הנפט מתבצע בהתאם למתוכנן. "סקטור הנפט במדינה מסוגל לענות על הצרכים החשובים והבולטים של השוק העולמי", הוא אמר.

 

ייצור הנפט הופחת ב-1.9 מיליון חביות

יו"ר חברת הנפט הלאומית בכווית, מוחמד ראזי אל-מוטיירי, הכחיש כי אחד משלושת בתי הזיקוק במדינה נסגר ואמר כי העובדים ממשיכים לספק למשרד החשמל והמים את הדלק הנדרש כדי להפעיל את תחנות הכוח במדינה. למרות ניסיונות ההרגעה, כווית הודיעה מאוחר יותר שהיא הפחיתה את ייצור הנפט שלה ב-1.9 מיליון חביות בגלל שביתת העובדים.

 

בסוף השבוע האחרון ניסה שר הנפט הכווייתי, אנאס א-סאלח, למנוע את השביתה הגדולה, אך ללא הצלחה יתרה. "אני קורא לכם (העובדים) להעדיף את האינטרס הציבורי ואת קול ההיגיון כדי למנוע מצב שבו סקטור הנפט בכוויית ייכנס למאבקים שיפגעו באינטרסים של המדינה, ברזומה שלה ובמעמדה במישור המקומי והבינלאומי", הוא אמר. אולם איגוד העובדים לא השתכנע וטען כי אין בשורה חדשה מפיו של השר.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הממשלה תטיל עונשים על השובתים. שר הנפט הכווייתי אנאס אל-סלאח (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הממשלה תטיל עונשים על השובתים. שר הנפט הכווייתי אנאס אל-סלאח(צילום: AFP)

בימים האחרונים דווח כי תאגיד הנפט הלאומי של כוויית, ביחד עם משרדי ממשלה שונים, ניסה להביא את איגוד עובדי מגזר הנפט לשולחן המשא ומתן - אך לשווא. איגוד העובדים החרים את המשא ומתן ודחה את הצעת תאגיד הנפט להשעות את הורדת השכר אם איגוד העובדים יצטרף לשיחות המשא ומתן כדי להביא לסיום המשבר. איגוד העובדים מסרב בתוקף לתוכניות הקשורות להפרטת פעילויות מסוימות במגזר הנפט.

 

כוויית היא יצרנית הנפט הרביעית מבין ארגון המדינות המייצאות נפט ("אופ"ק") מבחינת כמות החביות שהיא מייצרת - שלושה מיליון חביות ביום. בעקבות הירידה הדרסטית במחירי הנפט, שמכבידה על התקציב של הנסיכות הקטנה בדומה לשכנותיה האחרות באזור, הודיעו השלטונות בכוויית בחודשים האחרונים על שורה של צעדי צנע, שכוללים בין היתר קביעת שכר חדש לכל עובדי סקטור הנפט שמספרם מוערך ב-20 אלף. כרגע, כאמור, הפעילו השלטונות תוכנית חירום בעקבות השביתה, אך אם זו תימשך זמן רב תהיה לה ללא ספק השפעה לא מבוטלת על ייצור הנפט של המדינה וכנראה שגם השלכות מחוץ לגבולותיה.

 

"הממשלה לא תיכנע לדרישות של השובתים בסקטור הנפט", אמר גורם ממשלתי בכיר לעיתון הכווייתי "אל-קבס". לדבריו, "הממשלה ביקשה מהשובתים לשבת לשולחן המשא ומתן ללא תנאים מוקדמים, אך השובתים לא קיבלו זאת". הוא גם סיפר כי שהממשלה מקבלת סיוע מעובדים בסקטור הנפט במדינות שכנות כדי למלא את המחסור בעובדים במתקני הנפט השונים, ותטיל עונשים על העובדים השובתים אם השביתה תימשך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הממשלה הפעילה תוכנית חירום. בית זיקוק בכוויית
צילום: AFP
מומלצים