שתף קטע נבחר

מי מפחד מהאינטרנט?

סדרת הדוקו "הצד האפל של הרשת" מביאה סיפורים על פדופילים, דמויות וירטואליות והמצאות שנראות כמו פרק של "מראה שחורה", אך לא שוכחת גם את הצד המואר והמועיל של הרשת. שווה צפייה

לא שיש לנו ברירה, אחרי 30-20 שנה כבר די ברור שהאינטרנט פה כדי להישאר, אבל בכל זאת לא מעט אנשים מנסים להכריע בשאלה האם אינטרנט הוא הדבר הטוב ביותר שקרה לנו, או שהוא עוד יהרוג את כולנו. סדרת הדוקו Dark Net (סליחה, כן? אבל השם הישראלי "הצד האפל של הרשת" ארוך מדי. דווקא פה עדיף היה לשמור על השם המקורי) של שואוטיים האמריקנית והיזם הישראלי מתי כוכבי, שעלתה אתמול (א', 23:00, yes דוקו) תנסה לפחות להעמיק ולהרחיב את השאלה גם אם לא לענות עליה.

 

כל פרק של Dark Net מאוכלס בשלוש דמויות, חרכי הצצה אנושיים לצדדים האפלים של הרשת. כמי שלא נאלצת להתכופף תחת הכללים הנוקשים של הרשתות הציבוריות, שואוטיים יכולה להרשות לעצמה להתפרע עם החומרים שהיא משלבת בסדרה. הוויזואליה לא תמיד קלה וכל המרואיינים מוצגים בשם, פנים וקול מלאים, גם כשיש להם כביכול מה להפסיד כשהם חושפים את הצדדים הא-נורמטיבים של אישיותם. כחלק מהמגמה של השנים האחרונות שממזגת בין חומר גלם דוקומנטרי לעריכה ונרטיב של סדרות מתוסרטות, Dark Net בונה את הדמויות והסיפורים שלהן באופן שהתרגלנו לצרוך בהיותנו בטטות כורסא תאבות אסקפיזם.

 

יכול להיות שאם נולדתם אל האינטרנט, Dark Net לא תחדש לכם מי יודע מה. היא נעה בין סיפורים כמעט טריוויאליים כמו זה על בחורה שהאקס שלה הציף את הרשת בתמונות עירום שלה כנקמה על פרידה, או האקרים חברתיים מאנונימוס שנעצרו, ומאירה פינות חשוכות כמו הורים פיליפינים שהפכו את הילדים שלהם לטרף קל לפדופילים ברשת כדי להתפרנס. היא מציצה אל העתיד ההרבה-יותר-קרוב-ממה-שחשבתם במה שנראה כמו פרק של "מראה שחורה" – שבבי מידע שמושתלים בכף היד ומייתרים את רוב תכולת תיק היד שלכם, או מצלמה דיגיטלית שמושתלת בארובת העין.

 

"הצד האפל של הרשת". מעלה את השאלות הנכונות (באדיבות yes דוקו) (באדיבות yes דוקו)
"הצד האפל של הרשת". מעלה את השאלות הנכונות(באדיבות yes דוקו)
 

אבל אם האינטרנט לימד אותנו משהו הוא שמידע בפני עצמו הוא כמעט חסר פואנטה. מה שמעניק לו משמעות הוא האופן שבו הוא נארז והסדר שבו הוא מוצג. גם כשהיא שופכת אור על מקומות מוארים ממילא, Dark Net יודעת להעלות את השאלות הנכונות שצפות מהמידע הזה ושמעסיקות כל מי שיש לו חיבור לאינטרנט בשלב זה או אחר. אותה טכנולוגיה שהפכה ילדים פיליפינים לקורבנות מין, היא גם זאת שעזרה לאתר לא מעט פדופילים, ואולי אפילו תציע להם תחליף שעל-פניו אינו מזיק. אותו מכשור שמאפשר לנו להיות יעילים, קלים וניידים יותר, הופך אותנו לתלותיים יותר. אותם נתונים שמאפשרים לנו שליטה, קוברים אותנו תחת ערימות דאטה אינסופיות. אותה טכנולוגיה גורמת לנו לפרוח וסוגרת עלינו בו זמנית.

 

"אנחנו בודדים, אבל אנוכיים מדי מכדי לנהל מערכת יחסים עם אינדיבידואל אחר, אנשים אחרים מעצבנים אותנו", מאבחן מתכנת משחקים יפני שהמציא דמות וירטואלית שמשמשת בת-זוג לאלפי גברים יפנים. "אנחנו צריכים עוד תוסף, 0.5 של עצמנו שהוא לא ממש בנאדם, הוא בעצם מכשיר". אבחנות כאלה פלוס גישה שמצליחה להעלות שאלות מטרידות מבלי להיות פדגוגית ואריזה מצוינת וקלה לעיכול, הופכים את Dark Net לסדרה שבהחלט שווה את זמן הצפייה שלכם, מול המסך הבטוח יחסית שנקרא טלוויזיה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות yes דוקו
"הצד האפל של הרשת"
באדיבות yes דוקו
לאתר ההטבות
מומלצים