גז ואבק: טלסקופ צילם "עכביש" חלל ענק
התמונה של ה"עכביש", הנמצא במרחק 10,000 שנות אור מאיתנו, נוצרה באמצעות נתוני אנפרא אדום שנאספו על ידי טלסקופ החלל שפיצר ומערכת מיפוי החלל 2MASS
"עכביש" חלל ענק, שזוהר בגוון ירוק מוזר ורדיואקטיבי, פורס את רגליו הרבות ברחבי הקוסמוס. אבל קוראינו הארכנופובים יכולים לנשום לרווחה – זו רק תמונה, והיא מרהיבה למדי. סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) פרסמה את התמונה המיוחדת בשבוע שעבר, וניתן לראות בה את הערפילית הפלנטרית "ספיידר", שהיא ענן ענק של גז ואבק במרחק של כ-10,000 שנות אור מכדור הארץ בקבוצת הכוכבים עגלון.
אך "העכביש" שבתמונה הוא לא באמת ירוק. התמונה נוצרה באמצעות נתוני אנפרא אדום שנאספו על ידי טלסקופ החלל שפיצר ומערכת מיפוי החלל 2MASS. "בתמונה, לאורכי גל אינפרא אדום, שאינם נראים לעין הבלתי מזוינת, הוקצו צבעים שניתן להבחין בהם", נכתה באתר נאס"א לצד התמונה. "אור עם אורך גל של 1.2 מיקרון, שאותר על ידי 2MASS, נצבע בכחול. אורכי הגל של שפיצר, של 3.6 ו-4.5 מיקרון, נצבעו בירוק ובאדום, בהתאמה".
ערפיליות כמו ספיידר (או בשמו הפחות קליט IC 417) לרוב משמשות מעין "חדר ילדים כוכבי", ואכן ניתן לראות כמה כוכבים צעירים בתמונה. "מימין למרכז התמונה, על הרקע השחור של החלל, אפשר לראות קבוצת כוכבים זוהרת שנקראת 'Stock 8'", נכתב באתר. "האור מהמקבץ הזה בונה מעין קערה בענני האבק הסמוכים, שניתן
לראות כמעין מוך ירוק בתמונה. לאורך הזנב המתפתל במרכז, ומשמאלו, המקבצים של נקודות אדומות שטבועות בתוך הירוק הגדול גם הן כוכבים צעירים".
2MASS היה מיפוי שסרק את השמיים בין 2001-1997 בעזרת טלסקופים באריזונה ובצ'ילה, כך שהעניק סקירה הן מחצי הכדור הצפוני והן מהדרומי. הטלסקופ שפיצר שוגר באוגוסט 2003. בבשנת 2009 אזל נוזל ההליום המקרר בו, ורוב המכשירים בו הפכו לבלתי שמישים. עם זאת ממשיך הטלסקופ לעבוד עד היום.