שתף קטע נבחר

אחרי הכישלון בקטאר: מחיר הנפט צולל

השיחות בין יצרניות הנפט בקטאר אמש הסתיימו ללא כל תוצאה והתקווה לעלייה חדה במחיר הזהב השחור קרסה. הנפט צונח היום בכ-5%. למרות הירידה הדרסטית בביקושים, יצואניות הנפט צפויות להגדיל תפוקה ולהמשיך להציף את העולם.הנפט צולל וגורר את הבורסות ומניות האנרגיה לצניחה

הציפיות הגדולות לעלייה במחיר הנפט בעקבות הסכם להקפאת התפוקה התנפצו אמש לרסיסים עם כישלון ועידת אופ"ק. כרגע לא נראה באופק שום צעד שעשוי להוביל לאיזון במחיר הנפט וכך הזהב השחור ממשיך בדרכו מטה וצונח כעת בכ-3% לאחר שמשעות הבוקר הבוקר המוקדמות נפל בכ-5%.  

לכתבות נוספות בנושא:

הנפט מטלטל את בורסות העולם

הנפט זינק ב-6.6% למחיר של 39.7 דולר לחבית

 

באסיה נפתח הבוקר המסחר בירידות שערים חדות, מדד הניקיי ביפן איבד 3.4% והבורסות בסין צנחו כ-1.5%. בדומה לבורסות בעולם, גם הבורסה בת"א נפתחה במגמה שלילית ומדד הנפט והגז שעלה אתמול בלמעלה מ-2% בשל הציפיות לעלייה במחיר הנפט, רושם ירידה של כ-1%.

 

כאמור, בבורסה בת"א אתמול הורגשה הדריכות סביב מחיר הנפט והציפיות לעלייה במחיר הסחורה באו לידי ביטוי במניית אפריקה ישראל שזינקה ב-13.7%, היום המסחר במניה נפתח בירידה של 5.5%. אפריקה ישראל בעלת פעילות עסקית רחבה ברוסיה, יצואנית הנפט הגדולה שהייתה עשויה להנות מאוד מעלייה במחיר הנפט שכן יותר ממחצית מהכנסותיה מקורן בייצוא הנפט. כעת המשך צניחה במחיר הזהב השחור עלול לדרדר את הכלכלה הרוסית.

 

סעודיה פוצצה אתמול את הסיכוי להסכם כיוון שדרישותיה בנוגע לאיראן לא מולאו. איראן אותתה כי אין בכוונתה להיענות לתנאי ההסכם וכבר הודיעה בסוף השבוע שאין בכוונתה לשלוח נציג לוועידה. כישלון הוועידה מאיים על מחיר הנפט, "אם המדינות ייכשלו היום בהשגת ההסכם, הדבר יוביל לצניחה חמורה במחירי הנפט", כך העריכו מוקדם יותר בסיטיגרופ.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

 

בחודשיים האחרונים הנפט הגיב לציפיות מהוועידה בעליות שערים נאות. בסך הכול, מחירי הנפט עלו כ-55% מאז חודש פברואר שבו התקיימה הפגישה הגדולה בין סעודיה לרוסיה ושם נולדה ההסכמה העקרונית בין שתי המעצמות הגדולות להקפאת תפוקת הנפט.

 

הפגישה החשובה אתמול הייתה המשך ישיר של ההסכם העקרוני שהתקבל כבר בחודש פברואר האחרון בין סעודיה לרוסיה על הקפאות הייצור לרמות התפוקה של חודש ינואר האחרון, המעצמות הסכימו לעשות זאת בתנאי שתהיה הסכמה גורפת מצד כל המדינות היצואניות נפט.

 

עד כה ערב הסעודית, מפיקת הנפט הגדולה בעולם, הייתה עסוקה בהגנה על נתח השוק שלה ולא חתכה בתפוקה כדי להאיץ את מחיר הנפט למרות שגם היא סבלה ממחירי השפל. סעודיה דווקא הגדילה את תפוקת הנפט לרמה של 10.5 מיליון חביות ביום ואף הצהירה על יכולתה להגדיל את התפוקה ל-11.5 מיליון חביות ביום באופן מיידי.

 

הגורם המרכזי שהוביל את המדינות להתכנס בניסיון להגיע להסכמה ביניהן היא בעיקר הירידה שספגו המדינות בהכנסות מנפט.

 

 

"ב-2014 הכנסות מדינות אופ"ק היו כטריליון דולר ובשנה שעברה הן כבר התכווצו לחצי טריליון דולר. השנה הכנסות אלה נמצאות במסלול ירידה של עוד 20% - זה יוצר לחץ חזק על הממשלות שעומדות בפני החלטות קשות – וביניהן קיצוץ תקציבים והורדת דירוג אשראי. ריבוי הבעיות לוחץ על הממשלות למצוא דרכים לאזן את שוק הנפט, אמר דן ירגין, סגן יו"ר IHS, חברת ייעוץ השקעות המתמחה בתחום האנרגיה.

 

ללא איראן הסיכויים לקבלת הסכם נראו קלושים. איראן מצידה לא מוכנה להיכנס להתחייבות הקפאת התפוקה ומעוניינת לחזור לשוק הנפט בגדול לאחר הסרת הסנקציות שהוטלו עליה מצד המערב. איראן מוכנה להפיק נפט בכל מחיר ולא מוכנה לוותר על שום רווח פוטנציאלי מנפט.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים