"החיים נהרסו בדקה". ממדי האסון באקוודור נחשפים
מניין הנפגעים הולך ועולה, אלפים ברחובות ועיירות שלמות נהרסו. אלו שברחו להרים גילו שאין להם בית לחזור אליו, המונים אחרים מתחננים: "הצילו את יקירינו הלכודים". האסון הכבד ביותר באקוודור מאז 1949 הותיר את המדינה תחת הריסות ובמרוץ נגד הזמן לאיתור ניצולים. הנשיא קוראה: "מניין ההרוגים ימשיך לטפס והשיקום יעלה מיליונים. אבל הרוח האקוודורית יודעת להתגבר"
זה היה אמור להיות מפגש משפחתי משמח כדי לחגוג את נסיעתה של נערה אקוודורית ללימודי רפואה. אבל החגיגה הסתיימה בטרגדיה קשה כשבניין שהתמוטט הביא למותם של סיירה קינדה בת ה-17, אמה, אביה ואחיה התינוק - בן 8 חודשים בלבד.
הדודה, יוהאנה אסטופינן, כעת עושה את הדרך הארוכה בחייה ברכב שנושא ארבע ארונות אל עבר העיירה אסמרלדס, שם תביא את משפחתה למנוחות ותבשר את החדשות המזעזעות לשלושת ילדיה של אחותה, שהתייתמו מאמם.
בעוד אקוודור ממשיכה לנסות לנקות מעליה את ההריסות של רעידת האדמה הקשה ביותר שהיכתה בה זה כמה עשורים, הסיפורים המחרידים על האבידות הקשות עולים מתוך ההרס הגדול. רעידת האדמה שפקדה אתמול (א') לפנות בבוקר את המדינה, בעוצמה של 7.8, השאירה שובל של הרס בקו החוף הרגוע של המדינה: כבישים קרסו, מגדל פיקוח אווירי התמוטט, ובתים ובניינים פשוט השתטחו.
הנשיא רפאל קוראה אמר מוקדם יותר היום שמניין ההרוגים "עוד צפוי לעלות, ובאופן ניכר. עלות השיקום תעמוד על מיליוני דולרים. אבל הרוח האקוודורית יודעת להמשיך הלאה, ותדע להתגבר על הרגעים הקשים ביותר הללו".
פורטובייחו, בירת המחוז שהוכה ברעש ובה מתגוררים 300 אלף תושבים, היא אחת הערים שנפגעו הכי קשה, וראש העיר דיווח כי יותר מ-100 בני אדם נהרגו בה. משפחת קינדה נסעה לשם מביתה שבצפון המדינה במשך שעות ארוכות כדי להוריד את סיירה בביתה של הדודה אסטופינן, ימים ספורים לפני שהייתה אמורה להתחיל לימודי רפואה – במלגה מלאה.
"היא הייתה האחיינית האהובה עליי", סיפרה אסטופינן. "חשבתי שאני אקבל בת למשך שש השנים שייקח לה לקבל את התואר. זה היה אמור להיות רגע משפחתי משמח, אבל זה הפך לטרגדיה. בחיים לא חשבתי שהחיים שלי יכולים להיהרס בדקה אחת".
350 הרוגים, 230 רעשי משנה, אלפים ללא בית
הרעש העוצמתי השבית את החשמל בהרבה מערי ועיירות החוף. רבים נמלטו להרים מחשש לצונאמי, וגילו שאין להם בתים לחזור אליהם, או שבתיהם עשויים לפתע לקרוס מעליהם. המכון לגיאופיזיקה במדינה מסר כי עד אתמול בערב נמדדו כבר כ-230 רעשי משנה, כמה מהם חזקים במיוחד. בעיירות שנפגעו באופן הקשה היותר כמעט כל מבנה ומבנה קרס אל הקרקע.
ההיצע של מקלטים מאולתרים הוא נמוך מאוד, ורבים מפחדים לשוב לביתם. לא מעט מתושבי העיירות ההרוסות כבר בילו לילה שני בחוץ, מחובקים עם שכניהם תחת כיפת השמיים. כוחות ההצלה ממשיכים במאמציהם לאתר לכודים בין ההריסות.
הנשיא קוראה קיצר את ביקורו בוותיקן וטס היישר לעיר מאנטה כדי לפקח על מאמצי החילוץ. עוד לפני שדרך על אדמת אקוודור הוא חתם על צו המכריז על מצב חירום לאומי. בנאום אמש מפורטובייחו אמר קוראה כי מדובר באסון הטבע הקשה ביותר שהיכה במדינה מאז רעידת האדמה ב-1949 שגבתה יותר מ-5,000 חיים.
בזמן שהמחלצים נוברים בהריסות באזור מוקד הרעש, לעתים אף חופרים עם ידיהם, החלה גם להגיע העזרה הבינלאומית. יותר מ-3,000 חבילות של סיוע ואוכל הגיעו למדינה לצד 8,000 ערכות לינה. ונצואלה וקולומביה השכנות שלחו רכבות אוויריות, מכסיקו וצ'ילה שלחו צוותי חילוץ.
"אנחנו לא מפחדים - אנחנו מיואשים"
הממשלה הודיעה כי תמשוך כ-600 מיליון דולר של כספי חירום עבור פעולות השיקום, אך בינתיים ממשיכים מאמצי החפירות והתקווה במרוץ נגד הזמן. "למען השם, עזרו לי למצוא את המשפחה שלי", התחנן מנואל קיחיחה, 27, שעמד ליד בניין שהתמוטט בפורטובייחו. הוא אמר שאחיו הגדול, ג'וניור, כלוא תחת ערימה של פלדה ובטון יחד עם שני קרובי משפחה נוספים.
"הצלחנו לראות את הידיים ואת הרגליים שלו, אפילו שהוא קבור. אבל המשטרה העיפה אותנו משם ואמרו לנו שיש חשש שכל הבניין יקרוס", אמר קיחיחה בזעם. "אנחנו לא מפחדים. אנחנו מיואשים. אנחנו רוצים למשוך משם את המשפחה שלנו".
כלי תקשורת מקומיים דיווחו על לילה שני של ביזה בעיר מאנטה לאחר ש-180 אסירים מבית כלא ליד פורטובייחו הצליחו לברוח במהלך כל הסערה. מהרשויות נמסר כי כ-20 אסירים נתפסו מחדש ואחרים שבו בכוחות עצמם.
"המצב הוא פשוט קורע לב", אמר חיימה אוגלדה, העורך הראשי של אחד העיתון הפופולרי ביותר בפורטובייחו. "אני הולך לחזור הביתה ולחבר את אשתי ואת שני ילדינו. אנחנו אלו שהיה להם מזל. אנחנו נשארנו בחיים".