איך משפצים רגע לפני הקיץ
החלטתם לשפץ ולהוציא אלפי ואף עשרות אלפי שקלים לשיפור ותיקון ביתכם? לפני שנכנסים חשוב לחתום על חוזה עם הקבלן ולהכין תוכנית עבודה מפורטת. ומה עוד חשוב לדעת? המומחים עונים
בשיתוף חברת תרמוקיר
תכף בעל המקצוע שבחרתם בו לשיפוץ ביתכם נוחת במפתן הדלת. כבר החלטתם איפה לשפץ וכמה להשקיע ואתם רואים כבר איך נראה הבית לאחר סיום התהליך. אבל קודם לכן, אסור לפספס כמה נקודות חשובות. אספנו עבורכם כמה טיפים קריטיים.
עשר המכות של עולם השיפוצים
אחד הטיפים החשובים ביותר הוא לבקש מספר הצעות מחיר מבעלי מקצוע מוסמכים ולוודא שהם רשומים כקבלנים בהתאחדות קבלני השיפוצים. לדברי יואל מושעי, מנהל אגף לקוחות וסחר בחברת תרמוקיר, רצוי גם לבקש ממליצים לפרויקטים דומים ואף לשוחח עם הלקוחות הקודמים. "רוב האנשים לא עושים זאת, אבל אין חכם כבעל ניסיון. כך אתה יכול לשמוע איך התנהגו הקבלנים, מה היו לוחות הזמנים ואתה רואה בעיניים את העבודה שנעשתה".
מושעי מדבר על החשיבות של הכנת חוזה טרם הכניסה לשיפוץ: "יש להכין חוזה שבו יצוין שהקבלן מתחייב לעבוד רק עם מוצרים תקניים בעלי תו ירוק וכן לבקש לעבוד עם ספקים שנותנים ליווי ותמיכה טכנית באתר. הם צריכים לבוא, לתת מפרט ולראות כיצד מתבצעת העבודה. חשוב לוודא איתם גם שיגיעו לראות כיצד העבודה מתבצעת. במקרים כאלה הסיכוי לכשל ולעבודה לא נכונה מצטמצמים. החברות הגדולות עושות את זה ותרמוקיר שמה על כך דגש".
גם איציק ימין, מנהל ערוץ בתי המסחר בחברת תרמוקיר, שם דגש על שלבי התכנון של השיפוץ. "התכנון הוא קריטי וקובע עם איזה חומרים ישתמשו בשיפוץ, מהו התהליך שיתבצע, למשל, איך תיראה מערכת אחידה ומלאה החל משלב הטיח דרך שלב האיטום ועד שלב ההדבקה. לא מעט שיפוצניקים ובעלי מקצוע לא יבצעו מערכת טיח אלא יפרקו את האריחים וידביקו ישירות עליהם מחדש. זה לא תקין – צריך לבנות מערכת שלמה ואוטמת שתיתן מענה במיוחד ב"חדרים רטובים", שתתאים לסוג האריח שאנחנו הולכים להדביק, אם זה ברמת הדבק או הגמישות ואם זה ברמת הרובה".
מושעי מוסיף טיפ מועיל נוסף. לדבריו חשוב גם לקנות מוצרים שהם חלק ממערכת, כלומר חברה אחת שתספק את הפתרון לאותו היישום. "את הדבק והרובה תקנה מאותה חברה שיוכלו לעבוד ביחד ויהיו מסונכרנים ברמה הטכנית והכימית יחד. אם אתה בוחר בחברה אחת, לך איתה עד הסוף. מבחינת אחריות גם אתה שקט יותר. הלקוחות כיום גם מעדיפים לקנות מחברה שקיימות זה באסטרטגיה שלה והיא דואגת לסביבה הירוקה שבה היא עובדת ודואגת לפגיעה מינימלית בטבע אם בכלל".
"לדרוש מהשיפוצניק פרטי לעבוד עם החברות"
כיום לכל החברות הגדולות ואלו שמכבדות את עצמן יש יועצים ומומחים שיודעים לתת מענה בין אם בנושא מים, חשמל, דבק ומערכות הטיח, כאשר המענה יכול להיות טלפוני וגם בהגעה פיזית. ואם החלטתם לפנות לשיפוצניק פרטי? ימין ממליץ לבקש ממנו לעבוד עם אחת החברות שיתנו לו הנחיות לביצוע תוך שימוש בחומרים שאתם תבחרו לו. "רוב הסיכויים שבעל המקצוע לא יתנגד, לרוב הוא אפילו יקבל זאת באהבה. השיפוצניקים עצמם מרוויחים המון ידע עם מפגשים עם אותן חברות".
לדבריו, לא מעט פעמים אנשים בוחרים את ההצעה הזולה ביותר שלא תיתן להם את הפתרון הטוב ביותר. "ברמת החומרים, מי שקונה עכשיו אריחי קרמיקה לקירות האמבטיה יש מגוון רחב: החל מפורצלן שרמת הספיגה שלו נמוכה, ועד לקרמיקות שסופגות עד 17 ו-18 אחוזים של מים. האריחים שסופגים מעל 10% צריכים התייחסות שונה בסוג הדבק שהולכים להדביק איתו. שימוש בדבק רגיל במצב כזה יביא אותנו לחוויה לא נעימה של התפרקות או נפילת אריחים".
לגבי שיפוץ בקיץ, ימין ממליץ שלא לעבוד בשמש חשופה. "אם עושים שיפוץ בחוץ חובה לקרות את האזור ולהציב הצללה, אסור לעבוד בטמפרטורות גבוהות וצריך לתכנן נכון את המערכת כדי שתתפקד היטב בכל עונות השנה. תוך שימת דגש מיוחד על איטום. חשוב לטפל בנקודות התורפה כגון מפגשי תשתיות/חומרים שונים על מנת למנוע סדיקה, התרופפות אריחים וכדומה. בכל העבודות יש להיצמד להנחיות היצרנים והתקנים הרלוונטים".
ירידה לרזולוציות קטנות חוסכת הרבה כסף
קלודי מיזן, יועץ טכני בכיר בחברת תרמוקיר, התייחס לפרטים הטכניים החשובים בעת חתימת חוזה עם קבלן השיפוצים: "יש לעבוד על פי חומרים שעומדים לפחות בדרישות התקנים הרלוונטיות. לא לכל החומרים שווה מבחינה כלכלית לשים תו תקן אז לפחות שיהיו דרישות תקנים רלוונטיות.
"חשוב לקבוע זמנים במדויק עם הקבלן כדי שלא תהיה סחבת. בנוסף, אותו קבלן שהחלטנו לעבוד איתו, צריך לעמוד על כך שהוא יהיה באתר ושלא מחר יביא קבלן משנה שיעבוד בשבילו. יש לשים לב שהתוכניות יהיו סגורות עד הפרט האחרון ושלא כל שינוי קטן יהיה תוספת מחיר משמעותית. לכן אני ממליץ להוסיף גם בחוזה אופציות לשינויים מסוימים ולרדת לרזולוציות קטנות כדי שאחרי זה שוב המחיר לא יקפוץ והקבלן יגיד: '"מה פתאום האריח הזה עולה הרבה יותר"'.
כשמשפצים בית קודם כל צריך להסיר את כל הדברים הישנים שכבר לא משתמשים בהם: מזגן ישן, נקודות חשמל לא שמישות ובאחריות הקבלן לעשות זאת. אך יש מקרים שבהם לא צריך להרוס תשתית קיימת. מיזן מציין כי "אם עושים ריצוף חדש למשל, יש כיום חומרים שכדי להשתמש בהם לא חייבים לפרק את הריצוף הישן והם יודעים להתחבר לקיים וכך אפשר לחסוך עלויות".
הוא מוסיף: "כשעושים חיפוי או ריצוף, צריך להקפיד למרוח חומר על גב האריח. הרבה קבלנים לא עושים זאת, כי זוהי עבודה נוספת ועוד כסף והם מעדיפים להימנע מכך. לאריחי הפורצלן הקיים אין יכולת ספיגה טובה ולכן אחרי כמה שנים הם יכולים להתנתק, ולכן חשוב להוסיף את השכבה הזו. חשוב גם להשאיר מרווח קטן בין האריחים, בקרמיקה או פורצלן זה 3 מ"מ. בהיקף ברצפת החדר גם כן צריך להיות מרווח קטן של 6 מ"מ ולמלא אותו בחומרי איטום כדי שאם נרצה לשטוף את הרצפה למשל, המים לא ייכנסו פנימה ויוצרים בעיות מתחת".
טיפים חשובים לשיפוץ הגינה
מיזן מספר על התהליך: "חשוב שלא להצמיד את הגינה לקירות כי כשיורד גשם זה מתיז על האדמה ומשם מלכלך את הקירות בחלקם התחתון. יש לקוחות שמשקיעים כיום בחוץ עם שליכט צבעוני ו/או אבן וחבל שזה יתלכלך, לכן יש לקחת לפחות מטר רווח בכל הקירות שמסביב כשמחליטים לעשות גינה בחוץ. באותו מטר רווח אפשר לשים אבנים קטנות כמו חצץ, טוף (נוצר מדחיסה של אפר געשי – י.כ.), בזלת וכך למנוע אפשרות לנזק בעקבות המים.
"כששותלים עצים צריך לקחת בחשבון שהם גדלים והם עלולים להפריע לדברים בבית ולתנועה בו ולכן גם אותם צריך להציב כמה מטרים ממפתן הכניסה לבית. צריך גם להתאים את סוג העצים: עץ שזקוק לשמש לא כדאי להציב במקום מוצל ולהיפך. בנוסף, העצים מסייעים לבית להצללה בקירות, ולכן צריך להציבם בקיר מערבי ודרומי. ההצללה הזו בעצם מסייעת להפחית את החימום בקירות הבית ואז נצטרך פחות אנרגיה כדי לקררו".
לבסוף הוא ממליץ על בידוד תרמי בקירות הבית ובחלונות, שוב כדי למנוע חימום יתר על הקירות. "כך, לא צריך לרוץ להדליק את המזגן כשמגיעים הביתה. במצב זה אין שינויים קיצוניים בטמפרטורה בתוך הבית ואין מאמצים שחלים על המבנה ופוגעים בו".