5 המזונות העיקריים המסייעים במניעת דלקות בגוף
דלקת היא גורם מפתח בהתפתחותן של מחלות. שמירה על רמה נמוכה של דלקתיות בגוף נמצאה כאחד הגורמים לאריכות חיים טובים ובריאים. דיאטנית קלינית מסבירה מה הם חמשת המזונות שמגנים מפני רמת דלקתיות גבוהה בגוף, ומולם את המזונות שמעודדים התפתחות דלקות שמהם מומלץ לצרוך במתינות
מהו המפתח לחיים ארוכים יותר ובריאים יותר? מחקר חדש קובע, כי ייתכן שהמפתח הינו רמות הדלקת בגופכם. חוקרים בחנו את בריאותם של למעלה מ-1500 אנשים ובהם 680 אנשים שחצו את גיל 100 וצאצאיהם. הם מצאו, כי דלקת היתה הגורם המשמעותי ביותר, מבין אלה הניתנים לשליטה, לניבוי תוחלת חייו של אדם.
עוד במדור 60 פלוס:
תזונה מרפאה: למה כדאי לעבור לטבעונות גם בגיל מבוגר
מהו הסוד של האנשים המבוגרים שנראים צעירים לגילם?
ארגון הבריאות מצא: ארבעת הגורמים לחיים מאושרים
מהי דלקת?
דלקת מהווה חלק חשוב בתגובה החיסונית של הגוף, בלעדיה איננו יכולים להחלים. עם זאת, דלקת מוגזמת פוגעת באיברי גופנו. במחלות מסוימות, כגון דלקת מפרקים, המערכת החיסונית מעוררת תגובה דלקתית למרות שאין דלקת שיש להילחם בה. הדבר גורם למערכת החיסונית לתקוף רקמות רגילות ועשוי לגרום לנזק לטווח הארוך.
רמות נמוכות של דלקת: חיים ארוכים ועצמאיים
במחקר חדש אודות הזדקנות, זיהו החוקרים אילו סממני בריאות ממלאים את התפקידים המכריעים ביותר בהגעתם של אנשים לגיל 100 ואף יותר. יותר מכל גורם אחר, דלקת כרונית התגלתה כגורם הניתן לשינוי החשוב ביותר, הן בהגעה לגיל 100, הן ביכולת ליהנות מבריאות גופנית ושכלית טובה יותר בדרך לשם.במחקר השתתפו למעלה מ-1500 אנשים בגילאי 50-110. מכלל המשתתפים, כ-680 חצו את גיל 100 ו-167 נוספים היו זוגות צאצאים של אותה הקבוצה. החוקרים מדדו סממני בריאות שונים הידועים בתרומתם לזקנה, ובהם קצב חילוף החומרים, רמות דלקת, תפקודי כבד וכליות, ואורך הטלומרים (טלומרים הינם ה"מכסים" המגנים בקצותיהם של הכרומוזומים הקשורים להזדקנות והם רגישים לחולי). החוקרים מצאו כי לצאצאיהם של בני ה-100 ומעלה הסיכוי הטוב ביותר לשמור על אורך טלומר "צעיר", דבר המקנה להם ככל הנראה סיכוי גבוה מהממוצע להגיע לגיל 100. עם זאת, עבור רוב האוכלוסייה אורך הטלומר אינו גורם נתון לשינוי. אם אחד מהוריכם חי עד גיל 100 או יותר, אלו חדשות מצוינות עבורכם, אבל לא כן עבור כל אחד אחר.
דלקת, לעומת זאת, נתונה לשינוי, ובמחקר זה זוהתה כגורם הממלא את התפקיד הגדול ביותר לגבי אורך חייהם של אנשים וחדותם השכלית בדרכם לשם.
רמות הדלקת עלו עם הגיל עבור כל משתתפי המחקר, אך למשתתפים אשר להם היו הרמות הנמוכות ביותר היו הסיכויים הטובים ביותר להזדקן בעודם שומרים על חדות מנטלית ועל חיים עצמאיים.
5 מזונות שיגנו מדלקת
דרך אחת לשלוט בדלקת הינה באמצעות תזונה מאוזנת. הן בהוספתם לתפריט של מזונות המפחיתים דלקת, הן בצמצום צריכתם של מזונות המעודדים דלקת. למשל, מזונות עשירים בסוכר ושומן רווי עלולים לדרבן הישנותה של דלקת ובכך יחמירו את מצבכם. מתינות היא לרוב האסטרטגיה הטובה ביותר.
לפי ההמלצות יש לשלב בתזונה מזונות שהם שומניים באופן טבעי, עליים ומכילים חלבון וסיבים. נסו להוסיף לצלחתכם את המזונות הבאים, אשר להם תכונות נוגדות-דלקת:
דגים שומניים: אכלו דגים שומניים כגון סלמון, מקרל, טונה וסרדינים פעמים ספורות בשבוע ותזכו ליתרונותיהן של חומצות שומן מסוג אומגה 3, אשר הוכח שהן מסייעות בהפחתת דלקת.
סיבים: חפשו דגנים מלאים, שעועיות ומזונות אחרים עשירים בסיבים, אשר מעודדים את צמיחתם של חיידקים בריאים, הנלחמים בדלקת.
ירקות עליים ירוקים כהים: הוסיפו לצלחתכם תרד, כרוב עלים מסוג קייל, כרוב ירוק מסוג קולארד וברוקולי.
אגוזים וסויה: לאגוזים וכן למוצרי סויה, כגון חלב סויה, אדממה וטופו, תכונות נוגדות-דלקת, והם מקור טבעי לחלבון.
שמן זית: הדבר המקנה לשמן זית כתית את טעמו הוא גם המקור לתכונות נוגדות-הדלקת של שמן זה. הוכח כי לרכיב המזון הנמצא בשמן זית, אולאוקנתל (Oleocanthal), השפעה אנטי-דלקתית הדומה לזו של איבופרופן.
3 מזונות שגורמים לדלקת
בעודכם מוסיפים מזונות אלה לתפריט שלכם, עליכם להפחית בצריכתם של המזונות הבאים, המעודדים הישנותה של דלקת:
שומן רווי: פחות מ-7% מהצריכה הקלורית שלכם אמורה להגיע משומן רווי. זאת מפני שצריכה במינונים גבוהים יותר עשויה לעורר תגובה דלקתית. הדבר מגרה את אותם הקולטנים המגורים על ידי חיידקים רעים. מזונות אלה כוללים מרגרינה, בשר מן החי ומזונות מטוגנים, ובמיוחד אם טוגנו בשומנים מוקשים.
סוכרים מזוקקים ופחמימות: לחם לבן, אורז לבן ופסטה מקמח לבן הינם מזונות עשירים בפחמימות מזוקקות, אשר מעוררות תגובה דלקתית כאשר הן נצרכות בהגזמה. בנוסף, מזונות המכילים סירופ תירס עתיר בפרוקטוז, כגון משקאות מוגזים וקינוחים, מחזקים דלקת ועלולים להוביל לתנגודת אינסולין, המעלה את הסיכון לסוכרת בקרב אנשים בעלי נטייה גנטית.
אלכוהול: למרות שיין אדום מופיע לעתים תכופות בתפריט המזרח התיכון, אלכוהול מעודד דלקת.
מתינות היא המפתח
עבור כל המזונות הללו, חשוב להתמקד בכמות. אמנם בשר בקר, למשל, הינו מקור לשומן רווי, אך בה בעת הוא מהווה מקור טוב לחלבון איכותי.
העניין לגבי דלקת בגוף, כמו המזונות השולטים בה, הוא במציאת האיזון הנכון. אנחנו זקוקים לה להישרדותנו, אך גם עודף מדבר טוב עלול לפגוע בנו.
צפו באומינה מלמדת להכין שייק ממזונות-על שמגן מפני דלקתיות בגוף. מומלץ ברמה יומיומית: