שתף קטע נבחר

 

בית המשפט עם רוצח ההמונים: "קיבל יחס משפיל"

קשה קצת להאמין, אבל בית המשפט בנורבגיה קבע כי זכויותיו של אנדרס ברינג ברייויק, שרצח 77 בני אדם לפני 5 שנים, הופרו במהלך מאסרו. אף שיש לו גישה לטלוויזיה ולמחשב, החזקתו בבידוד מפרה את האמנה האירופית לזכויות אדם. "גם הקפה קר מדי והאוכל גרוע מעינויים", טען

רוצח ההמונים בבית המשפט לפני כחודש (צילום: AFP) (צילום: AFP)
רוצח ההמונים בבית המשפט לפני כחודש(צילום: AFP)
נורבגיה הפרה את זכויות האדם של רוצח ההמונים אנדרס ברינג ברייויק, שירה למוות ב-77 בני אדם לפני חמש שנים, בכך שחשפה אותו ליחס ועונשים בלתי אנושיים או משפילים במהלך ריצוי מאסרו בגין מעשה טרור ורצח המוני. כך קבע היום (ד') בית משפט במדינה.

 

ברייויק פנה לבית המשפט נגד הרשויות בנורבגיה במרס האחרון, והאשים אותן בהפרת סעיף באמנה האירופית לזכויות אדם הנוגע ליחס משפיל ובלתי אנושי, בין היתר על ידי החזקתו בבידוד הרחק מאסירים אחרים בכלא סקיין. הממשלה דחתה את הטענה ואמרה כי מתייחסים אליו באנושיות ובכבוד למרות המעשים החמורים שלו. אך בית המשפט המחוזי באוסלו קבע כי תנאי מאסרו של ברייויק אכן הפרו את סעיף 3 באמנה האירופית.

תנאים "משפילים" בכלא. חדרו של ברייויק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תנאים "משפילים" בכלא. חדרו של ברייויק(צילום: רויטרס)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 

 

הטבח בנורבגיה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במסמכים שהגישה המדינה לבית המשפט נכתב שלברייויק יש גישה לטלוויזיה, למחשב ולקונסולות משחק. אמנם נאסר עליו לפגוש אסירים אחרים, אבל הוא יכול לדבר עם סוהרים ועם הצוות המקצועי בבית הסוהר.

 

"האיסור על יחס בלתי אנושי ומשפיל מייצג ערך ייסוד בחברה דמוקרטית", הסבירה השופרת הלן אנדנאס סקוליק בפסיקתה. "זה צריך להיות מיושם לא משנה מה – גם ביחס לטרוריסטים ורוצחים". בהמשך הוסיפה כי "זהו עולם מנותק לחלוטין עם מעט מאוד קשר אנושי", וכי לא היה שום ניסיון להקל על מאמצי האבטחה סביב האסיר "אף שברייויק התנהג באופן מופתי בזמן שהותו בכלא".

 

עם זאת דחתה השופטת טענתו של ברייויק כי הממשלה גם הפרה את זכותו לחיים פרטיים ומשפחתיים. בית המשפט גם פסק כי על המדינה לשלם את הוצאות המשפט של ברייויק בדך 300 אלף קרונות (37 אלף דולר) לקראת ההכרעה בבית המשפט, עורכי הדין משני הצדדים אמרו שיערערו אם ההחלטה לא תהיה לטובתם.

 

הפרשה הנוכחית של ברייויק נגד הרשויות, שהחלה בחודש שעבר, עוררה סערה רבה במדינה שנאלצה שוב לפתוח את הפצעים מאותו יום מזעזע לפני חמש שנים. אבל גם היו לא מעט שהעלו גיחוך לטענותיו של הרוצח על תנאי מאסרו. בין היתר התלונן ברייויק שהקפה בכלא קר מדי, וכי הארוחות שמחוממות במיקרו "גרועות יותר מעינויים של הדמיית טביעה".

 

ביולי 2011 פוצץ ברייויק מטען חבלה שגרם לנזק רב בלב הבירה הנורבגית. לאחר מכן הוא יצא לאי אוטויה, אי נופש קטן ובו בתי קיט מעץ מרחק של כ-35 קילומטרים מאוסלו, כשהוא לבוש במדי קצין משטרה. הוא ירה ללא הבחנה לעבר משתתפי כנס צעירי מפלגת השלטון, שעה שאלה ניסו להימלט ממנו ברגל או בשחייה. גופות הצעירים נמצאו מפוזרות לאורך חופי האי ובמים. האסון הוגדר כקשה ביותר שידעה נורבגיה מאז מלחמת העולם השנייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ברייויק בבית המשפט במרס האחרון
צילום: AFP
מומלצים