המאבטח שעיכב את הסכם השכר במשק
20 שנה הועסק שמחה יופה כעובד קבלן באבטחה במשרד האוצר - אך לא עוד. יו"ר ההסתדרות ושר האוצר סיכמו כי הוא ייקלט כעובד מן המניין - לא לפני שהדבר כמעט טרפד את מסגרת הסכם השכר החדש למגזר הציבורי. צפו בראיון שערכנו עימו באולפן ynet
שמחה יופה כבר לא עובד קבלן: במשך כ-20 שנה הגיע שמחה יופה לעבודתו כמאבטח במשרד האוצר, במעמד של עובד קבלן. השבוע הוא סוף כל סוף נקלט כעובד מן המניין במשרד - הישג שהתאפשר בזכות דרישתו של יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן לקלוט אותו להעסקה ישירה, במסגרת הסכם השכר שנחתם מול האוצר לעובדי המגזר הציבורי.
בהסתדרות טוענים כי המקרה של יופה היווה סלע מחלוקת מרכזי בין הצדדים, שעלול היה לטרפד את חתימת ההסכם מכיוון שבאוצר התמהמהו בתחילה עם ההסכמה לדרישה. במשרד הממשלתי התרצו ברגע האחרון וכיום הוא מקבל את התנאים המגיעים לעובדי מדינה. בראיון לאולפן ynet סיפר יופה מה המשמעות בלהיות עובד קבלן כמעט 20 שנה - וכיצד זכויותיו ותנאיו סוף כל סוף השתפרו. צפו:
הסכם השכר החדש במגזר הציבורי נחתם השבוע. עם זאת, עקרונותיו סוכמו כבר בדצמבר 2015, בתום דיונים מרתוניים לאורך לילה דרמטי, שבו נמנע ברגע האחרון איום ההסתדרות בהשבתת המגזר הציבורי. ההסכם קבע תוספת שכר בשיעור 7.5% ומענק בגובה 2,000 שקל, שמחציתו כבר חולקה למרבית העובדים בינואר השנה.
יופה תושב מעלה אדומים, גרוש ואב לשניים, עבד בסך הכל במשך 24 שנים באבטחה, כולן כעובד קבלן. למשרד האוצר הגיע לפני כ-20 שנה. לאורך השנים החליף מספר קבלנים בכל פעם שיצא מכרז חדש, דבר שהשפיע בהתאם על התנאים ויחסי העבודה. בעת, בעקבות קליטתו כעובד מהשורה, יגדלו ההפרשות שלו לפנסיה, דמי ההבראה והאחוזים על שעות נוספות, לצד שיפור נוסף בתנאיו.
כיום הוא מקבל את כל התנאים של עובדי מדינה, כולל שעות נוספות, כוננויות וכיוצ"ב. לשאלה האם ציפה ששר האוצר ויו"ר ההסתדרות יטפלו במקרה הזה באופן כזה פרטני, הוא משיב בחיוב. "כן, האמנתי להם", הוא אומר. "זה לא היה קל בכלל, כי מאוד קשה לסובב את המערכת לדרך הנכונה ולתקן אותה. זה היה בעצם ממש מהפכה".
"ממש מהפיכה"
המקרה של יופה הגיע ללב הדיונים הקדחתניים מול האוצר על ההסכם למגזר הציבורי, לאור דרישת יו"ר ההסתדרות. "לפני כמה שנים פניתי לראש ההסתדרות אבי ניסנקורן וביקשתי לברר את העניין שלי, כי אני הרבה הרבה שנים במשרד ומה מחכה לי בעתיד? השנים עוברות", מספר יופה בראיון. "אני החלטתי שזה המקצוע שמפרנס אותי ואת משפחתי והחלטתי להתקדם. למדתי בקורסים, קורס קב"טים, סיימתי את הקורסים והמשכתי לעבוד".
יו"ר ההסתדרות מסר ל-ynet כי "כל אדם הוא עולם ומלואו ובכל הסכם שאני עושה אני מסתכל על אנשים. 20 שנה אני נכנס למשרד האוצר ובכל פעם רואה את יופה. הוא בנה את כל חייו סביב המקום. לכן באתי לשר האוצר ואמרתי שלו שאחת הבשורות במסגרת ההסכם תהיה לתת לשמחה מעמד של עובד קבוע בהעסקה ישירה.
"השר כחלון שיתף פעולה, אולם מאז סוף דצמבר ועד היום הנושא נתקל בקשיים ואמרתי שלא אחתום על ההסכם לפני שזה יסתדר. בבוקר חתימת ההסכם התקבל האישור", הוא מוסיף. "בסופו של דבר, יחסי עבודה ונושאים חברתיים זה אנשים. מבחינת יופה זה שינוי כל עולמו ואני חושב שהדברים הללו צריכים לעמוד כנר לנגד עינינו, גם שכמקבלים החלטות רוחביות".
שר האוצר, משה כחלון מסר כי "לא יכולתי לחשוב על סיטואציה יותר סמלית ומרגשת לחתום על הסכם השכר כאשר שמחה נמצא לידי. שמחה נקלט כעובד מן המניין במשרד האוצר אחרי 18 שנים בהן היה מועסק כעובד קבלן. בעקבות ההסכם שחתנו עם ההסתדרות אלפי עובדים נוספים יקלטו כעובדים מן המניין ואנחנו מתכוונים להמשיך במגמה הזאת. תופעת עובדי הקבלן היא תופעה פסולה שהייתה נהוגה במדינת ישראל בשנים האחרונות ואין לה מקום בחברה שלנו. זה תהליך ארוך ומורכב אבל הכי חשוב שהתחלנו אותו".