שתף קטע נבחר
 

אלוהים, נצור את המלכה ותן לה רוקנ'רול

הביטלס שרו לבחורה הנחמדה שלא תורמת הרבה לשיחה, הסמית'ס קברו אותה בטרם עת ואיך אפשר בלי המנון הפאנק הבועט של הסקס פיסטולס? לרגל יום הולדתה ה-90 של מלכת בריטניה אליזבת השנייה, חזרנו למיטב השירים שהללו, פחות או יותר, את הוד מעלתה

יום הולדתה ה-90 של מלכת אנגליה, אליזבת השנייה, שחל היום (ה') הוא הזדמנות נהדרת להיזכר במוסד המלוכה הארכאי, ובעובדה שהוא מיוצג כבר 63 שנים על ידי אישה שזכתה להנצחה בשלל יצירות מוזיקליות. חלקן האדירו אותה, אחרות, ובכן, פחות.

 

היי גיררררל. אליזבת המלכה חוגגת 90 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
היי גיררררל. אליזבת המלכה חוגגת 90(צילום: MCT)

"Her Majesty" - הביטלס

"Abby Road" נחשב לאחד האלבומים הטובים בקטלוג של הביטלס (לא שיש שם אלבומים לא טובים, למען האמת). בתרבות הפופולרית הוא זכור בעיקר בשל העטיפה האיקונית בה צועדת הלהקה על מעבר חציה, ובזכות קלאסיקות כמו "Because" ,"Here Comes The Sun" ו-"Come Togather". אך חובבי הלהקה האמיתיים יודעים גם שאסופת השירים הזו מסתיימת בשיר קטן שאורכו 23 שניות בלבד בשם "Her Majesty", אותו כתב פול מקרטני.

 

ביטלס - "Her Majesty"

ביטלס - "Her Majesty"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"הוד מלכותה היא בחורה די נחמדה, אבל אין לה יותר מדי מה להגיד", שר שם מקרטני. "הוד מלכותה היא נערה די נחמדה, אך היא משתנה מיום ליום. אני רוצה להגיד לה שאני אוהב אותה נורא, אבל אני צריך למלא את הבטן ביין. הוד מלכותה היא נערה די נחמדה, יום אחד אעשה אותה שלי". כן, מדובר באחד השירים הבודדים שמהללים את המלכה, גם אם ההגדרה "נערה" למי שהיתה בשנת יציאת השיר כבר בת 43, מעט משונה.

 

לפנינו השיר הקצר ביותר של הביטלס (באופן מעניין, באותו "Abby Road" מופיע גם "I Want You", השיר הארוך ביותר של הרביעייה), ועל אף אורכו הוא זכה לשלל גרסאות כיסוי, מהרכבים כמו טוק טוק טוק, צ'אמבאוואמבה, דייב מת'יוס ואפילו סולן פרל ג'אם, אדי וודר.

 

"יום אחד תהיי שלי, הוד מעלתך". הביטלס שרים למלכה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"יום אחד תהיי שלי, הוד מעלתך". הביטלס שרים למלכה(צילום: gettyimages)

מקרטני עצמו ביצע אותו ב-2002 במופע "Party At The Palace" שהתקיים בחצר ארמון בקינגהאם, לרגל חגיגות 50 שנות שלטונה של המלכה. אליזבת, אגב, מוזכרת בשני שירים נוספים של הלהקה, "Mean Mr.Mustrad" מאותו האלבום, ו"Penny Lane" המוקדם יותר.

 

"God Save The Queen" - הסקס פיסטולס

אם יש משהו שממחיש היטב את ההבדל העצום בין בשורת הרוק של הביטלס ושנות ה-60 לבין זו המתריסה והחומצית שנשאו עמן שנות השבעים והסקס פיסטולס - זהו כנראה השיר הזה. "God Save The Queen" של חלוצי הפאנק, שכולו התרסה ויריקה בפרצופו של מוסד המלוכה, יצא ב-1977, במקביל חגיגות 25 השנים לעלייתה של אליזבת לכס.

 

הסקס פיסטולס - "God Save the Queen"

הסקס פיסטולס - "God Save the Queen"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עם צאתו נחשב השיר, פרפרזה פרועה על ההמנון הלאומי של הממלכה המאוחדת, לשערורייתי מסיבות מובנות ונאסר להשמעה בתחנות הרדיו הבריטי הממלכתיות. הפיסטולס טענו שלא כתבו אותו משנאה לבריטניה אלא מאהבה לה, וכי מדובר בשיר מחאה על היחס של בריטניה לבני מעמד הפועלים שבה, זאת על אף שורות כמו אלוהים, נצור את המלכה, היא לא יצור חי, אין עתיד, ואנגליה מפליגה חלומות".

 

"את לא בנאדם, אליזבת". גם הסקס פיסטולס מהללים (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"את לא בנאדם, אליזבת". גם הסקס פיסטולס מהללים(צילום: gettyimages)
 

כמובן שהוא הפך ללהיט ענק גם בלי עזרת ה-BBC, ונותר קלאסיקת פאנק עד היום. עם השנים הוא קצת איבד מעוקצו, ולראייה - חגיגות פתיחת אולימפיאדת לונדון, שהתקיימה ב-2012 בשנה בה ציינה אליזבת 60 שנות מלכות, נפתחו עם סרטן קצר שביים דני בויל ("טריינספוטינג") שכלל קטע מהשיר. את הטקס עצמו פתחה, כמובן, המלכה עצמה.

 

"The Queen Is Dead" - הסמית'ס

הביטלס היו מאוהבים בה בסיקסטיז, הפיסטולס ביקשו מאלוהים שיציל אותה (פחות או יותר) בסבנטיז, ובאייטיז באו מוריסי וג'וני מאר - וקבעו את מותה. "המלכה מתה" שיצא ב-1986, הוביל את אלבומם השלישי של הסמיתס', שזכה לאותו השם ונחשב על ידי רבים כיצירה הגדולה ביותר של ההרכב.

 

הסמית'ס - "The Queen is Dead"

 

על אף המשתמע משמו, לא בטוח שהלהקה התכוונה להכריז בשירה על מותה של אליזבת, והטייטל יכול להתייחס גם לסצנה המפורסמת מהטרגדיה השייקספירית "מקבת'", בה נאמר לגיבור כי רעייתו נרצחה. מחזה שייסקפירי אחר שאולי היווה השראה הוא "סימבלין". בכל מקרה, מדובר בפנטזיה די אפלה של מוריסי, שמתארת סיטואציה בה ראשה של המלכה בתוך קלע כדבר ש"עם כל הצער, נשמע באמת כמו דבר נפלא".

 

"Elizabeth My Dear" - הסטון רוזס  

גם שנות ה-90 ידעו יצירות שעסקו במלכה, חלקן כבר בחרו לפנות אליה בשמה הפרטי. "אליזבת, יקירתי" (שאם להיות לגמרי מדויקים, יצא ב-1989), ממוקם בנוחות באמצע אלבום הבכורה המופתי של הסטון רוזס. בין להיטים על-זמניים כמו "I Wanna Be Adored" ו-"I Am The Resurrection" נמצא השיר הקצר הזה, שאורכו לא יותר מ-59 שניות.

 

הסטון רוזס - "Elizabeth My Dear"
 

לחנו של השיר הושאל מהבלדה הבריטית המסורתית "Scarborough Fair" ומילותיו מסגירות את חוסר החיבה שרכש איאן בראון למלכה שלו. "קרעו אותי לגזרים וטגנו לי את העצמות, לא אנוח עד שהיא תאבד את כס המלכות, כוונתי אמיתית ומטרתי ברורה - היא וודאית לגביך, אליזבת יקירה".

 

"Insect Royalty" - פריימל סקרים  

בשנות ה-2000 היה זה ההרכב הבריטי פריימל סקרים שבחר להנציח את המלכה בשיר "Insect Royalty", מתוך האלבום "XTRMNTR". זהו אלבומה הזועם והפוליטי ביותר של הלהקה, והוא מתח ביקורת קשה על התנהלותה של בריטניה, מוסדותיה והמשטרה שלה.

 

וכן, שיר בשם "מלוכת חרקים" לא יכול לשאת הקשרים חיוביים במסגרת אלבום שנקרא "מדביר חרקים" - בטח כשהוא מוקף בשירים כמו "כסף דם" ו-"הרגו את כל ההיפים".

 

פריימל סקרים - "Insect Royalty"
 

השורה "מלוכת חרקים נמצאת בתוכי", שחוזרת על עצמה בפזמון השיר, היא ככל הנראה דרכו של בובי גילספי לבכות את עובדת היותו אזרח מונרכיה, מדינה שעדיין מכתירה מנהיגים על פי שושלת דם. במהלך השיר הוא משתמש בשלל מחמאות, תיאורים ומילים כמו "שטני", "חולני" ו"פרזיטים". מזל טוב אליזבת.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תנו לה, תנו לה רוקנ'רול. המלכה אליזבת' של הסקס פיסטולס
לאתר ההטבות
מומלצים