שתף קטע נבחר

 

אושר: מתווה חדש לתשלום פנסיה והסדר אבטלה לעצמאים

על פי מסקנות הצוות המיוחד שבחן את הנושא, יופחתו דמי הביטוח הלאומי שנדרשים מרבית העצמאים לשלם ויוגדלו הטבות המס בהפקדות לפנסיה. עצמאיים יחויבו להפריש לחיסכון פנסיוני ובמקביל יהיו זכאים למשיכת פיצויים במקרה של אבטלה עד פעמיים במהלך חייהם - מתוך החיסכון שצברו. כדי שההמלצות יכנסו לתוקף נדרש הליך חקיקה

לא רק לשכירים: מעכשיו גם עצמאים יחויבו להפריש כספים לפנסיה ויקבלו סיוע במצב של אבטלה, זאת לאחר שמשרדי האוצר, הכלכלה והמשפטים גיבשו מנגנון המשלב מענה למספר סוגיות מהותיות לאוכלוסיית העצמאים. עם זאת, ישאו העצמאיים בחלק מתשלום "דמי האבטלה".

 

 

לפי המודל המוצע עצמאים ישלמו שיעור מופחת של דמי ביטוח לאומי, ומנגד יחויבו להפריש לחיסכון הפנסיוני. לעצמאים תינתן האפשרות למשוך כספים מהסכום שנצבר במצבי אבטלה, של שליש או שלוש פעמים שכר המינימום במשק, הגבוה מבינם.

 

המלצות הצוות כוללות הפחתה הדרגתית (בהתאם לגובה ההכנסה) של דמי הביטוח הלאומי עבור כ- 90% מאוכלוסיית העצמאים הכוללים את כלל העצמאים אשר הכנסתם היא מתחת לכ-20,000 שקל בחודש.

 

למעשה, עצמאים במדרגה התחתונה של ביטוח לאומי יהנו מהפחתה של כ-60% מדמי הביטוח הלאומי מ-6.72% משכרם ל-2.87%, ואילו אלו הנמצאים במדרגה העליונה ישלמו 1.6% יותר.

 

עלות ההפחתה היא כ-200 מיליון שקל שמקורם בהסכם הקואליציוני בין הליכוד למפלגת כולנו. כך גם תוקן עיוות היסטורי בשיעורי דמי הביטוח הלאומי, אשר במסגרתו עצמאים ברמות הכנסה נמוכות הפרישו יותר בהשוואה לשכירים ברמת הכנסה מקבילה. ההפחתה בדמי הביטוח הלאומי נועדה להגדיל את ההכנסה של העצמאי כדי שיוכל להפריש יותר לפנסיה ולהגנה במקרה של אבטלה.

 

איך יבוא לידי ביטוי ההסכם?

כך לדוגמא, לפי המלצות הצוות, עצמאי בעל הכנסה בסך 5,000 שקל לחודש ישלם כעת 180 שקל פחות כל חודש, ומנגד יבצע הפקדה חודשים של 50 שקל אשר יאפשרו לו ליהנות במצב של אבטלה מסיוע בסך 4,600 שקל לחודש במשך 3 חודשים וזאת לאחר 5 שנות חסכון. 

 

לפי המתווה, ההפרשה לפנסיה עד סכום של מחצית מהשכר הממוצע במשק, קרי כ-4,500 שקל, תעמוד על 4.45% מהשכר ואילו מעל סכום זה ההפרשה תעמוד על 12.55%. כלומר, עצמאי המשתכר 7,000 שקל בחודש יפריש 4.45% מ-4,500 שקל (כ-200 שקל) ואילו עבור 2,500 השקלים הנוספים יפריש 12.55% (כ-313 שקל).   

 

למעשה העצמאי יפקיד עבור שני רכיבים שונים: שני שליש יסווגו כתגמולים לפנסיה ושליש כבטחון למקרה של אבטלה. עצמאי יוכל למשוך כספי אבטלה עד פעמיים במשך כל ימי חייו.

מציגים את ההמלצות. מימין לשמאל: ח"כ רועי פולקמן, סגנית הממונה על התקציבים שירה גרינברג, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, שר האוצר משה כחלון, נשיא להב, עו"ד רועי כהן, ח"כ אלי כהן, נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, המפקחת על הביטוח והממונה על שוק ההון דורית סלינגר (באדיבות דוברות והסברה משרד האוצר) (באדיבות דוברות והסברה משרד האוצר)
מציגים את ההמלצות. מימין לשמאל: ח"כ רועי פולקמן, סגנית הממונה על התקציבים שירה גרינברג, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד, שר האוצר משה כחלון, נשיא להב, עו"ד רועי כהן, ח"כ אלי כהן, נשיא לשכת יועצי המס, ירון גינדי, המפקחת על הביטוח והממונה על שוק ההון דורית סלינגר(באדיבות דוברות והסברה משרד האוצר)

 

חובת ההפרשה לפנסיה תחול על עצמאי החל מגיל 21 ובתנאי שבזמן כניסת החוק לתוקף, גילו לא עולה על 55.

 

הצוות ממליץ גם להגדיל את הטבת המס לזיכוי בהפקדה לפנסיה בשיעור של 0.5%. בנוסף ממליצים גם להחיל הטבה בהפרשה לקרן השתלמות לעצמאים. עצמאי יוכל להפקיד 4.5% מהכנסתו לקרן השתלמות ולהיות זכאי להטבת מס, ללא תלות בהפקדה של 2.5% הנוספים לקרן השתלמות אשר אינם זכאים להטבת מס. יש לציין כי יישום ההמלצות מצריך הליך חקיקה ובתקופה הקרובה יגובש תזכיר חוק בנושא לקראת גיבוש החוק.

 

במשרד האוצר מציינים כי המלצות הצוות מעניקות לראשונה פתרון וסיוע לעצמאים במצבים של אבטלה, לאחר שנים רבות בהן הנושא נידון ללא פתרון. בנוסף, ההמלצות מביאות לכך שלכלל אוכלוסיית העצמאים בישראל יהיה כיסוי של חיסכון פנסיוני אשר יוכל לשרת אותם בתקופת הגמלאות. חובת ההפרשה לפנסיה לא תחול על עצמאים מתחת לגיל 21 וכן על עצמאים מעל גיל 55 ביום תחילת החוק.

 

בצוות לקחו חלק נציגים ממשרדי האוצר, הכלכלה והמשפטים ובסיועו של המוסד לביטוח לאומי. בראש הצוות עמדו מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, וסגנית הממונה על התקציבים, שירה גרינברג והיו שותפים למהלך הארגונים החברתיים המייצגים את העצמאים - לה"ב (לשכת העצמאיים) ולשכת יועצי המס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים