שתף קטע נבחר

שוק הפרחים: לקנות ישירות מהמגדלים

מה חסר בשולחן הסדר שלכם? אולי פרחי סחלבים למאכל ולקישוט, אולי קשתות פרחים לילדים - ובטח שזרי פרחים בזול. בשוק פרחים שקם בנמל ת"א מוכרים במהלך היום פרחים, עציצים ואפילו עמודי ירקות במסגרת שוק חדש וזמני

בדוכן של משתלת בן צבי בנמל תל אביב, לקוחה קנתה לפני חג הפסח זרים מרהיבים בססגוניותם. "3 זרים במחיר של זר אחד. 60 שקל, זה האביב בהתגלמותו", היא אמרה, נרגשת.

 

שילמתם יותר בוולנטיין: מחירי הוורדים זינקו

לכבוד ט"ו בשבט: כך תקנו שתילים ועציצים

 

הפרחים טריים והסחורה - ישירות מהמגדלים. משפחת בן צבי מגדלת את הפרחים האלה במושב נתיב העשרה בעוטף עזה ומוכרת אותם בנמל כבר 8 שנים, אבל לראשונה היא עושה זאת במסגרת שוק חדש: שוק הפרחים. 

פרחים מנתיב העשרה. 3 זרים ב-60 שקל (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
פרחים מנתיב העשרה. 3 זרים ב-60 שקל(צילום: מירב קריסטל)

השוק הזה נפתח בנמל ליומיים בלבד, במיוחד לפסח, ברחבת שוק האיכרים, אך אם יהפוך להצלחה הוא ימשיך לפעול במתכונת של דוכנים משמחים פעם בחודש. הבוקר (ה') הוא נפתח ב-8:00 וייסגר ב-20:00.

 

 

בשוק מציגים את מרכולתם הריחנית 30 מגדלים, שחלקם נלהבים מהיענות הקהל ואחרים לא בטוחים שהיוזמה הזאת תשתלם להם. המחירים נעים בין בינוני לזול, כשהחסם העיקרי לקנייה הוא המיקום של השוק - בלב נמל ת"א הפקוק והעמוס, במיוחד בימים אלה.

שוק הפרחים (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
שוק הפרחים(צילום: מירב קריסטל)

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

מחירים שנעים בין הסביר לזול (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
מחירים שנעים בין הסביר לזול(צילום: מירב קריסטל)

 

סחורה שמחזיקה שבועיים שלושה וזולה בעד 40%

בני משפחת בן צבי עוסקים בפרחים כבר 40 שנה. "אני 8 שנים מוכר בנמל", אמר לנו תום בן צבי, שמנהל את הדוכן של משפחתו. "אני מכרתי פה עוד לפני ששוק האיכרים פעל פה.

 

"היתרון של שוק כזה הוא שהצרכן מקבל סחורה טרייה, היא מחזיקה שבועיים שלושה, כי היא לא עוברת משאיות והיא איכותית. בחנויות או אצל משווקים, אנשים לא תמיד נחשפים אליה בצורה הנכונה. פה אנחנו מציגים את הפרחים בדרך הכי טובה שרק אפשר. הלקוחות מקבלים פה תמורה לכסף והמחירים נמוכים".

 

כמה נמוכים?

 

"אפילו בחנות שלנו במשק יותר יקר. אנחנו מוכרים פה 20%-40% זול מאשר בחנויות, כי זו המטרה של שוק האיכרים. שלא יהיו פערי תיווך. ואנחנו משווקים את הפרחים לכל הארץ".

 

מה ייחודי בדוכן שלכם?

 

"האדמונית שאנחנו מגדלים, הסנטיני שזו חרצית קטנה, זה המוצר הכי להיט שלנו".

 

אסתר, ששוזרת פרחים בדוכן בדוכן מפרטת: "את רוב הפרחים שאת רואה פה, אנחנו מגדלים אצלנו בחממות במשק. למשל חרציות, ליזיאנטוס, ציפורן, אבל יש לנו גם מוצרי ייבוא, כמו אזילאה בוורוד בהיר ולא אופייני מהולנד וקקטוסים מהולנד ב-90 שקל, שהחודים שלהם מצויפים בבד צבעוני".

  

 

השוזרת אסתר בפעולה. משתלת בן צבי ()
השוזרת אסתר בפעולה. משתלת בן צבי

תום בן צבי (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
תום בן צבי(צילום: מירב קריסטל)

 

מי רוצה לאכול סחלב?

בשוק הזה, שבכל זאת ממוקם סמוך לשוק הנמל, מוכרים באופן מתבקש גם פרחים למאכל. בין היתר, נציגי משתלת "פרחי נץ חלב" למשל, מוכרים חבילות ב-33 שקל ובאחד מדוכני הפרחים, מיטל סולומון, ממושב שחר שנמצא בחבל לכיש, מוכרת סחלבים, ענפי סחלב לקישוט שולחן החג וגם עלי סחלב למאכל. היא מייצגת עסק משפחתי בן 30 שנה.

 

מיטל סלומון. אוכלת סחלבים (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
מיטל סלומון. אוכלת סחלבים(צילום: מירב קריסטל)

סחלב בטעם אבטיח (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
סחלב בטעם אבטיח(צילום: מירב קריסטל)

 

"עד לשנה האחרונה מכרנו רק לסיטונאים. בשנה האחרונה פתחנו מרכז מבקרים מדהים של סחלבים, שנקרא סולו שתיל. הגעתי לפה כדי למכור ישירות לצרכנים את הסחורה שלנו, שיכירו אותנו ויקנו ללא תיווך", אמרה ל-ynet.

 

"אנחנו מגדלים אלפי צמחים ויש לנו מחלקה מיוחדת בה אנחנו מגדלים סחלבים למאכל, עם בקרה סטרילית, ללא חומרים משמרים, ללא חומרי הדברה וריסוס. אנחנו מייצאים אותם בעיקר לחו"ל ובשנתיים האחרונות, גם התחלנו להפיץ את זה בארץ. יש לנו מפיץ שעובד עם מסעדות".

 

זה טעים באמת או שזה רק לקישוט?

 

"הכוח של זה הוא בוויזואליות אבל לחלק מהעלים יש טעם. למשל לפרחים האדומים ישמעין טעם של אבטיח".

 

כמה עולה חבילה וכמה זמן זה מחזיק?

 

"20 שקל ללקוחות פרטיים. היתרון של פרחי סחלב על פני פרחים אחרים שהם אכילים: חיי מדף ארוכים. אפשר להחזיק את זה בבית 10 ימים, שבועיים, או יותר. פרחים אחרים, אחרי יומיים כבר מתעייפים. טוב לשלב אותם באוכל, או להניח על מפית לעריכת שולחן, או על השולחן עצמו. בחגים אנשים אוהבים להשתמש בזה. ביומיום, זה יותר למסעדות ופחות לבתים פרטיים, אלא אם מארחים".

 

לא הספקתי להגיע לשוק הנמל ואני רוצה לקנות את הפרחים האכילים שלכם לחג השני. איפה אני קונה אותם?

 

"אפשר לקנות אצלנו, 40 דקות נסיעה מת"א, או אצל המפיצים שלנו חברה שקוראים לה 'עלה עלה'. יש להם אתר שנקראה 'עלה הביתה', במסגרתו הם אפשר להזמין וזה מגיע תוך יום".

 

מה המחירים פה של סחלבים לא למאכל?

 

"החל מ-50 שקל לסחבלים הקטנים ו-75 שקל לזוג דנדרובים. הסחלב הכי יקר שלנו פה, זה סחלב גדול שעולה 180 שקל (עם 2 או יותר ענפים מ.ק) יש סחלב אחד שנמכר בכלי מעוצב שעולה 230-200. זה המחיר שלו שכולל כלי החרס. בחנויות זה עולה 300 שקל".

 

כמה זמן מחזיקים הענפים לקישוט?

 

"הם עולים 30 שקל ויכולים להחזיק שבועיים ויש אפילו זן שמחזיק חודש. לא צריך להחזיק אותם במקרר. להחליף מים כל 5-4 לקטוף ולגזור את הקצוות וזה יחזיק מעמד לא מעט".



 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

ענפים לקישוט שולחן החג ()
ענפים לקישוט שולחן החג

 

עמוד הגשם: לגדל ירקות בבית

עוד אטרקציה בשוק הפרחים היתה "עמוד הגשם". עמוד-צינור מחורר, עשוי במבוק או פלסטיק, שמחרכיו מציצים צמחי ירק שונים. גינה ביתית - בלי אדמה.

 

עמוד הגשם. לגדל ירקות בלי אדמה ()
עמוד הגשם. לגדל ירקות בלי אדמה

 

אלי שפיר, משווק מעין ורד, משווק את המתקן, שמיוצר בחבל לכיש. "הוא עובד רק על מים בשיטה הידרופילית", מסביר שפיר. "יש פה מיכל של מים מיוחדים עם משאבה שמאפשר סירקולציה של מים שמגיעה לשתילים. השורשים מקבלים ישירות מהמים את התזונה שלהם וזה גם חסכוני, כי המערכת ממחזרת את אותם מים.

 

"יש מכשירי מדידה שבודקים את המליחות במים ויש הנחיות כיצד לטפל במתקן ובשתילים. טיפול מינימלי, פעם בשבוע בודקים אם חסר מים לצמחים ואם חסר מוסיפים חצי כוס. זה אורגני כי אין ריסוסים".

 

איפה מניחים אותו בבית?

 

"במקום שיש בו כמה שעות של אור ושמש. למשל במרפסת, או בקרבת חלון. עדיף באזור דרום מזרח".

 

אלו צמחים מתאימים לזה?

 

"יש פה שתילים של עגבניות, חסה, שמיר, קייל, בצל. סוג השתילים זה עניין של עונתיות. פעם ב-4-3 חודשים אנחנו מגיעים להחליף את השתילים".

 

בשוק מוכרים 3 מתקנים: במבוק (עם נזילת מים חיצונית למראה טבעי), דמוי במבוק ועמוד פלסטיק כחול. המחיר: 1,030 שקל. שירות התחזוקה לא עולה כסף, אבל תחזוקה מעבר לשירות, עולה כסף. כך למשל מיכל מים חדש (פעם ב-3 חודשים) עולה 20 שקל. "אנחנו בקשר אונליין עם הלקוחות. מי שמזמין פה או באתר האינטרנט מקבל שליחות עד הבית לכל הארץ, שכלולה במחיר".

 

משתלה אורבנית: יותר זול שוק הכרמל

לצד עמוד הגשם, משתלת חישתיל מפעילה דוכן עשיר ורחב ידיים ומוכרת צמחי תבלין "במחירים שהם בוודאות זולים ממחירי ת"א", כך אמרה לנו אחת המוכרות. לצד התבלינים: שתילי יסמין, בוגנוויליה והדרים ננסיים של "משתלה אורבנית", שפועלת בדרך כלל, בשוק הכרמל. בעליה הם משווקים ולא חקלאים ובכל זאת בשוק הזה הם מבטיחים, המחירים נמוכים. כך למשל עציץ תפוז ננסי ב-50 שקל במקום 100-70 שקל.

 

עובדת במשתלה אורבנית לצד בוגנוויליות והדרים ננסיים ()
עובדת במשתלה אורבנית לצד בוגנוויליות והדרים ננסיים

 

"היסמין הזה למשל, אלה דברים שבדרך כלל לא רואים בתוך העיר", אמר ל-ynet אלירן בן יהודה, שהוא הבעלים של המשתלה יחד עם אשתו יאנה. "זה זן שמתאים למרכז הארץ ולכן הוא עמיד יותר פה. ההדרים הננסיים מקורם ממשתלות גצלר מבני ציון. גם הם גדלים באזור המרכז מה שנותן עמידות לצרכנים שקונים פה. היסמינים הם ממשתלת פלג ואת הבוגנוויליות מגדלים בכפר הנגיד".

 

בכמה יותר זול פה בממוצע מאשר במקום הקבוע שלכם בשוק הכרמל?

 

"המחירים כמעט 10% יותר נמוכים ממה שמוכרים במשתלות. אם אתה קונה שניים המחיר לכל אחד יורד ב-20% מהמחיר הממוצע לשוק".

  

טבעות, קשתות וזרים לשיער. מפרחים

הפרחים בשוק באמת משובבי נפש, העציצים יפים והתבלינים רעננים, אבל הדוכן הכי מקסים בשוק הוא של ספיר שבת ובת חן ברביארו, תא פרחים – flower booth. במסגרתו הן שוזרות פרחים לזרים קטנים ומעוצבים ובעיקר: לטבעות, צמידים, מסרקות, קשתות וזרים לשיער.

 

"זו פעם ראשונה שאנחנו מפעילות דוכן כזה", אמרה לנו ספיר, "הוגת הרעיון הגענו לפה במיוחד לשוק הפרחים. וזה הולך יותר טוב ממה שחשבנו. אנחנו בדרך כלל עובדות באירועים ובעיצוב אירועים. המחירים פה הם מיוחדים ומתאימים לאווירת השוק".

 

איך התכוננתן לשוק?

 

"קנינו פרחים מכל מיני מגדלים ואנחנו משלימים מה שאנחנו צריכות ממגדלים פה".

 

אם אני רוצה לקנות זר ראש לפסח, הוא יחזיק מעמד עד ליל הסדר?

 

"כן. טבעת מחזיקה בדרך כלל יום, אבל בקשתות וזרים - יש פרחים ספציפיים שיכולים להחזיק עד החג ואנחנו ממליצות עליהם".

 

איך הגעת לעסוק בזה?

 

"התחלתי לפני שנתיים. חשבתי שהמצאתי את זה ואז גיליתי שהתחום כבר קיים. פיתחתי את זה וכיום אני עובדת המון בחתונות ובאירועים. זה לא כל כך קשור לפרחים כמו שאני אוהבת לעשות דברים עם הידיים".

 

ואם לא הספקתי להגיע לשוק ואני רוצה זר לחג השני?

 

"יש לנו אתר אינטרנט, אינסטגרם. אפשר גם להתקשר ולהזמין".


זרים בפלאואר בות (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
זרים בפלאואר בות(צילום: מירב קריסטל)

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 (צילום: מירב קריסטל) (צילום: מירב קריסטל)
(צילום: מירב קריסטל)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים