המאבק למען הילדים שלא יכולים ללמוד בבי"ס
משרד החינוך מחויב להעניק לימודים בבית לילדים שלא יכולים להגיע לבית ספר בשל מצב רפואי. אבל מאז שהתחלפה החברה הפרטית שזכתה במכרז, הורים טוענים: "מחכים חודשים ואין מורה, נאלצים לשלם מכיסנו". משרד החינוך: כולם מקבלים שירות
הורים לילדים חולים, שאין באפשרותם לפקוד את ספסל הלימודים, שלחו לאחרונה התראה מעורך דין לפני הגשת עתירה משפטית, בטענה שאף שמדובר בתחום שמשרד החינוך אמור להיות אמון עליו – בפועל הוא מופרט ומנוהל על ידי חברה חיצונית.
במשך שנים סיפקה את השירות חברת תלל"ים (תמיכה לימודית לתלמידים מרותקים), ולפני כשנה זכתה במכרז חברת "קדימה מדע". ההורים טוענים כי הם נתקלים בבעיות רבות, בהן צמצום שעות ההוראה, מחסור במורים וחוסר ניסיון פדגוגי, שגורמים לפגיעה משמעותית בילדים, שנבצר מהם לשבת בכיתה עם חבריהם.
עוד בחדשות:
- כדי שלא תיקבר לבד: השוטרים ליוו למנוחות ניצולת שואה
- השחיתות בנמל: שניים משותפיו של אלון חסן הודו והורשעו
- שוטר הקל בעבודות שירות של אישה ששלחה לו תמונות עירום
חוק ילדים חולים נועד להבטיח כי אלה שחלו ומאושפזים בבית החולים, או נמצאים בביתם יותר מ-21 ימים ברציפות, יוכלו לממש את זכויותיהם כיתר תלמידי ישראל. על פי החוק, על שר החינוך לקבוע לאותם ילדים תוכניות לימודים מותאמת ומסגרות חינוכיות בבתי החולים. אלא שמאז ומתמיד מי שמספק את שירותי החינוך לאותם ילדים חולים אלה חברות חיצוניות שמעסיקה המדינה.
את מכתב ההתראה למשרד החינוך שלח בשם ההורים עו"ד הרן רייכמן, מנהל הקליניקה למשפט ומדיניות חינוך, וראש המערך הקליני בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. הוא טען כי הפרטת השירות מהווה הפרה של חוק לימוד חובה, שלפיו: "החובה לקיים חינוך לתלמידים בגילאי חובה מוטלת על המדינה והרשויות המקומיות. האצלת סמכות אספקת החינוך לילדים חולים מכניסה שיקולים שעלולים לפגוע פגיעה של ממש בזכות לחינוך. משזכה גוף חיצוני במכרז לאספקת חינוך קיים חשש כי 'שיקולי רווח' של הקבלן ינחו אותו בשיקוליו. כך נוצר חשש של ממש שילדים חולים לא יזכו למורים מתאימים או להתאמת תוכנית מלאה. חשש נוסף הוא שבמקומות שבהם ישנה אוכלוסיה מוחלשת לא יסופק השירות מטעמי יעילות וחסכון של אותו קבלן".
טענה נוספת שעולה במכתב מתייחסת לעובדה כי החוק למתן שירותי חינוך לילדים חולים לא חל על גילאי 4-3. במכתב אחר שנשלח לשר החינוך ולמנכ"לית בשבועות האחרונים, גם הוא על ידי עו"ד רייכמן, הובהר כי אם הדבר לא יטופל, תוגש נגד המשרד עתירה משפטית בנושא.
הורים ששוחחו עם ynet סיפרו כי הם מחכים חודשים למורים, אלא שנאמר להם כי החברה לא מצליחה לגייסם. הם נאלצים להוציא מכיסם מאות שקלים בשבוע לטובת שיעורים פרטיים.
אמא לילדה חולה שזה חודש לא הולכת לבית הספר, סיפרה: "אנחנו מחכים ושום דבר לא קורה. המורה לאנגלית הייתה אמור ליצור איתנו קשר וזה לא קרה. המשמעות היא שהבת שלי מפסידה חומר רב. אז נכנסתי לאתרים של המקצועות החשובים ועשיתי לה תוכנית לימודים ואני מלמדת אותה בבית. אני לא מורה, רחוק מזה, אבל אין לי ברירה. נכנסנו לחג החירות כשהילדה שלי חופשייה מכל מורה".
עו"ד רייכמן: "להתעלם מהילדים החולים בגילאי 4-3 ולא לספק להם שירותי חינוך אינה רק בלתי חוקית, אלא מעידה כאלף מונים על זניחתם. בימים שבהם כלל מערכת החינוך מדברת על 'היפוך הפירמידה' והשקעה בגיל הרך ננטשים אלו שאינם זוכים לחינוך סדיר".
ממשרד החינוך נמסר: "הזכיין 'קדימה מדע' זכה כדין במכרז למענה לתלמידים חולים בביתם, והחל לתת שירות בינואר 2015. כיום, מקבלים שירות כ-890 תלמידים חולים. כל ילד מקבל את שירותי החינוך שלהם הוא זכאי על פי הצרכים, והתוכנית האישית שנבנתה עבורו, ובנוסף לכך התווסף השירות הפרא רפואי לילדים הזכאים.
"המורים שהחלו את עבודתם בקדימה מדע הם מוסמכים ומקצועיים. כמו כן, משרד החינוך בנה מערך של מומחיות תחום בפריסה ארצית. תפקיד מומחית התחום הוא להוות חוליה מקשרת בין בית הספר, המשפחה וקדימה מדע. צוות האגף מלווה בהדרכה צמודה את מנהלי הזכיין ובודק כל העת את קיום הנהלים והמענים. כל הורה שיש לו בעיה מוזמן לפנות במייל לאגף לחינוך מיוחד, תוך ציון פרטי התקשרות. באשר למכתב שנשלח, הפונים יקבלו תשובה במישרין בימים הקרובים".
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
מומלצים