מה ישתנה הלילה הזה? עושים סדר בהרגלים
אומרים שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים. אם תבדקו רגע את ההרגלים שלכם, תגלו שפעמים רבות יש חלופה פשוטה, יעילה, זולה ואף ידידותית יותר לסביבה
הלילה הזה, כשנשב מסובין לשולחן הסדר ונספר את סיפור יציאת מצרים; נשאל "מה נשתנה הלילה הזה?"; נשיר איך "בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותינו"; ונברך שבני חורין אנחנו - יציינו ברחבי העולם את יום כדור הארץ (22 באפריל). יום כדור הארץ צוין לראשונה בארה"ב בשנת 1970, במטרה להעלות את המודעות והמחויבות של כל אחד לשמור על כדור הארץ על כלל המערכות האקולוגיות והמגוון הביולוגי שבו.
כמו ליל הסדר, גם יום כדור הארץ עוסק במסורת, בלימוד, בחֵרוּת ובדאגה לדורות הבאים. הוא גם מבקש ללמוד את שהיה ולזכור את העבר כדי להבטיח את העתיד. אך מעל לכל, יום כדור הארץ מדגיש את החשש שאנחנו הם אלה שעומדים עלינו לכלותינו.
חֵרוּת היא זכות יסוד טבעית של כל אדם, והיא זו המאפשרת לו לקבל החלטות באופן עצמאי ולנהל את חייו כפי שהוא בוחר. אבל בשונה מחופש, שבו אין מגבלות או אילוצים, חֵרוּת אינה רק זכות, אלא גם חובה ואחריות גדולה. היא מחייבת אותנו להתנתק מהרגלים ולהבין שכל אחד מאיתנו הוא חלק ממשהו גדול יותר. היא מחייבת אותנו לאחריות חברתית, לצדק סביבתי ולערבות הדדית. ובמילים אחרות, היא מחייבת אותנו לקיים את חיינו בצורה נאותה והוגנת מבלי לפגוע בזכותם של אחרים לקיים את חייהם באותו האופן, בהווה או בעתיד.
לכן בליל הסדר הזה עלינו לשאול - מה ישתנה הלילה הזה?
שינוי, ועל אחת כמה וכמה שינוי של הרגלים, הוא מהלך מורכב ומתמשך. השאלה המרכזית היא כיצד אנחנו יכולים להמשיך את חיינו ולחיות חיים טובים, ובד בבד לשמור על הסביבה הטבעית והאנושית. התשובה לאתגר הגדול הזה נעוצה במילת המפתח, חֲלוּפָה. כמה פעמים במשך היום אתם עוצרים לרגע את מרוץ החיים ושואלים האם יש דרך אחרת לעשות את מה שאתם עושים? למשל, למלא את הקומקום בבוקר בדיוק בכמות המים הנדרשת להכנת הקפה במקום להרתיח קומקום מלא ולבזבז חשמל, להתקין שעון לחימום המים בדוד החשמל ולא לשכוח את הדוד דולק שעות ארוכות, או למלא את המדיח בכלים לפני שמפעילים אותו כך שיעבוד ביעילות מלאה.
ומה לגבי הנסיעה המטורפת בבוקר מהבית לבית הספר של הילדים ולעבודה? אולי אפשר שפעם בשבוע הילד ילך ברגל או ייסע בשיתוף נסיעה עם השכנים ואתם תשתמשו בתחבורה ציבורית? ואולי כדאי ללכת לסופר עם רשימת קניות ולקנות מה שאתם באמת צריכים, במקום ללכת יום אחר יום למכולת, כי שכחתם משהו קטן?
אומרים שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים, ואם תבדקו רגע את ההרגלים שלכם תגלו שפעמים רבות יש חלופה פשוטה יותר, יעילה יותר, זולה יותר ואפילו ידידותית יותר לסביבה. נכון, תמיד עולה השאלה: איך אני, האחד, הקטן יכול לשנות עולמות? אולם השינויים הקטנים הם אלה שמובילים לשינוי גדול, ולפעמים אחד ועוד אחד שווים אפילו יותר משניים.
ההבנה כי לכל אחת ואחד מאיתנו יש השפעה על איכות הסביבה ושסוגיות סביבתיות משפיעות על כל אחת ואחד מאיתנו בחזרה, היא מאבני היסוד של הפילוסופיה הסביבתית והאקטיביזם הסביבתי. לכן הדרך להוביל לשינוי מתחילה באחריות אישית, לבחון כיצד כל פעולה שאנחנו מבצעים כאן ועכשיו משפיעה לטווח הקצר והרחוק, על יחידים וחברות וברמה המקומית והגלובלית, כלומר לפעול מקומי ולחשוב גלובלי.
חודש ניסן שבו מצוין חג הפסח הוא גם "ראשון לכל חודשי השנה" (שמות, פרק יב, פסוק ב). בשונה מחודש תשרי שבו אנו מציינים את ראש השנה - שנה מלשון הישנות או חזרה, כלומר הזמן שבו מסתיים ומתחיל מחדש התהליך המחזורי של תנועת כדור הארץ סביב השמש ואיתו מחזור עונות השנה, חודש ניסן, הוא ראש החודשים - חודש מלשון התחדשות וחדשנות, ואם בלילה הזה נתחיל מחדש אז דיינו.