אפליית המזרחים: "מכחישים את הדיכוי"
כחלק מהפרויקט המיוחד ב-ynet, ארבעה מובילי דעה התייחסו לסוגיית מיעוט המזרחים שהגיעו למוקדי הכוח בישראל. יעל בן יפת: "אם הם יכירו בדיכוי זה אומר שהם יצטרכו לוותר". רון כחלילי: "בוועדות המסדרות תמצא את הנחיתות המזרחית". צפו בדיון באולפן ynet
לפרויקט המלא - "ארוכה הדרך לאליטה"
"מדהים אותי שבשנת 2016 אנחנו עדיין מתעסקים בנתונים ולא בפתרון הבעיה". ברקע הפרויקט "ארוכה הדרך לאליטה" התארחו באולפן ynet ארבעה מובילי דעה, שהביעו את עמדותיהם בשאלה מדוע בני עדות המזרח לא מצליחים להתברג באליטות הישראליות.
בעקבות הנתונים, שלפיהם בכל עמדת כוח בציבוריות הישראלית קיים יתרון ברור ליוצאי עדות אשכנז, אמרה הפעילה החברתית יעל בן יפת כי "זה מאוד מעצבן, ובעיקר אני חושבת שהבעיה היא ההכחשה המוחלטת. בכל פעם אנחנו צריכים להוכיח, יש רצון של האליטות להכחיש את הבעיה, להכחיש את הדיכוי, כי אם הם יכירו בדיכוי זה אומר שהם יצטרכו לוותר".
הבמאי והתסריטאי רון כחלילי אמר בהקשר זה כי "האליטות הישנות שומרות עדיין על מוקדי הכוח שלהם, אנשים לא מוותרים מוזמתם של פריביליגיות ולא אומרים 'או.קיי, מהיום והלאה אני אוותר על דבר כזה או אחר', אנשים בדרך כלל מתבצרים בתוך עמדות הכוח הקלאסיות שלהם ושומרים עליהם, זה הכי טבעי בעולם, הכי אנושי בעולם, אבל מצד שני זה פשוט החסם העיקרי בדרך לשוויון".
החוקר ד"ר הני זובידה אמר בהתייחסותו לנושא כי "במשך 60 שנה אפשר לראות קבוצה אחת ממשיכה להחזיק במוקדי הכוח, ולמדר קבוצות אחרות, והקבוצה הזאת ממשיכה". ד"ר זובידה אותגר: "אבל אין טלוויזיה או רדיו או אינטרנט שאתה לא מופיע", והשיב על כך: "אני לא ממודר לחלוטין, אבל מה הקשר?".
עורכת הדין תמי קצביאן ציינה כי נדרש פתרון מערכתי עמוק בסוגיה. לדבריה, "הנתונים מראים באמת עד כמה הבעיה הזו מורכבת, ועד כמה היא באמת נמצאת בכל מיני שדות בחברה הישראלית, בתקשורת, במשפט וכו'. העניין הוא לעבור את השלב הזה של הכרה בבעיה שהיא כשלעצמה לא התקיימה עדיין, ולהתחיל לחשוב על פתרונות וכדי שזה יקרה צריך לחשוב על פתרונות מערכתיים. הרבה יותר מכל מיני דברים שאנחנו יכולים עכשיו לזרוק כמו 'יש לי סיסמה לפתרון', 'אפליה מתוקנת' וכו'. משהו מערכתי ועמוק".
"יש מזרחים שיכולים להיות גזענים"
על השאלה האם כמות גדולה יותר של יוצאי עדות המזרח בפוליטיקה הייתה מקדמת את המזרחים השיבה בן יפת כי "בקצרה, כן. נכון שיש גם מזרחים שהם נגד שוויון ויש מזרחים שגם כן קפיטליסטים ויכולים להיות
גזענים, אבל אני חושבת שחברה שרוצה להיות רב-תרבותית ורוצה שיהיה שוויון, היא צריכה שיהיה שוויון. אתה צריך לפתוח טלוויזיה וכל אקדמיה וכל מרחב אחר, ולהגיד איפה המזרחים? או למשל, אני כגבר אשכנזי לא מוכן להיות במקום שבו אין מזרחים".
כחלילי נשאל על תחום התרבות, שבו ניתן לראות הרבה יוצאי עדות המזרח מצליחים. בעניין זה הוא ציין כי "איפה שיש דמוקרטיה וקפיטליזם ושוק חופשי וכוחות שוק חופשיים תמצא ניצחון מזרחי. איפה שתמצא את הוועדות המסדרות ובנים ממשיכים - שם תמצא נחיתות מזרחית".
בסוגיית פעולותיה של שרת התרבות והספורט מירי רגב ציין כחלילי כי "אני אתנגד למירי רגב כשהיא תגיד 'נאמנות בתרבות', אבל אני לגמרי אלך אחריה ואריע לה בעוז גדול כשהיא תגיד 'חלוקת תקציבים בין פרירפריה לבין מרכז'. לא ייתכן שבמשך 67 אנחנו המזרחים נממן את מוסדות התרבות האלה בעצם כשהם עושים תרבות שלא מיועדת אלינו בכלל".
לפרויקט המלא - "ארוכה הדרך לאליטה"