לפגוש את השטח בחינם בחג הפסח
אם עדיין לא החלטתם לאן לטייל - בעצמכם או עם המשפחה - יש לנו כמה הצעות בשבילכם. מדריכי "אשכולות" הגיעו לאולפן ynet כדי לספר על המסלולים המומלצים - בהדרכה חינמית. כובע, מים ולדרך. צפו
פסח כבר כאן, וזה הזמן לצאת עם המשפחה לחיק הטבע. החופשה ארוכה, ומשפחות רבות מחפשות פתרונות טובים לבילוי משפחתי איכותי, ערכי ומוצלח - ובעלות נמוכה ממרבית האטרקציות. מלבד היערות והחניונים, ניתן לצאת גם לטיול רגלי שיהיה מותאם לצרכים וליכולות של המשפחה.
אל הר אמיר ונחל שריה - ואדי עארה שלא היכרתם
יש כאן הכל. תופעות גיאולוגיות נדירות, מעיינות שופעים מכל עבר, פריחה עונתית עשירה במיוחד, שרידי ישוב מתקופת המשנה והתלמוד, בוסתני פרי מטופחים והתיישבות דוברת עברית וערבית משני קצותיו.תחילת המסלול- כ-500 מ' מערבית לכניסה למושב מי עמי. המושב נקרא על שם קהילת יהודי מיאמי, שתרמה רבות להקמת הישוב לפני כיובל שנים. דרך מסומנת באדום עולה מדרום אל תחילת המסלול. משמאלכם, קיר הבנוי כולו מטוף וולקני. הטופים הרכים נסחפו עם הגשמים, בנו שכבה אטימה לחלחול מתחת לסלעי המשקע הקשים, והתוצאה - שפע מעיינות השכבה שבהמשך הדרך.
המסלול עובר בסמוך לשער האחורי של מי עמי. מימין, גבעה טופית בולטת. לאחר טיפוס קצר, הנוף מסביב ידביק אתכם לקרקע. מתחת לגבעה נובע מעיין נחמד, והדרך היורדת מכאן לעיינות שריה מלאה באלפי תורמוסים סגלגלים בפברואר ובמרץ.
ברגע שחציתם את הנחל בפעם הראשונה, משמאלכם נטוע יער אורנים קנריים עצומי מימדים. דרך העפר העולה לגבעה המיוערת מובילה למתחם מערות קבורה של מצד שריה הסמוך. שרידי הישוב עצמו, מהתקופה הרומית והביזנטית, נמצא מעברו השני של הנחל.
נמשיך מעט בדרך שמשמאל לערוץ, אך חיש מהר נרד ימינה ונחצה מטע זיתים קטן, בדרכינו אל עין שריה. לכאן, מגיע יואל משה סולומון (ממקימי פתח תקוה ושכונת נחל שבעה בירושלים) בשנת תרל"ח, בכדי לחפש אתרוגים ארץ-ישראליים כשרים. אתרוגים כבר אין כאן, אבל חורש אלות ואלונים מרשים, לצד עצי הדפנה והאולמוסים כנראה הדרומיים בעולם, יש גם יש.
מכאן הדרך מסומנת בכחול, והיא ממשיכה לאורך הערוץ שופע מים, לצד בריכות ומפלים קטנים וצלולים. סיום המסלול - בכפר הציורי הקטן עין אל מועלקה, היושב ממש על הערוץ.
איך מגיעים? התחלה- כביש 6535 (מזרחה לצומת מי עמי שבואדי עארה) 700 מ' לפני שער מושב מי עמי. סיום - הכפר עין אל מועלקה (2.7 ק"מ מצומת מי עמי, ימינה לכפר עם השילוט של קק"ל ליער מי עמי).
למי מתאים? אורך המסלול כ-3.5 שעות, והוא מתאים למשפחות עם ילדים מגיל 10 ומעלה, אך לא למתקשים בהליכה או לנשים בהריון מתקדם.
הסיור ניתן בחינם בימי חול המועד פסח
חרבת מדרס וחרבת בורגין - חוויית זחילה אדירה
איום המנהרות אינו חידוש של המאה ה-21. לאורך הדורות הסתתרו ולחמו עמים שונים במעבה האדמה. וגם העם היהודי השתמש במערות ללחימה במרד נגד הרומאים. שפלת יהודה מלאה במערות מסתור, חלקן מוכרות וחלקן פחות.בחורבת מדרס התגלו שרידים ארכיאולוגיים מרשימים של יישוב יהודי מימי בית שני, ועד למרד בר כוכבא, בין היתר מערת קבורה יהודית מפוארת ובה חבוי סרקופג מרשים, מערות קולומבריום ששימשו כנראה לגידול יונים, פירמת אבן ייחודית, ושיאו של האתר היא מערת מסתור מתקופת מרד בר כוכבא שכדי לבקר בה יש צורך בזחילה ובשימוש בפנס. המסלול הוא מעגלי כך שבסיומו תשובו חזרה אל הנקודה בה השארתם את הרכב. מכאן המשיכו בנסיעה בדרך הסלולה אל חורבת בורגין בדרך נופית מהיפות בשפלה. בחניון "שביל חורבת בורגין" מוצב שלט ובו מפת המסלול.
המסלול נפתח ב"מערת העמוד", מערה קטנה ומוארת מעשה ידי אדם. רדו אליה במדרגות אבן וגלו את סלע הקרטון הרך בו היא נחצבה בתקופה הביזנטית (לפני יותר מ-1600 שנה). המערה שימשה כמערת קבורה, יש בה מספר גומחות, ובמרכזה עמודי אבן בעלי כותרות. עמודים אלו נחצבו במהלך חציבת המערה כדי להחזיק את תקרתה שלא תיפול.
ביציאה מהמערה תפגשו מערת קבורה נוספת, מפוארת יותר. זאת מערה קדומה יותר, ובה אבני גולל ומכלול כוכים גדול יותר. בהמשך הסיור תבחינו בבורות מים שהיו חלק בלתי נפרד מהיישוב הקדום. אל תיפרדו מהאתר מבלי לחוות עוד חוויית זחילה במערכת מסתור תת-קרקעית. מדובר במערה קצרת טווח, אך די בזחילה אחת בכדי להבין את חשיבותה של המערה במרד. המערה צרה ומאתגרת במקטעים מסוימים, ובאחרים ניתן אפילו לעמוד (חובה פנסים לאורך כל המסלול) לאחר המערות ותצפית על האזור, המשיכו במסלול המעגלי עד הנקודה בה השארתם את רכבכם.
איך מגיעים? סעו בכביש 38 מצומת שמשון דרומה, חלפו על פני צומת האלה וצומת ליאון, פנו מזרחה אל פארק עדולם. חלפו על פני השילוט המורה לפארק עד לחורבת מדרס. הליכה קצרה בשביל נח ומסומן תביא אתכם לתחילת המסלול.
הסיור ניתן בחינם בימי חול המועד פסח
שמורת המסרק
שמה של שמורת המסרק מעורר שאלה: מהו המסרק? את שמה של שמורת המסרק נתנו לוחמי חטיבת פלמ"ח הראל, כאשר פרצו את הדרך לירושלים במלחמת העצמאות. גבעה נישאה ממזרח לכפר בית מחסיר, היום בית מאיר, נראתה ללוחמי הפלמ"ח כמו מסרק בשל עצי האורן, ושם זה נשמר עד ימינו כשמה של השמורה.כשמסתכלים סביב, כל הרי ירושלים מכוסים ביערות עצי אורן, בזכות העבודה הקשה של קק"ל, אך לפני תש"ח הרי ירושלים היו קרחים למדי. בשמורת המסרק, ישנם אורנים בני למעלה ממאתיים שנה, הרבה לפני שקק"ל התחילו לעסוק בנטיעת עצים. בשאר הארץ, בודדים המקומות בהם יש עצי אורן שלא נשתלו על ידי קק"ל או הבריטים.
לצערנו, השרפות הגדולות שבאזור שער הגיא פגעו קשות בשמורה ואורנים עתיקים מאד נשרפו כליל. בעת טיולינו בשמורת המסרק, זו הזדמנות טובה לחדד את החשיבות בשמירת הטבע.
בהמשך המסלול נגיע למבנה עתיק, שעל פי המסורת המוסלמית, במקום זה קבור השיח' אחמד אל עג'מי, לקבר זה יש קשר חשוב למהות השמורה. בזכות קבר השיח', לא נגעו הערבים והטורקים בעצים מסביב לקבר. בזכות זה, נשמרה לנו שמורת המסרק בצורתה המקסימה והייחודית. בטיולינו במקום נוכל להבחין באורנים ששרדו את השריפות וכן נוכל להבחין בחורש ים תיכוני מתפתח - קטלב, אלה, אלון, חרוב ועוד. הבה נשמור על השמורה, כדי שגם הדורות הבאים יוכלו להגיע וליהנות כמונו.
איך מגיעים? במחלף שורש נפנה לכיוןן המושבים שורש ובית מאיר, נעלה בכביש המתפתל ונעבור את מושב שורש. נמשיך ישר, בהמשך משמאל נבחין בשלט "דרך בורמה", נמשיך עוד 200 מטר ונפנה מיד ימינה, לכביש הגישה לשמורת המסרק. נתקדם בכביש הגישה עד שנגיע לחניון, שם נחנה ונתחיל את הסיבוב המעגלי שמסתיים בחניון זה.
למי מתאים? למשפחות.
הסיור ניתן בחינם בימי חול המועד פסח
לפרטים אודות כל הסיורים התקשרו: 02-6268727