חוקרים מגלים: למה אנחנו לא מצליחים להירדם במיטה זרה?
שלושה מחקרים חדשים ניסו לבדוק מה קורה בגוף שלנו, כששנתנו נודדת ביום הראשון בבית מלון, אצל בן או בת הזוג החדשים או בבסיס החדש. הממצאים מפתיעים, ודומים למתרחש אצל חלק מבעלי החיים
מה אתם יודעים על שינה?
משלימים שעות שינה בסופ"ש? זה מזיק לבריאות שלכם
מפתיע: למה עדיף לישון 7 שעות בלילה ולא 8?
לכמה שעות שינה הגוף זקוק עבור אימון ריצה מושלם?
משפט עתיק גורס כי שינה במקום לא מוכר מותירה עין אחת פקוחה. וזה לא רחוק מהמציאות. חוקרים מאוניברסיטת בראון שערכו שלושה ניסויים בהם השתתפו 35 מבוגרים בריאים, מצאו כי קיימת פעילות ערה יותר בחלק מהמוח השמאלי, בהשוואה לחצי המוח הימני, בלילה הראשון במיטה הזרה.
"כאשר אנחנו ישנים במקום חדש בפעם הראשונה, חלק אחד בצדו האחד של המוח נשאר ער כדי לאפשר לנו להתעורר מהר מאוד במידת הצורך", הסביר ראש צוות החוקרים, ד"ר יוקה סאקאי.
בעוד שהממצאים הם בשורות רעות עבור אנשי עסקים וצוותי אוויר שנוהגים לטוס לתקופות קצרות ומיד לחזור, הרי שהמחקר מראה כי שינה במקום זר לתקופה ארוכה יותר דווקא לא מפריעה למהלך השינה.
הבדלים בין המוח הימני לשמאלי
כדי לבחון כיצד משפיע מקום זר על השינה, ד"ר סאקאי ועמיתיו ביצעו שלושה ניסויים שונים. הם גירו אצל הנבדקים את חצי המוח השמאלי באמצעות צפצופים באוזן הימנית במהלך שלב השינה העמוקה בלילה הראשון. וביצעו את אותו השלב גם בחצי המוח הימני באמצעות צפצופים באוזן השמאלית.
החוקרים מצאו כי קיימת פעילות ערה הרבה יותר בחצי המוח השמאלי במהלך שלב השינה העמוקה. עם זאת, בשלבי שינה אחרים, לא נתגלה הבדל בין שני חצאי המוח. הניסוי נמשך לתוך לילה שני, גם שם לא נמצאו הבדלים בין שני חצאי המוח.
החוקרים הסיקו שקיימת השפעה של הלילה הראשון על חצי מוח אחד במהלך שלב השינה העמוקה. החוקרים טוענים שהסיבה לכך היא אבולוציונית: במקום זר, חלק מהמוח נותר ער, למקרה של סכנה בסביבה שאינה מוכרת.
אחד ממגבלות המחקר החדש היה שמדובר בנבדקים בריאים, כך שהממצאים עשויים להיות אחרים אצל אלה שסובלים מהפרעות שינה באופן כרוני.
תהליך דומה מתרחש גם אצל בעלי חיים: חלק מהעופות ישנות כאשר עין אחת פקוחה בצד אחד וחצי אחד של המוח נותר בפעילות ערה. פעולה דומה מתרחשת גם אצל חלק מהיונקים הימיים.
לדברי החוקרים, עוד מוקדם להסיק מסקנות מרחיקות לכת על הפרעות השינה בלילה הראשון במקום זר, אולם הממצאים עשויים להוות צעד ראשון בהבנת הפרעות שינה שונות, שאצל חלק מהסובלים נגרמות ככל הנראה - בשל פעילות מוחית ערה.
ומי שכן מצליחים להירדם תמיד הם תינוקות וילדים. על מה הם חולמים? צפו: