אלפים בעוטף עזה: "לא מפחדים ממנהרות"
מבין עשרות האלפים שפקדו את חיק הטבע ביום הראשון של חול המועד היו גם אלה שהגיעו לאזור העוטף על רקע חשיפת המנהרה ההתקפית של חמאס: "מדאיג ויש חשש אבל הצבא כאן. יש מי שמשגיח עלינו"
לא מפחדים מדבר: בכנרת עשרות אלפי ישראלים, בשמורות וביערות מתקרבים כבר למאה אלף, אבל יש אתרים נוספים שהישראלים פקדו היום (א') והם ביישובי עוטף עזה. זאת על רקע חשיפת המנהרה ההתקפית של חמאס בתוך שטח ישראל, שדבר קיומה נחשף בשבוע שעבר.
חשיפת המנהרה לא הרתיעה את המטיילים ומאות פקדו את מסלולי האופניים באזור הקיבוצים בארי ורעים שבמועצה האזורית אשכול וגם אל פארק הבשור שבמועצה האזורית מרחבים הגיעו אלפים אל המנגל המסורתי. עמוס ועדי ממושב בית גמליאל הגיעו לרכיבה. עמוס הציע לעדי נישואין באזור וכעת הם סגרו מעגל.
"למרות שאנחנו קרובים לגבול אין כאן אווירה מתוחה. אנחנו לא חוששים ואפילו מרגישים בטוחים", אמרו השניים. "זו הארץ שלנו ונעים לטייל בה וגם לאורך הגבולות. נעים פה, יש שמש ואווירת חופש. נכון ויש גם חשש קל, אבל זה ממש בשוליים".
רחל דניאלס שגרה בנתיבות נוהגת לרכב הרבה בכל רחבי הארץ ובפרט לאורך הגבול. "אני לא מפחדת כי אני יודעת שזה הארץ שלי ומה כבר יכול להיות", היא מסבירה. "יש מי שמשגיח עלינו ואין מה לדאוג. אני מודעת למה שקורה כאן מסביב, זה בהחלט מדאיג, אבל יש הרבה צבא מסביב ואני בטוחה שהם עירניים".
ספיר, גם היא מנתיבות, ביקשה להגיע לטייל באזור נחל עוז וכשראתה את השלטים לגבול מיהרה לחזור לאחור והגיעה לבארי. "האזור של נחל עוז מדהים, טבע פראי ומלא חקלאות פורחת. הגענו וראינו את המקומות, באמת נפלאים, אבל לא רצינו להתקרב יותר מדי אז נסענו לאחור".
ספיר אמרה גם כי "אנחנו ממשיכים לטייל באזור. יש הרבה מאוד חשש ממנהרות, אבל אני בטוחה שאם יהיו כאן המון מטיילים אז באופן טבעי תיהיה כאן יותר הרגשת ביטחון".
קרוב לשנתיים מאז סיום מבצע צוק איתן, הצליחו כוחות צה"ל ובעזרת אמצעים טכנולוגיים לאתר את המנהרה, שנחפרה לפי רוב ההערכות אחרי סבב הלחימה האחרון, וחצתה את הגדר. הפיר התגלה בשטח ישראל כמה עשרות מטרים מגדר הגבול מאזור מרכז רצועת עזה, באזור השייך למועצה האזורית אשכול, אך לא בסמיכות ממשית ליישובים.
המנהרה נחשפה לפני כשבועיים, ומאז נערכה במרחב הפתוח שבין כיסופים לכרם שלום פעילות מבצעית נרחבת של כוחות הנדסה ולוחמים מיחידות מיוחדות של צה"ל כדי להשמידה. הפעילות התרחשה משני צדי הגבול.
נטרול המנהרה בוצע בשבוע האחרון בשני שלבים. הראשון - חסימה פיזית של המעבר במנהרה מתחת למרחב בגדר כדי למנוע מחמאס להפעילה. בשלב השני, כוחות ההנדסה פוצצו את החלק העיקרי בתוואי שלה. בצבא ימשיכו לחקור את נושא המנהרה בימים הקרובים, כאשר יתכן כי כלל לא קיים לה פיר יציאה בשטח הישראלי.
הפיר שתועד ופורסם הוא מהחפירה שבוצעה על ידי כלי ההנדסה בנקודה שבה סימנו החיישנים הטכנולוגיים את מיקום המנהרה. המערכת לאיתור המנהרות תמשיך בחודשים הקרובים לחפש מנהרות התקפיות נוספות שחמאס חפר לאורך הגבול עם הרצועה, וזהו יהיה השלב, לפי קצין בכיר בצה"ל, שבו היא תיבחן באמת - עוד בטרם תוכרז כמבצעית.