המוסלמים שתומכים בדונלד טראמפ
מה גורם לאמריקנים בני דת מוחמד לתמוך באיש שקרא לאסור כניסת מוסלמים לארה"ב ופסק שהאיסלאם שונא את המערב? יחסו לישראל הוא רק סיבה אחת
כתומך של דונלד טראמפ, נידל תאמר מרגיש שהוא שייך למיעוט בקרב המוסלמים-האמריקנים: מרגיש בנוח עם בחירתו אבל מופתע מכך שאין לו עוד שותפים. רק מעט מוסלמים מוצאים סיבה לאופטימיות, ולא לדאגה, בעמדה הנוקשה של טראמפ נגד מהגרים. המעטים שכן, רואים בכך הוכחה לכך שהמועמד המוביל בפריימריז הרפובליקניים יכול להתמודד בצורה טובה יותר עם קיצונים מאשר מועמדים אחרים.
"אנשים לא מבינים, אפילו ערבים ומוסלמים", אומר תאמר, בן 40, שעובד כאיש נדל"ן ובנייה וחי בדירבורן, פרבר של דטרויט, הידוע באוכלוסייה הערבית והמוסלמית הגדולה שלו. "אני אוהב את העובדה שהוא קצת משוגע. יש לו לב טוב, אכפת לו מאמריקה".
חוסר הנוחות של מוסלמים רבים כלפי איש העסקים המיליארדר בעל הפה הגדול נובע בראש ובראשונה מהאמירה שלו שיש לאסור על מוסלמים להיכנס לארה"ב. טראמפ אמר גם שארה"ב צריכה להפסיק לקלוט פליטים ממדינות שבהן יש לדאעש נוכחות משמעותית. יש כאלה שעבורם האמירה הקשה ביותר של טראמפ הייתה "האיסלאם שונא את המערב".
תאמר נולד בלבנון והיגר לארה"ב בשלהי שנות ה-90 מאיחוד האמירויות הערביות. הוא אומר שטראמפ מדבר על קיצונים, כמו דאעש ואלה שהוא נותן להם השראה, ולא על כל אלה שמאמינים באיסלאם. "הרבה פעמים טראמפ אמר 'לא כל המוסלמים' – הוא לא מדבר על כל המוסלמים", מסביר תאמר הרפובליקני. "הוא אמר שיש אנשים מסוימים... ראינו מה קורה. אני לא חושב שיש מישהו שיסכים עם מה שדאעש עושה. הוא אומר 'אנחנו צריכים לעצור את דאעש עכשיו, מיד'".
בדירבורן מלאת הערבים והמוסלמים רבים תומכים במועמד הדמוקרטי ברני סנדרס, המועמד היהודי הראשון שמצליח להגיע רחוק כל כך בפריימריז. בחודש שעבר, כשהפריימריז הגיעו לעיר, הקהילות האלה עזרו לסנדרס לנצח. סאלי האוול, פרופסור מאוניברסיטת מישיגן-דירבורן שכתבה כמה ספרים על ערבים ומוסלמים בדטרויט, תיארה אותם כמי שהם אמנם מעטים בסך הכול מבחינה דמוגרפית אבל בהחלט מהווים גורם משמעותי בניצחון של סנדרס על הילרי קלינטון במישיגן. העובדה שהוא הגיע לדירבורן כדי לשכנע את המצביעים עזרה לו. "לא הכול נוגע לענייני המזרח התיכון – אלה היו אנשים צעירים, אנשים שדאגו לעניינים של הלחם והחמאה: הכלכלה, ביטוח הבריאות, איכות בתי הספר והשיטור", היא מסבירה.
זה לא מונע ממוסלמים לארגן אירועי תמיכה ברפובליקנים, וספציפית בטראמפ. בסתיו שעבר סאבא אחמד הקימה את "הקואליציה המוסלמית הרפובליקנית" בוושינגטון, ועכשיו היא רוצה להרחיב אותה לכל ארה"ב. "נתמוך בכל מועמד רפובליקני שייבחר לייצג אותנו בבחירות לנשיאות. יש לנו תקוות לגבי הניסיון העסקי של טראמפ, ואנחנו מקווים שהוא יוכל לנצל אותו כדי לשפר את הכלכלה".
אחמד, עורכת דין, אומרת שיש לה הרבה חברים מוסלמים דמוקרטים, אבל לדעתה "הערכים האיסלאמיים תואמים יותר את הערכים הרפובליקניים". בערכים האלה היא כוללת למשל את ההתנגדות להפלה ואת התמיכה בנישואים "מסורתיים" - כשהכוונה היא להתנגדות לנישואים חד-מיניים, שמותרים כיום בכל ארה"ב. היא מודה שחברים בקואליציה שלה "מודאגים מאוד" מחלק מהאמירות "האבסורדיות מאוד" כדבריה של טראמפ, אבל מדגישה שחלק ממה שאמר – נופח. "טראמפ יודע שהוא לא יוכל לנצח בבחירות הכלליות עם הסוג הזה של שנאה ועם הסוג הזה של הצהרות, כך שבהמשך זה ייראה אחרת", היא אומרת.
חלק מהערבים והמוסלמים שאינם נמנים עם מחנה טראמפ הביעו תמיכה מסוימת בהצהרות שהשמיע בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא אמר שכנשיא ינסה להיות "נייטרלי", אף שלאחרונה אמר בכינוס השדולה למען ישראל בוושינגטון שהוא ידיד אמת של ישראל ותומך בה לאורך כל חייו.
אוסמה סיבלני מ-Arab American News אומר שתומכי טראמפ – בין שהם מוסלמים ובין שלא – מאמינים שהוא בעל מחשבה עצמאית שיעשה את הדבר הנכון בסופו של יום. הוא ציין כי לטראמפ יש יוזמות עסקיות בכל רחבי העולם, כולל במדינות המפרץ הערבי, מה שלדעת תומכיו צריך להפחית את הדאגות לגבי איסלאומופוביה.
ועדיין, טראמפ הוא לא המועמד המועדף על סילבני או על העיתון שלו. העיתון שיוצא לאור בדירבורן ושתמך בג'ורג' בוש הבן כשרץ לנשיאות ארה"ב בשנת 2000, הביע
הפעם את תמיכתו בסנדרס. "אני מאמין שטראמפ משחק על בורות ופחד", מסביר סילבני.
הן אחמד והן תאמר אומרים שעמדותיהם בעד הרפובליקנים ובעד טראמפ הובילו לחילוקי דעות ואפילו ריבים בינם לבין מוסלמים אחרים, אבל אחמד אומרת שהדבר רק מעיד על הגיוון הגדול בקרב המוסלמים. "יכולים להיות לנו חילוקי דעות בבחירות הקרובות, אבל הדבר החשוב ביותר הוא שמוסלמים ישתתפו בהן. אנחנו האחוז האחד באוכלוסייה שיכול להכריע את תוצאות הבחירות לנשיאות. אנחנו צריכים מעורבות גדולה יותר".