נשיאי אוניברסיטאות בארה"ב: מתנגדים לחרם אקדמי על ישראל
חברי אגודת האנתרופולוגים בעולם יצביעו אם להחרים אוניברסיטאות בארץ. נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, פנה למוסדות אקדמאים מובילים בארה"ב כדי למנוע את המהלך וכמה אוניברסיטאות נענו, בהן MIT ושיקגו
נשיאי אוניברסיטאות מובילות בארה"ב, בהן MIT, שיקגו ועשרת הקמפוסים של אוניברסיטת קליפורניה, מבהירים כי הם מתנגדים לכל חרם אקדמי, ובפרט על ישראל. התייחסותם הגיעה לאחר פנייה של ועד ראשי האוניברסיטאות בישראל והעומד בראשו, נשיא הטכניון, פרופסור פרץ לביא, במטרה למנוע את אישור ההחלטה של האגודה האנתרופולוגית האמריקנית (AAA) להטלת חרם אקדמי על ישראל.
בחודש נובמבר האחרון אישרה האגודה האנתרופולוגית האמריקנית הצעה של אסיפת החברים שלה, לאמץ את הקריאה של ארגונים פלסטיניים להחרים את האוניברסיטאות בישראל. באסיפה חברים כ-1,300 אנתרופולוגים, כ-30 מהם ישראלים, שניסו ללא הצלחה למנוע את אישור ההצעה.
בימים אלה מתקיימת ההצבעה הכללית בין 12 אלף חברי האגודה – אנתרופולוגים מכל העולם – כאשר ההחלטה הסופית אמורה להתקבל בעוד כחודש. אם ההחלטה תתקבל יהיה זה הארגון האקדמי הגדול ביותר שיחרים את ישראל. הדבר יירשם כהישג משמעותי עבור ה-BDS וארגונים נוספים שפועלים לקידום החרם האקדמי על המוסדות בישראל.
בוועד ראשי האוניברסיטאות (ור"ה) בארץ לא שקטים מאז עברה ההצעה לפני כחמישה חודשים, והם אף הקימו פורום למאבק באיומי החרם האקדמי, בראשותו של פרופסור צבי צינגלר, במטרה למנוע את אישור ההחלטה. לאחרונה שלח פרופסור לביא מכתב לנשיא אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס, פרופסור ג'ין דיוויד בלוק, כדי למנוע את החרם.
"מדובר בארגון גדול ואנו מאמינים שאם חברי האגודה יאשרו את החלטת החרם, תהיה לזה השפעה הרסנית שתגדיל את הסיכויים לכך שקבוצות התומכות ב-BDS ישיגו תוצאות דומות עם ארגונים אחרים", כתב לביא. הוא ביקש מפרופסור בלוק שיפרסם הצהרה שבה ייכתב כי חרם על מוסדות אקדמיים ישראליים מהווה עלבון לערכי האקדמיה. "אנו מאמינים כי אם הצהרה כזו תתפרסם בפומבי לפני ההצבעה, היא תביא לכך שחברי האגודה האנתרופולוגית האמריקנית ישקלו מחדש האם ראוי להצביע כן".
בעקבות פנייתו של לביא, פנה בלוק לנשיאה הכללית של אוניברסיטת קליפורניה, ג'נט נפוליטנו. כתוצאה מכך עשרה נשיאי אוניברסיטת קליפורניה, על כל שלוחותיה, חתמו על מכתב המביע את דאגתם מפני השלכות ההצבעה של האגודה האנתרופולוגית האמריקנית. במכתב קוראים הנשיאים לחברי האגודה לשקול את הנזק האפשרי של החרם והשלכותיו, ולהתנגד להחלטה. "אוניברסיטת קליפורניה מאמינה כי חרם אקדמי הוא תגובה לא הולמת לנושא העוסק במדיניות חוץ, הוא מאיים על החופש האקדמי ויוצר תקדים הרסני לאקדמיה", הובהר.
במכתב התגובה של נשיא MIT, פרופסור רפאל רייף, צוין כי האנטר רולינג, נשיא איגוד האוניברסיטאות האמריקני (AAU), הזכיר באחרונה לכל הנשיאים באיגוד את ההצהרה הפומבית של האיגוד המתנגדת לחרם אקדמי. הוא הוסיף: "כחבר בהנהלת האיגוד אני תומך בהצהרה זו והתנגדותי תקפה גם להצעת חרם זו". באיגוד חברות 60 אוניברסיטאות מחקר ציבוריות ופרטיות מארה"ב, בהן אוניברסיטת הארוורד, קורנל, פרינסטון, ברקלי ואוניברסיטת סטנפורד, ושתי אוניברסיטאות מחקר קנדיות.
מכתב דומה לזה של פרופסור לביא שלחה גם נשיאת אוניברסיטת בן גוריון, פרופסור רבקה כרמי, לנשיא אוניברסיטת שיקגו, פרופסור רוברט זימר. "אוניברסיטת שיקגו מתנגדת לחרם אקדמי המכוון כלפי מדינות מסוימות ובהן ישראל", נכתב בהצהרה
שפורסמה בעקבות הפנייה. "מיום היווסדה של האוניברסיטה, היא דוגלת בחיפוש ללא הגבלות אחר הידע. פקולטות וסטודנטים חייבים להיות חופשיים על מנת לעסוק במחקר ובחינוך ברחבי העולם, וליצור שיתופי פעולה אקדמיים פנימיים ובינלאומיים, תוך היכרות עם ספקטרום רחב של דעות".
פרופסור לביא: "מי שלא רצה לפתוח עבורנו את הדלת, קיבל אותנו מהחלון. ועד ראשי האוניברסיטאות נחוש בדעתו לעשות ככל יכולתו על מנת להילחם בתופעה המתפשטת. לא ניכנס ל'גטו האקדמי' שאליו ה-BDS שואף להכניס אותנו. כולי תקווה שהצהרות נשיאי האוניברסיטאות האמריקנים ישפיעו על עמדותיהם של החברים באגודה האנתרופולוגית האמריקנית".
יש לציין כי כל נשיאי האוניברסיטאות בישראל, החברים בוועד ראשי האוניברסיטאות, פנו בדצמבר האחרון לנשיאת האגודה האנתרופולוגית האמריקאית בקריאה לעצור את המהלך המדובר, אך לדבריהם לא זכו לקבל ממנה מענה מספק.