שתף קטע נבחר

מחקר חדש מגלה: באיזו שעה עדיף לקבל חיסון?

חוקרים בבריטניה שעקבו אחר מטופלים מ-24 מרפאות, מצאו שהחיסון לשפעת יעיל פי 4 אם הוא ניתן בשעות הבוקר. ההערכה: שינה אחרי החיסון מגבירה את תגובת מערכת החיסון

אם אתם בדרך לקבל חיסון, כדאי לעשות את זה מוקדם על הבוקר: חוקרים בבריטניה מצאו כי החיסון יעיל הרבה יותר אם הוא ניתן בשעות היום המוקדמות.

 

החוקרים מאוניברסיטת בירמינגהם עקבו אחר 276 פנסיונרים מ-24 מרפאות בבריטניה. הנבדקים קיבלו חיסון לשפעת, והוזמנו חודש לאחר מכן לבדיקת דם שבדקה את רמת הנוגדנים שנוצרו בגופם.

 

קיראו עוד

מדריך ענק: כל החיסונים שאנחנו מקבלים מלידה ועד זקנה

החלטה דרמטית: מהשנה הבאה חיסון שפעת לכל תלמיד

פריצת דרך: חיסון חדש הצליח לרפא סוכרת

 

המחקר הראה כי אלה שקיבלו את החיסון בשעות הבוקר, העלו את רמת הנוגדנים נגד שפעת פי 4 יותר, בהשוואה לאלה שחוסנו אחר הצהריים. "המחקר הראה כי ישנה חשיבות לזמן קבלת החיסון וכי קבלת חיסון בשעות הבוקר מגבירה את יעילותו", אמרו החוקרים.

 

כעת מתכוונים החוקרים לערוך מחקר גדול יותר שאשש את הממצאים הראשוניים. החוקרים מתכוונים לבצע מחקר נוסף גם על השפעת תזמון החיסון נגד חיידק הפנאומוקוק, הגורם לפנאומוניה, אף הוא ניתן לגמלאים.

 

"ידוע כי ישנן תנודות בתגובת המערכת האימונולוגית בתגובה לחיסון לאורך היום", אמרה ד"ר אנה פיליפס, ראש צוות החוקרים מבית הספר לרפואת ספורט באוניברסיטת בירמינגהם, "החיסון בשעות הבוקר הביא לתגובה יעילה יותר. ממצא זה עשוי לסייע לנו לשיפור יעילות החיסונים, לא רק לשפעת".

 

ישנן תנודות במערכת החיסונית במהלך היום (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ישנן תנודות במערכת החיסונית במהלך היום(צילום: shutterstock)

 

החיסונים: הכחידו מחלות מן העולם

העולם מציין בימים אלה את השבוע לעידוד חיסונים, במטרה להגביר את שיעור ההתחסנות. על פי נתוני משרד הבריאות, 95.5% מההורים בישראל מחסנים את ילדיהם בחיסוני השגרה עד גיל שנתיים (93.5% בקרב יהודים ו- 98.5% במגזר הערבי). ומנגד, קיימת גם קבוצה של הורים המתנגדים לחסן את ילדיהם.

 

יכולת ההשפעה של החיסונים הוכיחה את עצמה בשינויים במגמות התחלואה בשנים האחרונות, כך למשל: בעקבות הוספת החיסון פרבנר ביולי 2009 נגד חיידק הפנאומוקוק: חלה ירידה של כ- 70% בשיעור הזיהומים הפולשניים הנגרמים על ידי החיידקים הללו.

 

הנתונים של משרד הבריאות גילו עוד כי בזכות החיסון נגד הפנאומוקוק חלה ירידה בשיעור ביקורי ילדים מתחת לגיל שנתיים למיון בגין דלקת ריאות וחלה ירידה בשיעור הילדים הסובלים מדלקת אוזניים קשה. בנוסף חלה ירידה בשיעור הזיהומים הנגרמים על ידי חיידקי פנאומוקוק עמידים לאנטיביוטיקה.

 

החיסון נגד נגיף הרוטה הגורם לשלשולים והקאות הוסף ב-2010. מאז, צומצמה התחלואה האופיינית של מחלות מעיים בחורף שנצפתה בעבר בקרב תינוקות ופעוטות. בתקופת החורף, תקופת השיא בתחלואת מחלות מעיים חלה ירידה של 60% בשיעור הפניות של ילדים בגילאים 0-2 למרפאות בגין מחלות מעיים (שלשולים) וירידה של 48% בשיעור הפניות של ילדים בני 2-4.

 

החיסון להפטיטיס A הקיים בישראל בשנים האחרונות הביא להכחדת המחלה כמעט באופן מוחלט בישראל. חיסונים נוספים הביאו גם כן לירידה דרמטית בשיעור התחלואה, כמו הפטיטיס B, המופילוס אינפלואנזה B.

 

החיסון נגד אבעבועות רוח הביא להכחדה כמעט מוחלטת של המחלה הקשה, ובמקומה מופיעה, אם בכלל, מחלה קלה מאוד המתבטאת במספר נגעים בודדים (במקום כ-300 נגעים אופייניים למחלה).

 

יעילות החיסונים נעה בין 70% ל- 99%. אחד הגורמים העיקריים לכך הוא תגובה ירודה של מערכת החיסון בגופו של המתחסן. מסיבה זו, קיימת חשיבות רבה לכך שכל האוכלוסייה תחוסן.

 

צפו איך אפשר להקל על החיסונים בקרב ילדים:

 

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
באיזו שעה כדאי לקבל את החיסון?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים