משווים את ישראל לנאצים: האיסלאם חדר לשלטון השבדי
מפלגת הירוקים השבדית אמורה הייתה להוביל שינוי סביבתי בממשלה. במקום זה, חברים איסלאמיסטים גררו אותה לשערוריות: הצדעה של האחים המוסלמים, השפלת נשים והשוואת ישראל לנאצים. בשבדיה, אחת המדינות החילוניות בעולם, שואלים: "האיסלאם חדר לפוליטיקה כי לא התעקשנו על ערכינו?"
אחד סירב ללחוץ את היד לעיתונאית כי היא אישה. אחר השווה את ישראל לגרמניה הנאצית. שלישי נראה מניף את ידו בשידור חי בטלוויזיה, בהצדעה שמזוהה עם תנועת האחים המוסלמים במצרים.
התנהלותם של כמה חברים מוסלמים במפלגת הירוקים של שבדיה, שחברה בקואליציה מאז 2014, עוררה בשבועות האחרונים דאגה מהאפשרות שאיסלאמיסטים חדרו לתוך הקהילה הקטנה של פעילי איכות הסביבה. היא עוררה גם דיון נרחב יותר בנוגע לשאלה אם שבדיה ניסתה כל כך להיות מכילה וסובלנית כלפי מהגרים עד שהיא לא התעקשה מספיק על הערכים שלה עצמה.
"מרוב להט לאמץ חברה מגוונת ורב-תרבותית העלמנו עין מהשקפות לא-דמוקרטיות", אומרת גולן אבצ'י, חברת מועצת העיר שטוקהולם מטעם המפלגה הליברלית, שהיא מפלגת מרכז-ימין ששייכת לאופוזיציה.
מנהיגי מפלגת הירוקים אמרו אתמול כי אין ראיה לכך שאיסלאמיסטים משפיעים על מדיניות המפלגה, אבל הודו כי המפלגה צריכה לחזור ולהתמקד יותר בנושאים סביבתיים.
הבעיה של מפלגת הירוקים החלה כששר השיכון של שבדיה, חבר המפלגה מהמט קפלן, נאלץ להתפטר בשבוע שעבר בעקבות דיווחים בתקשורת על קשרים שלו עם לאומנים קיצונים איסלאמיסטים בארץ הולדתו טורקיה. אף שקפלן, שהיה בעבר גם ראש של ארגון נוער מוסלמי-שבדי, הכחיש שפעל שלא כשורה, ואף שהנהגת המפלגה הגנה עליו עד לרגע האחרון, הוא התפטר בעקבות פרסום וידאו שבו הוא נראה משווה בין היחס של ישראל לפלסטינים לבין רדיפת היהודים על-ידי גרמניה הנאצית.
בניסיון לצנן את האווירה יצאה אסה רומסון, ממנהיגי מפלגת הירוקים, להגנתו, אבל היא רק החמירה את המצב כשבראיון מוזר בטלוויזיה היא תיארה את מתקפת הטרור של 11 בספטמבר 2001 כ"תאונה". אחר כך פרסמה הבהרה שבה הדגישה כי היא מגנה את המתקפה ההיא.
אבל זה לא נגמר שם. לאחרונה פורסמו תמונות חדשות שבהן נראים קפלן וחברים מוסלמים אחרים במפלגת הירוקים מרימים ארבע אצבעות, מחווה שמזוהה עם האחים המוסלמים במצרים. אחד מהם, מנהיג נוער במפלגת הירוקים, נכנס לתוך התמונה במהלך שידור חי בטלוויזיה השבדית ועשה את אותה המחווה מאחורי המנחה.
המחווה אינה בלתי-חוקית בשבדיה, אבל חברים רבים במפלגת הירוקים תהו אם ההשקפות השמרניות של האחים המוסלמים תואמות את ההשקפות הפמיניסטיות והגיי-פרנדלי של מפלגת הירוקים. הסערה הגדולה ביותר פרצה כשיסרי חאן, חבר מפלגה בן 30 שמתמודד על מקום בוועד המנהל של מפלגת הירוקים, סירב ללחוץ את ידה של כתבת טלוויזיה שבדית. הוא הסביר שלחיצת יד של אישה היא מעשה "אינטימי", ובמקום זאת הניח את ידו על לבו כאות לברכה מוסלמית.
האירוע ההוא עורר זעם רב. מבקריו של חאן טענו כי התנהגותו מבזה נשים ואילו תומכיו הדפו את הביקורת וטענו כי מדובר באיסלאמופוביה. אפילו ראש הממשלה סטפן לופבן התערב, ואמר ש"בשבדיה לוחצים ידיים גם לנשים וגם לגברים". בצר לו, חאן נאלץ להסיר את מועמדותו לתפקיד והתפטר גם מתפקידו במועצת העיר. לסוכנות הידיעות AP אמר כי לעת עתה הוא אינו מפסיק להיות חבר במפלגה, אבל תהה אם אצל "הירוקים" עדיין יש מקום למוסלמים מאמינים.
"אני חושב שמפלגת הירוקים צריכה לעבוד על ערכיה בכל מה שנוגע לקבלת השונה", אמר. "איך אפשר לשלב גיוון ודת עם אתנוצנטריות ודעה קדומה בכל הנוגע לשוויון מגדרי?". כשנשאל אם הוא מגדיר את עצמו איסלאמיסט השיב שהוא לא יודע אפילו מה פירוש המילה. "אם פירוש המילה הוא מוסלמי מאמין שתורם לפוליטיקה, אז כן, אני איסלאמיסט, או יותר נכון הייתי – כי אני עוזב. אבל אם פירוש הדבר הוא טרוריסט או אדם המתנגד לשוויון בין המינים – אז אני הכי רחוק מזה שאפשר", אמר.
כמו מוסלמים רבים הוא סיפר כי הצטרף למפלגת הירוקים משום שהיא מקבלת את השונה ותומכת בזכויות אדם ובכל סוגי האנשים שתומכים בפוליטיקה הירוקה. אבל מבקרי המפלגה תוהים אם ייתכן שהירוקים פתחו את שעריהם לחברים שחשוב להם יותר הקידום של דתם מאשר של איכות הסביבה.
"אין ספק שלאנשים שקרובים לאחים המוסלמים, שהיא מפלגה איסלאמיסטית, יש נוכחות משמעותית במפלגת הירוקים", אומר לארס ניקנדר, מומחה לענייני ביטחון באוניברסיטה השבדית לביטחון. בדברים שאמר לערוץ TV4 בשבדיה השווה זאת לאופן שבו סוכנים סובייטים ניסו לחדור למפלגות פוליטיות במערב בימי המלחמה הקרה. הירוקים לא שללו חד משמעית את התיאוריה הזו שלו.
"אף שכרגע אין שום אינדיקציה לכך שהחשש להסתננות של גורמים כאלה הוא מבוסס, מפלגת הירוקים תמשיך לחקור ולבדוק עד כמה אנחנו פגיעים לחדירה שכזו", כתבו בכירי המפלגה ג'ון קרלפלד ואנדרס ואלנר במאמר שפרסמו.
אין נתונים רשמיים על מוסלמים בשבדיה משום ששלטונות שבדיה אינם רושמים אנשים לפי דתם. ההערכות נעות בין 100 אלף ל-500 אלף. עם זאת, אין ספק שההגירה ממדינות האיסלאם שינתה את מבנה החברה השבדית, אף שפליטים רבים שהגיעו לשבדיה הם נוצרים או מוסלמים שאינם דתיים.
תומכי הימין הקיצוני ניצלו את סערת מפלגת הירוקים כדי לצאת נגד מוסלמים, אבל המבקרים הגדולים ביותר כוללים גם מוסלמים מתונים או מוסלמים לא-דתיים שרוצים
שהדת תישאר מחוץ לפוליטיקה בשבדיה, אחת המדינות החילוניות ביותר בעולם. אבצ'י, המחוקקת מהמפלגה הליברלית שמוצאה כורדי, אומרת שהשבדים צריכים להתעקש שהמהגרים יאמצו את ערכי הליבה של שבדיה כמו שוויון מגדרי. לדבריה, על ידי כך שאינם עושים זאת הם מאכזבים פליטים שברחו מדיכוי דתי בארצות המקור שלהם, "ומעל לכול – נשים וילדים שנאלצו לחיות לא חופשיות ובתוך תרבות של כבוד".