שתף קטע נבחר

האותות מכוכב הלכת: "סופת ברקים ולא חייזרים"

אסטרונומים ניתחו אותות רדיו בלתי מוסברים מ"מיני-נפטון" והסיקו כי הם נוצרו על ידי 53 הבזקי ברקים על פני שטח כוכב הלכת החוץ-שמשי ושלא מדובר במסרים מחוצנים

בעוד לא מעט חוקרים מחזיקים אצבעות שאותות רדיו מכוכבי לכת מחוץ למערכת השמש שלנו הם סימנים לחיים אחרים שמנסים ליצור איתנו קשר, הרבה פעמים מדובר למעשה בסופות ברקים פראיות שעוצמתיות פי מיליונים מאלו שאנו חווים על כדור הארץ.

 

נפטון מימין ו-HAT-P-11b משמאל (צילום: מתוך ויקיפדיה) (צילום: מתוך ויקיפדיה)
נפטון מימין ו-HAT-P-11b משמאל(צילום: מתוך ויקיפדיה)

 

אסטרונומים ניתחו אותות רדיו בלתי מוסברים מ"מיני-נפטון" והסיקו כי הם נוצרו על ידי 53 הבזקי ברקים על פני שטח כוכב הלכת החוץ-שמשי. על פי ה"דיילי מייל" הבריטי, כוכב הלכת המדובר - HAT-P-11b - נצפה על ידי אסטרונומים צרפתים ב-2009, שתיעדו באותו זמן אותות רדיו חלשים לכאורה שהגיעו ממנו.

 

כוכב הלכת גדול פי חמישה מכדור הארץ והמסה שלו היא פי 26. ב-2010 ניסו החוקרים לאתר את אות הרדיו שוב, אך לא הצליחו, וכך נותרה התופעה ללא כל הסבר.

 

 

בעוד חובבי הקונספירציות טוענים כי מדובר בחייזרים תבוניים, חוקרים מאוניברסיטת סיינט אנדרוס הגיעו למסקנה אחרת לגמרי. "אנחנו מניחים שהאות היה אמיתי והגיע מכוכב הלכת", אמרה החוקרת גבריאלה הודוסן. "ואז שאלנו את השאלה: האם אות רדיו כזה יכול להיות מיוצר על ידי ברקים באטמוספרה של כוכב הלכת, ואם כך, כמה הבזקי ברקים נחוצים לשם כך?"

 

הם הניחו כי הפיזיקה של הברק זהה לכל כוכבי הלכת במערכת שמשית, ומצאו כי 53 הבזקי ברקים בעוצמה "שבתאית" יכולים להסביר את האותות שהגיעו מ- HAT-P-11b. התפרצויות ברקים כאלה לא מתקרבות אפילו למשהו שאנחנו מכירים מכדור הארץ.

 

"דמיינו לעצמכם את סופת הברקים הכי גדולה שאי פעם ראיתם", אמר חוקר

 נוסף, ד"ר פול רימר. "עכשיו תדמיינו שהסופה הזו מתרחשת בכל מקום על פני כדור הארץ. סופה כזו יכולה לייצר אות רדיו שמתקרב בעוצמתו לאחוז אחד מעוצמת האות שנקלט ב-2009".

 

המשמעות היא שלכוכב הלכת המסתורי יש מזג אוויר סוער במיוחד. "סופות ברקים כל כך עוצמתיות הן לא בגדר הלא-הגיוני", אמרה החוקרת הודוסן. מחקרים קודמים מראים כי כוכבי לכת חוץ-שמשיים שנעים קרוב מאוד לכוכב המארח שלהם הם בעלי אטמוספרות דינמיות, משמע הם משתנים כל הזמן ומייצרים עננים בגדלים שונים ואפילו מערכות עננים שלמות על כל פני כוכב הלכת. בעתיד, תצפיות רדיו ואינפרה אדום יוכלו להוביל חוקרים לאיתור ראשון של ברק בכוכב לכת חוץ-שמשי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך ויקיפדיה
HAT-P-11b
צילום: מתוך ויקיפדיה
מומלצים