בלי ניתוח: טיפול הלייזר שיחזיר לנשים רבות את איכות החיים
סובלת מדליפת שתן, יובש בנרתיק או כאבים? מכשיר חדש שאושר ע"י ה- FDA האמריקני ונכנס לשימוש בימים אלה בישראל בשם MonaLisa Touch מבטיח לפתור בעיות הקשורות לרצפת אגן באמצעות טכנולוגיית לייזר ללא צורך בתרופות או ניתוח. "זמנים בריאים" בידיעות אחרונות עם כל הפרטים
מי שלא סובלת מבעיות וגינליות כמו יובש, גרד, בריחת שתן וכדומה לא תבין את המשמעות של הדברים – אבל מי שכן, תדע להעריך את טיפול הלייזר הווגינלי הראשון שמאושר על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לטיפול באטרופיה וגינלית. הטיפול נחת בימים אלה בישראל, והוא עשוי לשפר את איכות החיים של נשים באמצעות טכנולוגיה חדשנית ומתקדמת לטיפול בבעיות וגינליות.
הרופא הראשון שמבצע בארץ את הטיפול המכונה MonaLisa Touch הוא ד"ר חיים קריסי, מומחה ברפואת נשים ומבכירי האורוגינקולוגיה ורצפת אגן. "הטיפול התוך־נרתיקי פותח לנשים אופציה טיפולית מתקדמת, בטוחה ויעילה ללא כאב לבעיות מטרידות מאוד שמשפיעות על חיי היומיום שלהן וגורמות לסבל רב ברמה האישית והמשפחתית", הוא מסביר.
"המצב שלאחר לידה וגיל המנופאוזה הם שלבים חשובים בחיי האישה, שמעורבים בהם שינויים חשובים מבחינות רבות: ביולוגיות, פסיכוסומטיות, נפשיות והתנהגותיות", מסביר ד"ר קריסי.
"הפרעות רבות המאפיינות את התקופות הללו מיוחסות לאזור הנשי האינטימי כגון יובש בנרתיק, כאבים ביחסי המין, גירוי בנרתיק או רפיון ודליפת שתן. התסמינים הללו נובעים מירידה ברמת האסטרוגן, המשפיעה על רקמת רירית הנרתיק וגורמת לירידה ברמת ההזנה של הרקמה, ברמת הלחות ובאלסטיות שלה – מצב המכונה אטרופיה וגינלית".
ד"ר קריסי טוען כי לרוב מתעלמים מן התסמינים של אטרופיה וגינלית, כי הם נתפסים כאפקט בלתי־נמנע של תהליך פיזיולוגי טבעי. "למרות זאת, אחת משתי נשים סובלת מהתסמינים ומהשפעותיהם השליליות על היחסים עם בן הזוג או על איכות החיים באופן כללי".
לדבריו, MonaLisa Touch משמר ומשקם תנאים טרופיים של אזור איבר המין והנרתיק ללא תופעות לוואי שליליות כגון אלה הנובעות מטיפולים תרופתיים־הורמונליים. בשל כך הטיפול מתאים גם לאחר ניתוח של הסרת גידולים גינקולוגיים (בשד, בשחלה, ברחם ובאיבר המין) והוא כיום הטיפול המתקדם ביותר בתחום.
איך עובד המכשיר?
"מדובר בטיפול לא פולשני ולא ניתוחי, לטווח ארוך, שמספק פתרון ייחודי לשינויים הקשורים בנרתיק כתוצאה מגיל המעבר, מניתוחים, מלידות ועוד," אומר ד"ר קריסי. "מדובר בטכניקה מתקדמת לחידוש רקמה באמצעות טיפול באור (לייזר). הטכנולוגיה החדשה בנויה על שיטה בטוחה ויעילה, והדבר מבטיח אמינות ורמה גבוהה ביותר של ביצוע, ללא טראומה או כאב. הטיפול יכול להחליף טיפול הורמונלי על הסכנות שבו, וגם אין צורך בנטילת תרופות וכדומה".
האם התוצאות של המכשיר מוכחות מחקרית?
"התוצאות הוכחו במחקרים שפורסמו בעיתונים מדעיים מובילים כולל אישור של ה־FDA האמריקאי, שבדק והוכיח גם יעילות וגם בטיחות. מאמרים רבים מצביעים על טיפול נרתיקי בלייזר כטיפול בטוח ויעיל בכל התופעות שתוארו עם שיעורי הצלחה גבוהים של 80%־100% שיפור בתסמינים.
חלק מהעבודות הצליחו להראות שקיים שיפור משמעותי בתלונות של דליפת שתן במאמץ אצל נשים עם דליפה קלה עד בינונית ואף בשיפור משמעותי של שלפוחית רגיזה כגון דלף שתן מדחיפות, תכיפות במתן שתן ותחושת דחיפות. עבודות נוספות מתארות שיפור משמעותי בתפקוד המיני, באיכות החיים ובתסמינים שגרמה האטרופיה הווגינלית לאחר טיפול בלייזר וגינלי כולל שיפור בתחושת היובש, אי־נעימות, עקצוץ, צריבה, גרד, יובש וכדומה. במחקרים נוספים נמצא שיפור משמעותי בעיקר בתלונות של יובש נרתיקי וכאבים ביחסי מין אך גם בצריבה במתן שתן, דחיפות במתן שתן ודליפת שתן.
"מבחינת שיעורי הצלחה, מדובר ב־90% הצלחה לטיפול באטרופיה וגינלית ו־70% בטיפול בדליפת שתן קלה. כעיקרון, הטיפול יכול לשמש לבעיות נוספות שנגרמות מיובש נרתיקי, צריבה וכאב ביחסי מין. במקרים של דליפת שתן יומית קשה או רפיון נרתיקי ניכר, על פי בדיקת אורוגינקולוג מנוסה, עדיף טיפולים אחרים כולל ניתוח. אין התוויות נגד לטיפול למעט זיהום נרתיקי פעיל".
עד כמה המכשיר בטוח?
"פרופ' סטפנו סלבטורה מבית החולים סן רפאל במילאנו, שכיהן כנשיא האיגוד האורוגינקולוגי האירופי, עורך מחקרים רבים בנושא לייזר לטיפול בבעיות רצפת האגן. הוא דיווח שלא נתקל בשום סיבוך באלפי פעולות שביצעו, וגם בספרות לא דווחו סיבוכים למעט אי־נוחות קלה בפעולה עצמה".
האם מדובר בפעולה כואבת?
"לא. הפרוצדורה היא כזו: מחדירים מתמר וגינלי כמו באולטרסאונד לנרתיק ומפעילים את הלייזר בהיקף הנרתיק לכל אורכו. הפעולה נעשית ללא הרדמה ונמשכת כ־15 דקות".
מאיזה גיל אפשר לקבל את הטיפול?
"אין לגיל משמעות כי אם לסוג הבעיה שבה צריך לטפל. אם, לדוגמה, הבעיה היא גיל המעבר ו/או חוסר הורמונלי, אז הטיפולים יינתנו בשלבי גיל המעבר עצמו. אם מדובר בדליפת שתן או בווסטיבוליטיס – גם בגילים צעירים יותר".
בשלב הזה רק ד"ר קריסי מבצע את הטיפול, אך בקרוב יהיה ניתן לעשות זאת אצל רופאי אורוגינקולוגיה וגינקולוגים נוספים ברחבי הארץ.
בדרך כלל יש צורך בשלושה טיפולים, אך זה תלוי בסוג הבעיה ובחומרתה. כל טיפול עולה 3,000 שקלים, ובשלב זה עדיין אין השתתפות של קופות החולים בהוצאה, אולם הביטוחים הפרטיים מכירים בו כטיפול מחליף ניתוח.
הברירות האחרות: פיזיותרפיה או ניתוח
ד"ר שמעון גינת, יו"ר החברה לאורוגינקולוגיה ולרצפת האגן ורופא בכיר במחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי וולפסון, מכיר את הטיפול. "מדובר באמצעי שבין השאר נועד לתת מענה לתופעה שכיחה שנקראת דליפת שתן במאמץ, ובה מתרחשת דליפת שתן בכל מאמץ קטן שהאישה מבצעת, דוגמת שיעול, צחוק, עיטוש או הרמת משאות כבדים", הוא מסביר.
"התופעה גורמת להפרעה באיכות חיי האישה. קיימות כמה דרכי טיפול מוכרות לתופעה. השתיים העיקריות הן פיזיותרפיה של רצפת האגן, שהוכחה בספרות הרפואית כעוזרת בקרב עד 60% מהנשים שסובלות מתופעה זו; וכן טיפול ניתוחי פשוט, שבו מניחים בגישה נרתיקית סרט עשוי פוליפרופילן (Polypropylene) מתחת לשופכה".
נכון להיום, הגישה הניתוחית הזו היא הגישה הטיפולית הטובה ביותר, שהוכחה בצורה מבוקרת במחקרים רבים בארץ ובעולם עם סיכויי הצלחה של עד 90%. לאחרונה תוארה שיטת טיפול בלייזר בגישה נרתיקית לדליפת שתן במאמץ. יש כמה חברות שמייצרות מכשירים דומים אשר הוכנסו לשימוש בארץ, ואחד מהם הוא MonaLisa Touch.
בסקירת הספרות הרפואית ישנם דיווחים על הצלחות בטיפול להתוויה זו, ובחירת הנשים נעשית בצורה מבוקרת. למרות האמור, הטיפול בלייזר לדליפת שתן במאמץ עדיין לא הוכח במחקרים מבוקרים, באיכות רפואית גבוהה, כולל סיבוכים אפשריים. הטיפול ככל הנראה אינו מתאים לכל אישה, ויש צורך בהערכה אורוגינקולוגית מדוקדקת לפני החלטה על טיפול זה.
בימים אלה מתקיימים מחקרים רבים בעולם וכן בארץ, בעיקר במרכז הרפואי שיבא בתל השומר, וכאשר יפורסמו נדע יותר על מידת הצלחת הטיפול ותופעות הלוואי שלו".