עיריית ת"א תאתר ותעסיק עובדים טרנסג'נדרים
תכנית חדשה תקדם איתור והעסקת טרנסג'נדרים לתפקידים שונים בעיריית תל אביב, במטרה לצמצם את פערי האפליה ממנה סובל המגזר בשוק העבודה. איתי פנקס: "אם נטייתו המינית של אדם לא צריכה להגביל אותו, ודאי שאין סיבה למגבלות בשל זהות מגדרית שונה"
תכנית חדשה בעיריית תל אביב תקדם איתור והעסקת עובדים טרנסג'נדרים בתוך העירייה. התכנית, ביוזמתו של חבר מועצת העיר איתי פנקס (מרצ), כוללת איתור משרות מתאימות בעירייה, איתור מועמדים רלבנטיים והשמה ייעודית לאוכלוסיית הטרנסג'נדרים - שנאמדת בכ-10% מקהילת הלהט"ב בארץ.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
במסגרת היוזמה נקלטה כבר עובדת טרנסג'נדרית אחת. העובדת, בשנות העשרים לחייה, ערכה את השינוי לפני כשנתיים - ולמשפחתה והסביבה לקח זמן להסתגל. "למדתי באוניברסיטה, ושם הסביבה לא התייחסה לזה הכי יפה שיש. אחרי שנה נאלצתי לעזוב את התואר, וחזרתי לגור עם המשפחה", היא מספרת.
"כשהתחלתי את התהליך סבלתי גם מקושי למצוא עבודה - כי בשלבים הראשונים נורא קשה לסביבה להבין את התהליך. ככל שהפכתי לנשית יותר במראה שלי, כך זה הפך לפשוט יותר".
על העבודה החדשה שלה סיפרה: "האנשים שעובדים איתי והצוות מסביב מקסימים, עובדים איתי אנשים דתיים ומוסלמים - ויש שיתופיות מאוד יפה. אנשים תמיד חייכניים ומתייחסים אלי בצורה טובה ובצורה הכי מכובדת שיש, גם כשמדובר באנשים יותר מבוגרים".
70% מהטרנסג'נדרים מדווחים על אפליה
סקר שערך משרד הכלכלה אשר בדק תחושות וחוויות אפליה של מועסקים מקהילת הלהט"ב מעלה כי 70.2% מהטרנסג'נדרים מדווחים על אפליה בשוק העבודה במידה בינונית עד רבה מאד. 68.7% מדווחים על אפליה בקבלה לעבודה, 65.5% בחיפוש העבודה ו-63.3% בקידום בעבודה. הנתונים זהים בקרב נסקרים ברמת השתכרות גבוהה ונמוכה.
בנוסף, 77.2% מהם ציינו שהתפקוד שלהם בעבודה נפגע כתוצאה מאפליה מגדרית שכוונה נגדם, ו-74.6% דיווחו על הידרדרות במצב הפיזי או הנפשי. תפיסת האפליה כלפי הטרנסג'נדרים חמורה במיוחד - 95.2%.
פנקס הדגיש כי המועמדים אשר ישתתפו בתכנית יעברו את אותם המבדקים וראיונות העבודה שיעברו המתמודדים האחרים למשרה - וכי וקבלתם לתפקיד תיעשה רק על פי מידת התאמתם לתפקיד.
"הטרנסג׳נדרים/ות מתמודדים גם היום עם אתגרים וקשיים שנובעים מאותה בורות וחוסר סבלנות איתה התמודדה הקהילה כולה", אומר פנקס. "אם נטייתו המינית של אדם לא צריכה להגביל אותו, ודאי שאין סיבה למגבלות כתוצאה זהות מגדרית שונה".
"בדיוק כמו כל אדם, גם טרנסג׳נדר זקוק להגשמה עצמית, פרנסה וקיום בכבוד, ואנחנו לא יכולים שלא לקום ולפעול כשאנו מבינים שאלו נשללים מהם באחוזים כל כך דרמטיים", הוסיף. "מכאן בדיוק הגיעה היוזמה שלנו בעירייה והמרכז הגאה - לעשות מעשה ולהפסיק הדרה ואפליה שאנחנו מכירים מקרוב, לתת הזדמנות שווה לאנשים שווי זכויות ולהוות דוגמא לרשויות ומעסיקים אחרים ללכת באותה הדרך".
לצד פנקס היו שותפים לתוכנית חבר המועצה מיקי גיצין וישראלה סטפני לב, שמרכזת את התחום במרכז הגאה. "אנחנו לא מתפשרים על דרישות התפקידים, לא מעגלים פינות בנוגע לתנאי הסף לקבלה לעבודה" אומר פנקס, "אבל באותה הנשימה לא ניתן לדעות קדומות וסטיגמות מסוכנות למנוע מאדם איכותי ומוכשר לממש את עצמו רק בשל היותו טרנסג'נדר. זה נכון מוסרית, ומתבקש גם מבחינה חברתית וכלכלית לחברה שאחוז ניכר ממנה לא מצליח להתפרנס בכבוד ללא קשר ליכולותיו ואיכויותיו האישיות".
ישראלה סטפני לב, רכזת מיזמים חברתיים לקהילה הטרנסג'נדרית במרכז הגאה, מסבירה: "במהלך החודשים האחרונים פיתחנו במרכז הגאה תוכניות מגוונות יעודיות לקהילה הטרנסג'נדרית. בתחום החינוך פתחנו כיתת הכנה לבגרויות, וכבר בקיץ הקרוב עומדים לגשת לבגרויות 5 חברי וחברות הקהילה. באינטגרציה התעסוקתית פתחנו דרך לנשים טרנסג'נדריות לעבור הכשרה מקצועית ובימים אלה אישה טרנסית ראשונה החלה בעבודתה בעיריית ת"א".
אפליית קהילת הלהט"ב - לא רק בשוק העבודה: צפו בהפגנה נגד אפליה בחוק הפונדקאות: