שתף קטע נבחר

 

4 חודשים, 20 נרצחים: מטווח במגזר הערבי

עוד לפני המהומות בכפר מנדא, 2016 נפתחה עם נתון בלתי-נתפס של נרצחים בתוך המגזר הערבי. קרובי הקורבנות טוענים לאוזלת יד של הרשויות, אך אחרים מביעים גם ביקורת פנימית: "השימוש בנשק לפתרון סכסוכים הפך להיות אצלנו הדבר הכי נורמלי". ויש גם מי שמזהירים מגלישת האלימות ליישובים היהודיים

 

4 חודשים, 20 נרצחים: כאוס במגזר הערבי    (צילום: חסן שעלאן)

4 חודשים, 20 נרצחים: כאוס במגזר הערבי    (צילום: חסן שעלאן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מטאוע אלקרנאוי (42) מלוד

אמין שעבאן (42) מלוד

רניו רחאל (19) מזרזיר

אבראהים חג'אזי (24) מיפו

אוסאמה אבו סעידה (20) מלקיה

מחמד אלפראונה (69) מכסייפה

מחמד ג'רבאן (17) מג'יסר א-זרקא

סלאח חמודה (55) מיפיע

איהאב אבו לבן (19) מלוד

סנד חאג' יחיא (26) מטייבה

חסן חמדאן (21) מחיפה

סלים עיסאוי (38) מאלקיה

סלאח ג'בארה (30) מטייבה

מחמד אגבאריה (26) מאום אל פחם

חוסיין מחאג'נה (27) מאום אל פחם

סמירה איסמאעיל (40) מראמה

אבראהים נאבילסי (30) מאעבלין

מחמד חסנין (38) מאעבלין

מירפת אבו-ג'ליל (40) משפרעם

עלי דבדוב (35) ממכר

 

היד הקלה, הקלה מדי, על ההדק: שלוש נשים ו-17 גברים נרצחו מתחילת 2016 במגזר הערבי. רק הלילה נרשם רצח נוסף במה שנראה כשוד שהשתבש בשפרעם. בקרב משפחות הקורבנות יש הטוענים כי קרוביהם איבדו את חייהם בגלל חוסר ערכיות וכישלון חינוכי, אולם אחרים מטילים את האשמה על רשויות האכיפה. ברקע הכאוס הפנימי הזהיר ראש מועצת כפר ברא, מחמוד עאסי, כי "היום רואים ערבים יורים בערבים, אבל אל תהיו מופתעים אם ערבים יתחילו לירות ביישובים יהודיים".

 

הנתונים האלה מגיעים על רקע שבוע אלימות נוסף ביישובים ערביים במקומות שונים בארץ. בימים האחרונים התקיימו קרבות רחוב של ממש בכפר מנדא, בהשתתפות מאות בני אדם, על רקע הבחירות לראשות המועצה. האירועים כללו יידוי אבנים, ירי זיקוקים בכינון ישיר והצתת רכוש. במקביל, הבוקר (בין שישי לשבת) התנהלו חילופי ירי בין שתי משפחות יריבות ברהט, המסוכסכות על אדמות. גם כוחות משטרה שהוזנקו לעיר לא הצליחו להפסיק את הירי.

 

אש וזיקוקים בכינון ישיר: מהומות בגליל

אש וזיקוקים בכינון ישיר: מהומות בגליל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפי נתוני "אמאן", המרכז הערבי לחברה בטוחה, משנת 2000 נרצחו במגזר הערבי 1,124 בני אדם ועוד 3,360 נפצעו באירועים פליליים. עאסי מכפר ברא כבר חווה את נחת זרועם של מבצעי הירי חסר הפרופורציות. לאחר שאחד מתושבי היישוב הסמוך לכפר קאסם לא היה מרוצה מהשירות שקיבל, בוצע ירי לעבר ביתו של עאסי. במקביל ספג ראש המועצה איומים לפגיעה בבני משפחתו. "רוב ראשי הרשויות ואישי הציבור הערבים מרגישים מאוימים, ואין לנו כלים להתמודד עם הבעיה. מי שצריך לשמור על הסדר זה שלטון החוק והמשטרה".

 

עאסי, שמזהיר כאמור מגלישת האלימות הקשה ליישובים יהודיים, ציין בהקשר זה כי "אם יתחיל ירי כזה שאף אחד לא יבוא בטענות ויגיד שזה לאומני. אנחנו כראשי מועצות אומרים שצריך לטפל בנגע הזה ולטפל בבעיה מהשורש. צריך לאסוף אמצעי לחימה, לפענח את מקרי הרצח ולהעניש בחומרה את הרוצחים כדי שיבינו שזה לא משתלם להפוך מודל חיקוי לאחר. אני פונה למשטרה ולמשרד המשפטים, לפעמים המשטרה עוצרת אבל יש כאלה שמנצלים את הדלתות המסתובבות. אנחנו רואים את אותו עבריין יוצא מהדלת המסתובבת, חוזר למחרת לעולם הפשע ומראה לסביבה שלו שזה לא נורא ויש אפשרות לפושע להיות משוחרר".

זירת רצח באום אל פחם בשבוע שעבר. תמונה אופיינית במגזר הערבי ()
זירת רצח באום אל פחם בשבוע שעבר. תמונה אופיינית במגזר הערבי

הנרצחת האחרונה. מירפת אבו ג'ליל ()
הנרצחת האחרונה. מירפת אבו ג'ליל

"אין לנו כלים להתמודד עם הבעיה". עאסי (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
"אין לנו כלים להתמודד עם הבעיה". עאסי(צילום: חסן שעלאן)

אבל יש גם קולות אחרים במגזר, כאלה שקוראים לחשבון נפש פנימי. אחד מהם הוא השייח כאמל ריאן מכפר ברא, שבנו מועאד נרצח לפני שבע שנים בגיל 27. השייח, שעדיין לא קיבל תשובה לשאלה מי התנקש בבנו, אמר כי "אני לא מאלה שאוהבים להאשים את המדינה, את המשטרה ואת הממסד, אני מאשים גם את עצמנו. הכישלונות

בהיעדר האכיפה בשילוב האנרכיה המוחלטת הפכו את היישובים שלנו לעולם פרוע. כל אחד משתמש בנשק, יש הרבה אמצעי לחימה, וגם נערים בני 14 ו-15 יכולים להשיג נשק ולרצוח".

 

ריאן אמר עוד כי "מי שמשתמש בנשק הם אנשים חסרי אנושיות וחסרי ערכיות, אנשים שוליים. תוסיף לזה את כישלון מערכת החינוך בחברה הערבית, ואני לא יודע איך נצא מזה. אני כבר כמה שנים מזהיר שאם האש הזאת נכנסה לבית שלי, אין אף בית חסין בחברה הערבית. כמו עאסי מיישובו, גם השייח ריאן מזהיר כי "עוד מעט הנשק הזה יופנה לבתים במגזר היהודי וגם הם לא יהיו חסינים מהאש הזאת. אני צופה ימים קשים אם לא ניקח את העניין לידיים, גם המנהיגים הציבוריים והחינוכיים וגם המדינה שצריכה לאכוף את החוק ולמצוא את הרוצחים של ילדינו. לפענח ולאסוף את הנשק".

"לא מאלה שאוהבים להאשים את המדינה". השייח ריאן (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
"לא מאלה שאוהבים להאשים את המדינה". השייח ריאן(צילום: חסן שעלאן)

פאתן כבהא איבדה ב-2013 את אביה הזמר שפיק כבהא, שנרצח באום אל-פחם מפני שלא רצה להופיע בחתונה. לטענתה, המשטרה לא עושה די כדי למגר את תופעת הירי ביישובים הערביים. "אנחנו לא מסוגלים לזרום, הרצח הזה הרס לנו את החיים", אמרה הבת. "התיק עדיין מתנהל במשטרה והרוצח מסתובב בחוץ למרות ההוכחות נגדו. אני מרגישה בפחד ובסכנת חיים כי עדיין לא יודעים מה הרוצח של אבא יכול לעשות. אני מקווה שהמשטרה תעשה את העבודה שלה, לא רק בתיק של אבא אלא בכל תיקי הרצח. לצערי, המשטרה מזלזלת בנו ומפקירה אותנו. אנחנו נרצחים והם לא עושים כלום".

"המשטרה מפקירה אותנו". פאתן כבהא ברקע תמונת אביה שנרצח ()
"המשטרה מפקירה אותנו". פאתן כבהא ברקע תמונת אביה שנרצח

 

אלמנה ערבייה בכתה, נתניהו ניחם: סבל נורא

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סיהאם אגבאריה היקל איבדה לפני ארבע שנים את בעלה תופיק ואת שני ילדיה מחמוד ואחמד. אלמוני נכנס לבית באום אל פחם ורצח את השלושה. "מאז הרצח עברתי לגור בבית אחר, אבל אני ממש מפחדת על הילדים

 שנשארו בחיים כי הרוצח מסתובב חופשי. אחרי הרצח הלכתי לכנסת וראש הממשלה הבטיח לי שהרוצח ייתפס, אבל עד עכשיו לא הגיעו אליו".

 

בהתייחסה לנתונים הקשים מתחילת השנה אמרה האלמנה כי "היום רוצחים אנשים בקלי קלות. כל יום אנחנו שומעים על רצח ותמיד זה על שטויות. כל עוד המשטרה לא תופסת את הרוצחים ומענישה אותם היא האשמה בכל מה שמתרחש. הם עוצרים פושעים ואחרי זמן קצר משחררים אותם. בכל פעם ששומעים על הרצח אני והילדים שלי נזכרים במה שעברנו. אני לא מסוגלת לבקש מהבן שלי לנקום כי החינוך שקיבלנו הוא שונה משל הפושעים".

"רה"מ הבטיח לי שהרוצח ייתפס". אגבאריה היקל עם תמונות בעלה ואחד מילדיה שנרצחו ()
"רה"מ הבטיח לי שהרוצח ייתפס". אגבאריה היקל עם תמונות בעלה ואחד מילדיה שנרצחו

בשבוע שעבר נרצחו באום אל-פחם בהפרש של שעתיים מוחמד אגבארייה (26) וחוסיין מח'אגנה (27). השניים, שהיו אמורים להתחתן בחודש הבא, נורו למוות מטווח קצר. אחד מקרוביו של מחאג'נה סיפר כי "חוסיין קנה לא מזמן חליפה לחתונה שלו. במקום שילבש אותה ביום החתונה, הוא לבש אותה בהלוויה שלו. אנחנו לא יודעים מה לעשות ואיך להתמודד עם המצב הקיים. היום אנשים נרצחים על כלום, התחלנו לפחד להגיד 'שלום' או 'ערב טוב' כי אולי מישהו יחשוב שזאת קללה".

נרצחו בהפרש של שעתיים. מוחמד אגבארייה וחוסיין מחאג'נה ()
נרצחו בהפרש של שעתיים. מוחמד אגבארייה וחוסיין מחאג'נה

"אנחנו נמצאים במלחמה". עו"ד ג'אבר (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
"אנחנו נמצאים במלחמה". עו"ד ג'אבר(צילום: חסן שעלאן)

עו"ד רדא ג'אבר, מנכ"ל מרכז "אמאן", ציין כי "השימוש באמצעי לחימה לפתרון סכסוכים, אפילו לפתרונות הטריוויאליים ביותר, הפך להיות הדבר הכי נורמלי בחברה הערבית. לכן מקרי הרצח המזוויעים נמצאים בעלייה כל הזמן. ביקשנו מהממשלה לבוא ולאסוף את הנשק כי הזמינות שלו עולה לנו בחיי אדם. יש כאן אוזלת יד של הממשלה שלא מקצה את המשאבים הנדרשים לטיפול בעומק החברה הערבית. ההפקרות חברה הערבית ואוזלת היד של המשטרה והממשלה מייצרות את החברה שמזינה את האלימות".

 

מנכ"ל המרכז הערבי לחברה בטוחה הוסיף כי "אין שום סכסוך שמצדיק נטילת חיי אדם אבל לפי סטטיסטיקות שאנחנו עושים הסיבות והנסיבות של הרציחות הרבה אנשים בחברה הערבית מתים על דברים ממש טריוויאליים, ולכן אנחנו פעילים בנושא של בתי הדין השרעי ופונים לאימאמים במסגדים שבדרשות שלהם בימי שישי וגם בשיעורים שהם נותנים שיהיו על דרכים לפתירת הסכסוכים. פנינו עכשיו למשרד החינוך להכין תוכנית של איך לפתור סכסוכים שתתחיל בגיל מאוד צעיר ואנשים יפנימו שאפשר לפתור סכסוכים קשים כקלים. אנחנו נמצאים במלחמה, זאת לא הרגשה – זאת אמת".

 

תגובת המשטרה

לובה סמרי, דוברת המשטרה למגזר הלא-יהודי, מסרה בתגובה כי "משטרת ישראל פועלת בשנים האחרונות בשיתוף עם המשרד לביטחון הפנים למתן מענה לצרכים הייחודיים של החברה הערבית, לצמצום הפשיעה ולהגברת תחושת הביטחון והאמון במשטרה ובשלטון החוק בקרב האזרחים, בין היתר באמצעות אכיפה נחושה כנגד מפרי חוק".

 

הדוברת ציינה עוד כי במסגרת מבצעים תכופים בתחום אמצעי הלחימה, נתפסו בשנים האחרונות אלפי פריטים, הורחקו מהרחוב מאות חשודים עד תום ההליכים נגדם והוגשו מאות כתבי אישום. בשנת 2015 הוגשו יותר

 מ-1,100 כתבי אישום בגין עבירות אמל"ח במגזר הערבי ומעצרם של יותר מ-900 חשודים הוארך עד תום ההליכים/החלטה אחרת. נתונים אלה הם תוצר של האכיפה הנחושה ומצויים במגמת עלייה מבחינת שיעור כתבי האישום מכלל התיקים.

 

"במסגרת התהליך, אשר מצוי בעיצומו ויימשך ביתר שאת, הוקמו מרכזי שיטור קהילתי בתוך הכפרים ושיטור עירוני בערים, הוקמו תחנת משטרה בתחום המשולש ומרחב חדש בתחום מחוז ירושלים, הוקמו שש יחידות אורגן הפזורות בריכוזי אוכלוסייה ומונות מאות שוטרים, הופעלה תוכנית לגיוס שוטרים בני המגזר הערבי והורחב גיוס המתנדבים במגזר והתקיימו מפגשים עתיים של פיקוד המשטרה עם מנהיגי קהילה וראשי רשויות".

 

סמרי הוסיפה כי "בימים אלה מוקמת במשטרת ישראל מנהלת ייעודית לקידום השיטור במגזר הערבי ופיתוח והנגשת שרותי המשטרה לציבור זה. השר לביטחון הפנים גלעד ארדן מינה את ניצב ג'מאל חכרוש לעמוד בראשה כניצב המוסלמי הראשון בתולדות ישראל. בין מטרות הקמת המנהלת - שיפור, הרחבת והנגשת שירותי המשטרה במגזר הערבי לרבות הקמת תחנות משטרה חדשות, חיזוק נקודות ותחנות משטרה קיימות והשקעת משאבים באיסוף נשק לא חוקי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים