בגיל 94, הסוהר מאושוויץ שבר שתיקה: "סליחה"
כשהוא עומד לדין על סיוע ל-170 אלף מעשי רצח במחנה הריכוז אושוויץ, קצין האס אס לשעבר התנצל בפני הקורבנות: "מתבייש שנתתי לעוול הזה לקרות". ועדת הניצולים: "זו לא הודאה באשמה, זה כאילו הוא היה צופה באושוויץ"
ריינהולד האנינג, קצין נאצי לשעבר, בן 94 ששירת כסוהר באושוויץ שבר שתיקה לראשונה מאז השואה ופנה לקורבנות: "אני באמת מתנצל". האנינג עומד לדין בגין שותפות ל-170 אלף מעשי רצח במחנה הריכוז. יותר מ-70 שנה אחרי שנגמרה מלחמת העולם השנייה, הוא הודה בפני בית משפט גרמני שהוא ידע שירו באסירים, חנקו אותם בגז ושרפו את גופותיהם.
"ראיתי איך מעבירים את הגופות מפה לשם", אמר. "יכולתי להריח את השריפה. ידעתי שאנשים שורפים גופות. אני מאמין שכל הסוהרים ידעו מה קרה. כמובן שכמה מאיתנו היו קרובים לרציחות יותר מאחרים".
במהלך המשפט אמר עד כה האנינג רק מילה אחת. כשנשאל על ידי השופט מה מצבו לאחר היום הראשון של המשפט, ענה: "טוב". הוא טען שהוא "שתק כל חייו" לגבי הזוועות שראה במחנה שבו נרצחו יותר ממיליון יהודים. לדבריו הוא מעולם לא שוחח על כך עם ילדיו או נכדיו.
"אף אחד במשפחתי לא ידע שעבדתי באושוויץ. פשוט ידעתי שלא אוכל לדבר על זה. התביישתי", הסביר האנינג, שהיה בעליה של חנות למוצרי חלב אחרי המלחמה.
"אני רוצה לומר לכם שאני מתחרט עמוקות על כך שצייתי לארגון פשע שאחראי למותם של הרבה חפים מפשע, להרס אין ספור משפחות, לייסורים, למצוקה ולסבל של הקורבנות וקרוביהם", אמר. "אני מתבייש שנתתי לעוול הזה לקרות ושלא עשיתי דבר למנוע את זה. אני מתנצל רשמית על התנהגותי, אני באמת מצטער".
האנינג מואשם בכך שהיה עד להליך הסלקציה במחנה, שבו נבחרו אסירים לעבודה והשאר נשלחו לתאי הגזים. לפי כתב האישום הוא גם ידע על ירי המוני באסירים, ועל הרעבה שיטתית.
בפתח המשפט בפברואר, אחד העדים, לאון שוורצבאום, בן 90, ביקש מהאנינג לומר את האמת. "אנחנו כמעט באותו הגיל. שנינו נפגוש את הסמכות העליונה שלנו בקרוב".
האנינג מסר תצהיר שתיאר כיצד הצטרף להיטלריוגנד בגיל 13, ובגיל 19 לאס אס כי אמו החורגת רצתה שיעזוב את בית אביו. "ראית מה קרה אבל לא יכולת לדבר על כך עם עמיתיך. לא סמכתי על אף אחד".
לדבריו, הוא ביקש פעמיים לעבור מהמחנה, אך נענה בשלילה. "ניסיתי כל חיי להדחיק את התקופה הזו. אושוויץ היה סיוט. הלוואי שמעולם לא הייתי שם".
כריסטוף הובנר, סגן נשיא ועדת הניצולים הבינלאומית אמר בראיון לעיתון הגרמני "בילד" שדבריו של האנינג היו "מלוטשים ומחושבים, כאילו הוא היה צופה באושוויץ. זו לא הודאה באשמה, אלא הצהרה מנקודת מבטו של צופה".
מבין 6,500 אנשי האס אס ששירתו באושוויץ ושרדו את המלחמה, פחות מחמישים הורשעו.