"מרקל מחריפה את הטון נגד נתניהו: מבינה מדוע אבו מאזן פונה לאו"ם"
"דר שפיגל" מדווח על שינוי דרמטי ביחסה של ממשלת גרמניה לישראל. במשרד החוץ בברלין נערכים גם לאפשרות של משטר אפרטהייד בישראל. התגובה בירושלים: "ניסיון פנים גרמני לנגח את מרקל על יחסיה הקרובים עם נתניהו"
בממשלת גרמניה נשקלת האפשרות לסגת מהתחייבותה של הקנצלרית אנגלה מרקל, שלפיה ביטחונה וזכות קיומה של ישראל מהווים אינטרס עליון של גרמניה. כך מדווח השבועון הגרמני "דר שפיגל".
פוליטיקאים בכירים משתי מפלגות השלטון, איחוד השמרנים והסוציאל-דמוקרטים, אמרו לשבועון כי בממשלת גרמניה נוצר הרושם שראש הממשלה בנימין נתניהו מנצל לרעה את מחויבותה של גרמניה לישראל, וכי מדיניותה הנוכחית של ממשלתו אינה תורמת לשמירת אופיה היהודי והדמוקרטי של ישראל. "עלינו להבהיר לישראלים את דאגתנו מכך באופן ברור יותר", אומר יו"ר ועדת החוץ של הבונדסטאג, נוברט רודיגר, חבר מפלגתה של הקנצלרית מרקל.
לטענת "דר שפיגל", לנוכח המשך מדיניות ההתנחלות של ישראל, המערימה קשיים על יישום פתרון שתי מדינות, בוחנים במשרד החוץ בברלין חלופות אפשריות להקמתה של מדינה פלסטינית: סיפוח ישראלי של הגדה המערבית והענקת זכויות מלאות לפלסטינים, בהנחה שהאוכלוסייה היהודית תפסיק להיות רוב במדינה שכזו, או יצירת משטר אפרטהייד דומה לזה שהיה קיים בדרום אפריקה.
"דר שפיגל" מדווח, כי ראיה לשינוי הגישה כלפי ישראל במשרד החוץ הגרמני היא סירובו של שר החוץ פרנק-וולטר שטיינמאייר לבקשתו הישירה של נתניהו לפעול לשינוי החלטה שקיבלו בתחילת השנה שרי החוץ האיחוד האירופי ביחס לסכסוך הפלסטיני-ישראלי ולהתנחלויות. השבועון מעריך כי התנגדותו של שטיימאייר מעידה על היחלשות מעמדם של ידידי ישראל במשרד החוץ.
לפי הדיווח, גם בלשכתה של הקנצלרית נואשו מהתקווה שנתניהו יקדם את תהליך השלום. מרקל אמרה במהלך ביקורו לפני שבועיים של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן שהיא מבינה מדוע הוא מנסה לפנות שוב ושוב למועצת הביטחון של האו"ם. יועצה המדיני של מרקל, כריסטוף הויסגן, המקדם מדיניות של התרחקות גרמניה מישראל, מוזכר בדיווח כתומך במדיניות סימון מוצרי ההתנחלויות של האיחוד האירופי.
לטענת "דר שפיגל", ראש הממשלה נתניהו נושא באחריות מלאה להתחזקות מבקריה של ישראל בממשלה הגרמנית. השבועון שב ומזכיר את כעסה של מרקל על דיווח שהופיע לאחר פגישתה האחרונה עם נתניהו בברלין, ולפיו הקנצלרית העריכה שאין זה המועד נכון לפתרון שתי מדינות. גורמים ישראליים רשמיים הביעו פליאה רבה על כך, שמקורבים לקנצלרית מתכחשים בשמה לדברים שהיא אמרה במסיבת עיתונאים רשמית. הגורמים מציינים, כי האווירה בפגישתם האחרונה של מרקל ונתניהו הייתה טובה ביותר, ולא ברור אלו גורמים מנסים ליצור מחדש אווירת משבר בין הקנצלרית לראש הממשלה.
פקיד בכיר בירושלים אמר בתגובה לדיווח, כי היחסים בין ישראל לבין גרמניה הדוקים וטובים וימשיכו להיות כאלה. "נראה כי האמירות הללו בכתבה ב'דר שפיגל' הן ניסיון פנים גרמני לנגח את מרקל על יחסיה הקרובים עם ראש הממשלה נתניהו".