הנשיא ריבלין ישקול להעניק לקצב חנינה
"ידיעות אחרונות" מפרסם כי פרקליטיו של קצב, שהורשע באונס ונידון לשבע שנות מאסר, יגישו בקשת חנינה. הטענה: מצבו הנפשי הידרדר מאוד והוא שרוי בדיכאון כבד מאז דחיית בקשת קיצור השליש. הערכה: אם תוגש חוות דעת פסיכאטרית המאששת את מצבו של קצב, ריבלין יחתום על החנינה
גורמים בסביבתו הקרובה של הנשיא לשעבר קצב, הכוללים את משפחתו ועורכי דינו, חשפו בימים האחרונים מידע משמעותי על הידרדרות קיצונית במצבו הנפשי.
לטענתם, ההתדרדרות הואצה לאחר שוועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר דחתה לפני כחודש את ניכוי השליש מתקופת מאסרו של קצב ומתחה ביקורת קשה על התנהלותו האישית. "אין כל ספק בלב חברי הוועדה כי שחרורו של האסיר, כשהוא מכחיש את העבירה וכשלא עבר כל טיפול במהלך מאסרו, יהווה פגיעה של ממש באמון הציבור", כתבו חברי הוועדה בהחלטתם.
קצב החליט להימנע מהגשת ערעור לוועדת השחרורים מאחר ששקע בדיכאון עמוק ואיבד, לדבריו, את האמון בהליכים הנוגעים לשחרורו המוקדם.
המידע על מצבו הנפשי של קצב הגיע גם ללשכת הנשיא ריבלין. בפני הנשיא מונחות שתי בקשות חנינה לקצב. הראשונה הוגשה על-ידי רעייתו גילה, והשנייה על ידי פרקליטו, עו"ד ציון אמיר.
על פי ההערכה, ומשום שנדחתה הבקשה לניכוי שליש, בקשות חדשות למתן חנינה יוגשו כבר בימים הקרובים על-ידי עורכי דינו, והפעם הנימוק יהיה ההידרדרות החריפה והמהירה במצבו הנפשי בשבועות האחרונים.
מקור רם דרג הבהיר כי אף שלא נהוג לבקש חנינה מהנשיא זמן קצר לאחר שהתנהל הליך לקיצור עונש על-ידי ועדת השחרורים של שב"ס, בכל מקרה נתונה בידי נשיא המדינה מה שמכונה "סמכות של חסד", שבה הוא רשאי להשתמש אם נוצרו תנאים חדשים המצדיקים הענקת חנינה לאסיר. על פי רוב, מדובר בהידרדרות קשה במצב בריאותו של האסיר, ובמקרה של קצב אכן ניתן להצביע, לדעת יודעי דבר, על הידרדרות נפשית קשה עד כדי טירוף.
גורמים משפטיים אישרו כי בקרוב אכן יוגשו בקשות חנינה חדשות מצד עורכי דינו של קצב, שיועברו כמקובל קודם כל לשרת המשפטים, איילת שקד.
הגורמים הביעו ביטחון בכך שהבקשות יידונו בצורה חיובית אם תצורף אליהן חוות דעת פסיכיאטרית מוסמכת שתאשש את המצב הנפשי של קצב. אם כל הדברים הללו ימצאו את ביטוים בבקשות החנינה החדשות, כך מעריכים גורמים משפטיים, הנשיא ריבלין ייענה להן ויחון את משה קצב.
עוד לפני החלטת ועדת השחרורים, פורסם כי ריבלין והשרה שקד הביעו תמיכה במתן חנינה לקצב. בבית הנשיא הכחישו את הדיווחים: "הנשיא לא הביע תמיכה במתן חנינה לקצב. הנשיא ידון בסוגיה זו ויגבש את עמדתו, אם וכאשר יידרש לכך כפי שהוא נוהג בכל בקשת חנינה אחרת המובאת לפניו", אמרו בבית הנשיא.
שקד אמרה לפני חודש וחצי כי אין בכוונת להתערב בהליך ועדת השחרורים בשום צורה, אך ציינה: "הוועדה, שמנהלת הליך עצמאי בראשות שופט, שוקלת הרבה קריטריונים על פי חוק. בין היתר מסוכנות לציבור, התנהגות בכלא, שיקום האסיר ועוד. הודאה וחרטה לא מהוות קריטריון על פי החוק, אבל הן כמובן נשקלות על ידי הוועדה במסגרת יכולת השיקום של כל אסיר".